Επιχειρήσεις

H Eni θα επιλύσει τα προβλήματα στο πεδίο Goliat διαβεβαιώνει η Statoil

tags :
H Eni θα επιλύσει τα προβλήματα στο πεδίο Goliat διαβεβαιώνει η Statoil
Το πεδίο διέκοψε τη λειτουργία του στις αρχές Οκτωβρίου μετά από προβλήματα ασφαλείας που διαπίστωσε η αρμόδια νορβηγική αρχή
Η νορβηγική Statoil ανακοίνωσε ότι είναι σίγουρη ότι η Eni θα επιλύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το κοινό πεδίο πετρελαίο της Αρκτικής Goliat, καθώς η διακοπή λειτουργίας συνεχίζεται για δεύτερο μήνα.
Το πεδίο των 100.000 βαρελιών ανά ημέρα που λειτουργεί από την Eni,   έχει κλείσει μετά από απόφαση της Νορβηγικής Αρχής Ασφάλειας Πετρελαίου (PSA) στις αρχές Οκτωβρίου, η οποία διαπίστωσε θέματα ασφάλειας.
"Πιστεύω ότι θα επιλυθούν τελικά τα προβλήματα", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Statoil Eldar Saetre στο Reuters στο περιθώριο διάσκεψης στο Όσλο.
Εκπρόσωπος της νορβηγικής μονάδας της Eni δήλωσε ότι δεν έχει οριστεί ημερομηνία για την επαναλειτουργία, αν και είχε εποικοδομητικό διάλογο με το PSA και συνέχισε να κάνει τις απαιτούμενες βελτιώσεις.
Το PSA δήλωσε ότι θα πρέπει να ελέγξει τις εργασίες πριν επιτρέψει στην την Eni να ξεκινήσει και πάλι την παραγωγή, κάτι το οποίο είανι ασυνήθιστο στη Νορβηγία.
Τα προβλήματα στο Goliat, το μοναδικό πετρελαιοφόρο πεδίο στη Θάλασσα του Μπάρεντς, έρχονται καθώς η δεξιά κυβέρνηση της Νορβηγίας ετοιμάζεται να επιτρέψει σε περισσότερα εξερευνητικά και αναπτυξιακά σχέδια στην απομακρυσμένη περιοχή να αντικαταστήσουν την παραγωγή από ώριμα πεδία της Βόρειας Θάλασσας.
Ο υπουργός πετρελαίου και ενέργειας της Νορβηγίας, Terje Soeviknes, δήλωσε ότι η κερδοφορία του Goliat είναι «εντελώς άσχετη» με τη συνολική κερδοφορία της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αρκτική, καθώς κάθε έργο πρέπει να αξιολογηθεί χωριστά.
Ο υπουργός δήλωσε  στο Reuters ότι παρόλα αυτά σχεδιάζει να υποβάλει έκθεση σχετικά με την κερδοφορία του Goliat στο κοινοβούλιο της Νορβηγίας την επόμενη εβδομάδα, απαντώντας σε αιτήματα της αντιπολίτευσης.
Η κίνηση είναι άνευ προηγουμένου, καθώς η κυβέρνηση συνήθως αξιολογεί μόνο την αποδοτικότητα των νέων εξελίξεων στον τομέα πριν δώσει τη συγκατάθεσή της και όχι την κερδοφορία των πεδίων εκμετάλλευσης.
Ο Soeviknes επανέλαβε προηγούμενη δήλωση ότι δεν υπήρξε συζήτηση μεταξύ των αρχών για την απομάκρυνση της Eni από την εκμετάλλευση του Goliat, παρά τα αιτήματα  μελών της  αντιπολίτευσης.
Η Eni κατέχει μερίδιο 65% στην άδεια του Goliat και η Statoil κατέχει το υπόλοιπο 35%.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης