Επιχειρήσεις

Η Total πουλά δύο νορβηγικά πεδία πετρελαίου στην Statoil έναντι 1,45 δις. δολ

tags :
Η Total πουλά δύο νορβηγικά πεδία πετρελαίου στην Statoil έναντι 1,45 δις. δολ
Η Statoil θα αποκτήσει το 51% της συμμετοχής της στον τομέα Martin Linge και το 40% του  Garantiana
Η γαλλική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Total ανακοίνωσε τη Δευτέρα 27/11 ότι συμφώνησε να πωλήσει τα μερίδιά της σε δύο νορβηγικά κοιτάσματα πετρελαίου στη Statoil έναντι 1,45 δις. δολ., καθώς αναθεωρεί το χαρτοφυλάκιο της Βόρειας Θάλασσας μετά την απόκτηση της Maersk Oil τον Αύγουστο.
 Η εταιρεία ανακοίνωσε  ότι η Statoil θα αποκτήσει το 51% της συμμετοχής της στον τομέα Martin Linge και το 40% του  Garantiana.
 "Η επικείμενη εξαγορά της Maersk Oil ... μας οδηγεί στο να αναθεωρήσουμε το χαρτοφυλάκιό μας σε αυτόν τον τομέα έτσι ώστε να επικεντρωθούμε στα περιουσιακά στοιχεία στα οποία η Total θα είναι σε θέση να δημιουργήσει συνέργιες και να μειώσει τους βαθμούς εξισορρόπησης", δήλωσε ο Arnaud Breuillac, επικεφαλής της Total  για τον τομέα εξερεύνησης και παραγωγής.
 Η εταιρεία ανέφερε ότι παρόλο που η Νορβηγία παραμένει στρατηγικά σημαντική ως ένας από τους μεγαλύτερους συντελεστές της παραγωγής της, σχεδιάζει να επικεντρωθεί στα μη εκμεταλλευόμενα περιουσιακά της στοιχεία, όπως οι τομείς Ekofisk, Snohvit και Johan Sverdrup.
 Η απόφαση της Total να περιορίσει την παρουσία της στη Νορβηγία, εστιάζοντας σε μη λειτουργικά περιουσιακά στοιχεία, ακολουθεί την πρόσφατη τάση των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών, μεταξύ των οποίων η BP και η Exxon Mobil (XOM), να γίνουν νέοι εταίροι στα νορβηγικά πεδία και να συγκεντρώσουν την εξερεύνηση και διαχείριση πεδίων σε λιγότερο ώριμες περιοχές.
 Μερικοί προχώρησαν ακόμη περισσότερο, με την πετρελαϊκή εταιρία Hess τον περασμένο μήνα να ανακοινώνει την πώληση των νορβηγικών περιουσιακών στοιχείων της εντελώς και σχεδιάζει επίσης να εκχωρήσει τα δανικά τμήματα της Βόρειας Θάλασσας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης