Επιχειρήσεις

Η Sinopec πουλά τις πετρελαϊκές δραστηριότητες σε Νιγηρία και Γκαμπόν

tags :
Η Sinopec πουλά τις πετρελαϊκές δραστηριότητες σε Νιγηρία και Γκαμπόν
Η επιχείρηση της Sinopec στο Καμερούν θα είναι το μόνο έργο που παραμένει στην Αφρική
Ο κινεζικός όμιλος Sinopec έχει προσλάβει την BNP Paribas για να πουλήσει τις πετρελαϊκές του δραστηριότητες στη Νιγηρία και τη Γκαμπόν, σύμφωνα με το Reuters, καθώς ο κρατικός πετρελαϊκός γίγαντας περιορίζει την παρουσία του στην Αφρική.
Η Sinopec και άλλες εταιρείες πετρελαίου, όπως η China National Petroleum Corporation και η CNOOC πραγματοποίησαν μεγάλες εξαγορές μεταξύ του 2009 και του 2013 με τη βοήθεια δανείων χαμηλού κόστους από κινεζικές κρατικές τράπεζες.
Το «κυνήγι» για τα υπερπόντια περιουσιακά στοιχεία αποσκοπούσε στη συγκέντρωση των ενεργειακών τους αποθεμάτων και στην κάλυψη της μελλοντικής ζήτησης από την Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.
Ωστόσο, οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν σε περίπου 27 δολάρια το βαρέλι το 2016 από πάνω από 100 δολάρια το 2014, κάνοντας ορισμένες από αυτές τις επενδύσεις ασύμφορες.
Το συμβόλαιο του  Brent, LCOc1 διαπραγματεύεται σήμερα σε περισσότερα από 60 δολάρια.
Αντάρτες έχουν επίσης επιτεθεί πρόσφατα στις εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Νιγηρία, αποθαρρύνοντας περαιτέρω τη Sinopec.
Η οικονομία της Κίνας, η οποία αυξανόταν έντονα όταν επεκτάθηκε η εταιρεία, επιβραδύνθηκε επίσης.
"Η Sinopec προσπαθεί να διασπάσει τους δεσμούς", δήλωσε ανώνυμη πηγή στο Reuters. "Έχει προσλάβει την BNP να πουλήσει (τα) περιουσιακά της στοιχεία στη Νιγηρία και τη Γκαμπόν".
Η Sinopec δαπάνησε $ 7.24 δισεκατομμύρια το 2009 για την  ελβετική Addax Petroleum, τη μεγαλύτερη από ποτέ ξένη εξαγορά πετρελαίου της, προκειμένου να εξασφαλίσει περιοχές στη Νιγηρία, τη Γκαμπόν, το Καμερούν και το Ιράκ που έχουν λάβει άδεια για εξόρυξη και εξερεύνηση.
Οι τραπεζίτες αναμένουν ότι τα περιουσιακά στοιχεία της Νιγηρίας και της Γκαμπόν θα πωληθούν για λιγότερο από 1 δισεκατομμύριο δολάρια.
Πηγές ανέφεραν  στο reuters ότι η Sinopec σχεδίαζε να πωλήσει τα εργοστάσια παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου της Addax στην Νιγηρία και τη Γκαμπόν. Η επιχείρηση της Sinopec στο Καμερούν θα είναι το μόνο έργο που παραμένει στην Αφρική.

 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης