Αυστραλία: ExxonMobil, Chevron, και Shell δεν κατέβαλαν φόρους για το 2016

Αυστραλία: ExxonMobil, Chevron, και Shell δεν κατέβαλαν φόρους για το 2016
Η Exxon Mobil Corp  και η Chevron Corp   δεν κατέβαλαν  φόρους στην Αυστραλία για το οικονομικό έτος 2016, για τρίτη συνεχή χρονιά, παρά τα έσοδα δισεκατομμυρίων δολαρίων από εργασίες  στην χώρα, σύμφωνα με έκθεση της φορολογικής υπηρεσίας την Πέμπτη 7/12 που δημοσιεύει το Reuters.
Η Exxon Mobil, η οποία παράγει πετρέλαιο και φυσικό αέριο στο Bass Strait και συμμετέχει στο γιγαντιαίο έργο LNG Gorgon μεταξύ άλλων περιουσιακών στοιχείων στην Αυστραλία, ανακοίνωσε εισόδημα 6,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων ($ 5,0 δισεκατομμυρίων), αλλά δήλωσε ζημία για φορολογητέο εισόδημα και δεν κατέβαλε φόρο, παρόμοιο με τα προηγούμενα δύο χρόνια.
Η Exxon δήλωσε ότι δεν έχει φορολογητέο εισόδημα, καθώς έχει επενδύσει σχεδόν τα 18 δισεκατομμύρια δολάρια τα τελευταία χρόνια σε μεγάλα έργα όπως το Gorgon και το πεδίο Kipper Tuna Turrum.
"Καθώς αυτές οι επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων ολοκληρώθηκαν το 2017 και ξεκίνησαν την παραγωγή, το ποσό του φόρου που καταβάλλεται από την ExxonMobil Australia αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά", δήλωσε ο Travis Parnaby, εκπρόσωπος του τομέα πετρελαίου.
Η Chevron ανακοίνωσε εισόδημα ύψους 2,1 δισ. δολαρίων για το 2016 και δεν κατέβαλε φόρο, ενώ η Shell Energy Holdings Australia - μονάδα της Royal Dutch Shell - ανακοίνωσε εισόδημα 4,2 δισ. δολαρίων και φορολογητέο εισόδημα 97 εκατ. δολαρίων, αλλά  και αυτή δεν κατέβαλε φόρο .
Η Chevron, υπεύθυνη για τα έργα Gorgon και Wheatstone LNG, δήλωσε ότι αναμένει να καταβάλει σημαντικούς φόρους όταν τα έργα αυτά  τεθούν σε πλήρη λειτουργία. Η Shell είναι επίσης συνεργάτης στο LNG της Gorgon.
Η Αυστραλιανή Φορολογική Υπηρεσία (ATO) άρχισε να απαιτεί από μεγάλες εταιρείες να αποκαλύψουν τις φορολογικές τους πληρωμές πριν από δύο χρόνια σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την φοροαποφυγή.
Οι κορυφαίες παγκόσμιες επιχειρήσεις άνθρακα,  BHP Billiton  και Rio Tinto  και γίγαντες του πετρελαίου και του φυσικού αερίου έχουν κατηγορηθεί για τη μετατόπιση εσόδων σε χώρες όπως οι Κάτω Χώρες και η Σιγκαπούρη, όπου οι φόροι είναι χαμηλότεροι.


www.worldenergynews.gr

panagiotis