Επιχειρήσεις

Απώλειες 100 εκατ. δολ για hedge fund που "πόνταρε" κατά της Glencore

tags :
Απώλειες 100 εκατ. δολ για hedge fund που
Μέχρι στιγμής φέτος, οι μετοχές της Glencore έχουν αυξηθεί κατά 29% καθιστώντας την  ως το κορυφαίο ορυχείο παγκοσμίως
Το  hedge fund, Lansdowne Partners έχασε 100 εκατομμύρια δολάρια από ένα μακροπρόθεσμο στοίχημα έναντι της Glencore φέτος μετά την εκπληκτική ανάκαμψη του ορυχείου.
Για τη Lansdowne, αυτό το στοίχημα είχε αποδώσει κέρδη το 2014 και το 2015, όταν η Glencore, περισσότερο από άλλους μεγάλους ανθρακωρύχους, συρρικνώθηκε από την πτώση τιμών των βασικών εμπορευμάτων και τις ανησυχίες για το επίπεδο χρέους της.
Μέχρι στιγμής φέτος, οι μετοχές της Glencore έχουν αυξηθεί κατά 29%, καθιστώντας την  ως το κορυφαίο ορυχείο παγκοσμίως.
Σύμφωνα με  βρετανική ρυθμιστική αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς (Financial Conduct Authority / FCA) η Lansdowne δανείστηκε πάνω από το 0,5% του μετοχικού κεφαλαίου με την προσδοκία ότι η τιμή θα πέσει - μια τακτική που ονομάζεται "shorting" - μεταξύ Ιουλίου 2014 και Αυγούστου 2017.
Το 2017, τα shorts της Lansdowne στη Glencore κόστισαν 76,23 εκατομμύρια λίρες (100,58 εκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με στοιχεία της Thomson Reuters Eikon.
Εκπρόσωπος της Lansdowne αρνήθηκε να σχολιάσει γιατί το hedge fund εξακολούθησε να διατηρεί τις θέσεις του καθ 'όλη τη διάρκεια του 2016 και του 2017, οπότε οι επενδυτές επανέφεραν την εμπιστοσύνης τους στην Glencore μετά την αποφασιστική δράση της στα τέλη του 2015 για την αναδιάρθρωση του χρέους και την πώληση ορισμένων περιουσιακών στοιχείων.
"Πολλοί ήταν πραγματικά ενάντια στη Glencore (2014/2015)", δήλωσε ο David Neuhauser, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Livermore Partners, ο οποίος είχε επενδύσει 2,6 εκατ. δολάρια στο χρηματιστήριο τον Σεπτέμβριο του 2015, όταν οι μετοχές έπεσαν στα 70 pence και δημιούργησαν αποδόσεις 3,12 εκατομμύρια δολάρια μέχρι σήμερα.
Το 2015, τα μεγάλα hedge funds, Viking Global Investors, Passport Capital και το Discovery Capital είχαν συμμετάσχει βραχυπρόθεσμα, μειώνοντας την αξία της Glencore το 2015 από 278,9 πένες ανά μετοχή σε 89,8 πένες ανά μετοχή.
Όλα είχαν αποχωρήσει,  σε μεγάλο βαθμό,  μέχρι τον Ιούλιο του 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία της FCA, αποφεύγοντας την άνοδο κατά  68,1% της Glencore στο χρηματιστήριο εκείνο το έτος.
Αυτό άφησε τη Lansdowne το μοναδικό hedge fund με μια μικρή θέση πάνω από το όριο του 0,5% το 2017.
Οι συνολικές βραχυπρόθεσμες θέσεις στο μετοχικό κεφάλαιο της Glencore το 2017 παρέμειναν πολύ κάτω από τα επίπεδα του 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία της FIS Astec Analytics, με μόλις 2% του διαθέσιμου προς πώληση χαρτοφυλακίου στις 15 Νοεμβρίου, από το 20% το 2016.
Όμως, το χρέος της Glencore εξακολουθεί να είναι υψηλό και η εταιρεία έχει ιστορικό δημιουργίας εξαγορών που τροφοδοτείται από χρέη.
Είναι επίσης ο μεγαλύτερος θαλάσσιος μεταφορέας θερμικού άνθρακα στον κόσμο, τον οποίο πολλές χώρες προσπαθούν να αντικαταστήσουν με πιο πράσινα καύσιμα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και έχει σημαντική παρουσία σε χώρες με υψηλό βαθμό πολιτικού κινδύνου.
Η πλειοψηφία των αναλυτών δίνουν σύσταση αγοράς για την Glencore αλλά οι αναλυτές στην επενδυτική τράπεζα Liberum υποβάθμισαν τη μετοχή σε διακράτηση.
Τη θεωρούν ακόμη "κορυφαίο δείγμα των μεγάλων εταιρειών", καθώς έχει ελάχιστη έκθεση στο σιδηρομετάλλευμα και τον άνθρακα, που είναι ευάλωτοι στις επιπτώσεις ενός υπερ μεταφορικού χαλυβουργικού τομέα.
Σε σημείωμα που αναγγέλλει την υποβάθμιση, η Liberum ανέφερε "τον αυξανόμενο κίνδυνο αρνητικής κερδοφορίας των επόμενων μηνών όσον αφορά την πτώση των τιμών του χαλκού και του άνθρακα".

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης