Παναγιωτάκης: Η Κομισιόν θέλει την επιτυχία του market test - Πρόσκληση στην βιομηχανία να επενδύσει

Παναγιωτάκης: Η Κομισιόν θέλει την επιτυχία του market test - Πρόσκληση στην βιομηχανία να επενδύσει
Η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι η εταιρεία σε συνεργασία με την κινεζική Shenhua διεκδικεί την εξαγορά λιγνιτικού σταθμού ισχύος 1.000 MW στην Τουρκία
Αισιόδοξος για την προσέγγιση σημαντικών επενδυτικών κεφαλαίων για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ εμφανίστηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Μανώλης Παναγιωτάκης, μετά την ομιλία του στο ελληνοαμερικανικό επιμελητηρίο.
Ο κ. Παναγιωτάκης σημείωσε ότι η ελληνική πλευρά έχει απευθυνθεί  και απευθύνεται σε 40 επενδυτικούς φορείς για το market test, το οποίο θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος Ιανουαρίου.
Ο ίδιος εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα από την πλευρά της Κομισιόν σε σχέση με την έλευση Κινέζων επενδυτών αλλά και γενικότερων επενδυτών εκτός της Ευρωζώνης μετά από τις διαβεβαιώσεις που έχει λάβει από τον Γενικό Διευθυντή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Dominique Ristori και τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για θέματα ενέργειας κ. Μάρος Σέφκοβιτς
Οι εκτιμήσεις μάλιστα σημειώνουν ότι οι Κινέζοι θα έχουν τις υψηλότερες προσφορές σε σχέση με άλλους για τις λιγνιτικές μονάδες.
Όσον αφορά την μονάδα του Αμυνταίου, στόχος είναι να παραμείνει εν ζωή μέχρι το 2025. Για το λόγο αυτό σχετικό αίτημα έχει υποβάλλει η ελληνική πλευρά προς τις Βρυξέλλες για υπολειπόμενες ώρες ζωής 32.000.
Πρόσκληση στην ελληνική βιομηχανία να συμμετάσχει στο διαγωνισμό για την πώληση του λιγνιτικών μονάδων της Δ.Ε.Η. απηύθυνε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Μανώλης Παναγιωτάκης μιλώντας κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου.

Όπως είπε ο κύριος Παναγιωτάκης η ΔΕΗ στο μέλλον δεν θα μπορεί να παίζει το ρόλο που έχει σήμερα εξασφαλίζοντας στην βιομηχανία σταθερό κόστος σε μακροχρόνια βάση. Για το λόγο αυτό είπε, πρέπει η βιομηχανία να αποκτήσει άμεσα εμπλοκή στην παραγωγή ενέργειας και πρέπει να πάψει να είναι παθητικός καταναλωτής.
Νωρίτερα ο κύριος Παναγιωτάκης είχε απευθύνει έκκληση να αντιμετωπιστεί το θέμα της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων με νηφαλιότητα και με στόχο την διασφάλιση των συμφερόντων της χώρας.
Όπως είπε η λιγνιτική παραγωγή είναι απαραίτητη και μάλιστα έθεσε ως ποσοστό συμμετοχής του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή το 2025 έως 28%, το οποίο όπως είπε είναι απαραίτητο για λόγους ασφαλείας εφοδιασμού αλλά και για την προστασία της χώρας από τις διακυμάνσεις των τιμών του πετρελαίου.
Παράλληλα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι η εταιρεία σε συνεργασία με την κινεζική Shenhua διεκδικεί την εξαγορά λιγνιτικού σταθμού ισχύος 1.000 MW στην Τουρκία.
Όπως είπε η Ελλάδα δεν πρέπει να αυξήσει την εξάρτησή της από το εισαγόμενο φυσικό αέριο και δεν πρέπει να γίνουν νέες επενδύσεις στην ηλεκτροπαραγωγή από το συγκεκριμένο καύσιμο.
Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ και την συμμετοχή της στις νέες επενδύσεις που πρέπει να γίνουν στη χώρα όπως είπε με την μονάδα της Πτολεμαΐδας η ΔΕΗ έχει φτάσει στα όρια της. Όπως ήταν μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί 700 εκατομμύρια € για την επένδυση της Πτολεμαΐδας και θα πρέπει να δοθούν επιπλέον 800 εκατ ευρώ.
Αυτός είναι ο λόγος είπε και ο κύριος Παναγιωτάκης που η ΔΕΗ δεν μπορεί να προχωρήσει μόνη της στις επενδύσεις και είχε σχεδιάσει την προώθηση του project Μελίτη σε συνεργασία με την κινεζική CMEC .Στη συνέχεια ο κύριος Παναγιωτάκης αναφέρθηκε στις διασφαλίσεις που θα υπάρχουν με βάση τη συμφωνία που έκλεισε η κυβέρνηση με τους δανειστές τόσο για την περιοχή της Φλώρινας όσο και για την Μεγαλόπολη. Προανήγγειλε εξάλλου ότι ο σταθμός του Αμυνταίου που δεν περιλαμβάνεται στην συμφωνία και χρειάζεται αναβάθμιση, θα γίνει από τη Δ.Ε.Η. σε συνεργασία με ιδιώτες επενδυτές.www.worldenergynews.gr

panagiotis