Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ανέφικτος ο στόχος για μείωση στο 50% του μεριδίου της ΔΕΗ σύμφωνα με τον πρόεδρό της Μ. Παναγιωτάκη

Ανέφικτος ο στόχος για μείωση στο 50% του μεριδίου της ΔΕΗ σύμφωνα με τον πρόεδρό της Μ. Παναγιωτάκη
Ναι στην πώληση λιγνιτικών μονάδων αλλά το τίμημα είναι ο κρίσιμος παράγοντας
Ανέφικτο και αχρείαστο χαρακτήρισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης το μνημονιακό στόχο για μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού στο 50% έως το 2019.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, η μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ παραβιάζει τους κανόνες της αγοράς, θα επιτείνει τις στρεβλώσεις και δεν θα λύσει το πρόβλημα.
Σημείωσε δε, ότι θα έπρεπε να έχει προβλεφθεί ποσοστό μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ ανά κατηγορία καταναλωτών, προσθέτοντας ότι σήμερα το 50% των καταναλωτών είναι εκτός αγοράς, αφού πληρώνουν ειδικά τιμολόγια όπωςτο ΚΟΤ ή το αγροτικό, ή έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ.
Σε ότι αφορά τις λιγνιτικές μονάδες που θα κληθεί να πωλήσει η ΔΕΗ ο κ. Παναγιωτάκης είπε ότι το αντιμετωπίζουμε ως ευκαιρία και ότι ο πλέον κρίσιμος παράγοντας είναι  το εύλογο τίμημα που θα λάβει η ΔΕΗ ώστε να προχωρήσει σε άλλες επενδύσεις όπως το φωτοβολταϊκό πάρκο των 250 MW στη Δυτική Μακεδονία.
Σχολιάζοντας την πολιτική των ιδιωτών προμηθευτών ο κ. Παναγιωτάκης, σημείωσε ότι μόνο το 3,5% των καταναλωτών έχει φύγει από τη ΔΕΗ. Και αυτό όπως είπε, παρά το ότι η ΔΕΗ έχει σιγήσει από πλευράς διαφημιστικής προβολής.
Επίσης σημείωσε ότι και οι ιδιωτικές εταιρίες έχουν πλέον σημαντικές επισφάλειες, παρά το γεγονός ότι κάνουν αυστηρή επιλογή πελατών.  Ενώ σε ότι αφορά την πρόθεση τους να διεκδικήσουν τα 4,5 εκατομμύρια πελατών που πρέπει να χάσει η ΔΕΗ, είπε δεν έχει δει κάποια από τις εταιρίες να έχει business plan γι αυτό.
Αναφερόμενος στις στρεβλώσεις της αγοράς ο κ. Παναγιωτάκης προέταξε τη χρέωση των προμηθευτών υπέρ των ΑΠΕ, σημειώνοντας ότι το κόστος για της ΔΕΗ ανέρχεται σε 370 εκατ. ευρώ.
 Για τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ είπε ότι ακόμη και με την υψηλή τιμή των 45 ευρώ, η ενέργεια από τις δημοπρασίες είναι και 20-25% φθηνότερη σε σχέση με την τιμή χονδρικής που αγοράζει η ΔΕΗ για να καλύψει το σύνολο των καταναλωτών.
Ο κ. Παναγιωτάκης ανακοίνωσε ότι η ΔΕΗ θα αυξήσει τον αριθμό των πελατών της που λαμβάνουν μηνιαίους λογαριασμός από 850.000 που είναι σήμερα σε 2 εκατομμύρια το 2018.
Καθώς και ότι σε συνεργασία με την κορεατική Kepco θα προχωρήσει στη δημιουργία του πρώτου πρασίνου νησιού στο Αιγαίο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης