Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Αποζημίωση 337 εκατ. δολ. θα καταβάλει το Εκουαδόρ στην ConocoPhillips

Αποζημίωση 337 εκατ. δολ. θα καταβάλει το Εκουαδόρ στην ConocoPhillips
Απόφαση της διαιτησίας για την δήμευση περιουσιακών στοιχείων

Η ConocoPhillips θα λάβει 337 εκατ. δολάρια από το Εκουαδόρ με την απόφαση  διαιτησίας στην οποία  αμερικανική ενεργειακή εταιρεία προσέφυγε για τη δήμευση περιουσιακών στοιχείων στη χώρα της Νότιας Αμερικής το 2009.
Επιτροπή της Παγκόσμιας Τράπεζας, τον Φεβρουάριο, επέβαλε στο Εκουαδόρ να καταβάλει αποζημίωση ύψους 380 εκατομμυρίων δολαρίων στη θυγατρική εταιρεία παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου Burlington Resources.
 Η θυγατρική είχε συμμετοχές σε δύο μπλοκ που παράγουν περίπου 22.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, τον έλεγχο των οποίων είχε αναλάβει η κυβέρνηση πριν από οκτώ χρόνια.
Ο συμβιβασμός περιλαμβάνει αντιστάθμισμα με  μια απόφαση που δίνει στο Εκουαδόρ 42 εκατομμύρια δολάρια για τις περιβαλλοντικές και τις αντισταθμιστικές της υποδομές.
Η Burlington δικαιούται 24 εκατομμύρια δολάρια μέσω συνεισφοράς τρίτου μέρους στην πληρωμή, ανακοίνωσε  η ConocoPhillips τη Δευτέρα 4/12.
Η ConocoPhillips ανακοίνωσε επίσης ότι ήταν στην ευχάριστη θέση να καταλήξει στο συμπέρασμα του θέματος. Έλαβε από το Εκουαδόρ 75 εκατομμύρια δολάρια την 1η Δεκεμβρίου και αναμένει να εισπράξει άλλα 262 εκατομμύρια δολάρια μέχρι τον Απρίλιο του 2018.
Σε ανακοίνωσή  του, το γραφείο του γενικού εισαγγελέα του Εκουαδόρ ανέφερε ότι: "Η συμφωνία μεταξύ του Ισημερινού και Burlington μας επιτρέπει να επιλύσουμε αυτή τη διαμάχη και να επιβεβαιώσουμε τη δέσμευση του Εκουαδόρ στην εκπλήρωση των διεθνών του υποχρεώσεων".
Το 2012, το Διεθνές Κέντρο για την Επίλυση των Επενδυτικών Διαφορών αποφάνθηκε ότι το Εκουαδόρ είχε καταχραστεί παρανόμως τις επενδύσεις και το Φεβρουάριο του 2016 επέβαλε αποζημιώσεις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης