Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Νορβηγία: Ενεργειακές μετοχές 35 δισ. δολαρίων πουλά το κρατικό fund

Νορβηγία: Ενεργειακές μετοχές 35 δισ. δολαρίων πουλά το κρατικό fund
Μεταξύ των μετοχών που θα πωληθούν, περιλαμβάνονται τα μερίδια του fund σε Royal Dutch Shell και Exxon Mobil
Στην πώληση μετοχών συνολικής αξίας 35 δισ. δολαρίων εταιριών του ενεργειακού κλάδου, πρόκειτα να προχωρήσει το κρατικό συνατξιοδοτικό fund της Νορβηγίας.
Μεταξύ των μετοχών που θα πωληθούν, περιλαμβάνονται τα μερίδια του fund σε Royal Dutch Shell και Exxon Mobil.
Το υπουργείο Οικονομικών της Νορβηγίας ανέφερε πως θα εξετάσει την πρόταση και θα αποφασίσει στις αρχές του 2018.
Σύμφωνα με δηλώσεις του  Egil Matsen, αναπληρωτής διοικητής της νορβηγικής κεντρικής τράπεζας (Norges Bank), η οποία ελέγχει το fund, η κίνηση αποσκοπεί στο να συρρικνώσει τον κίνδυνο, καθώς ο αντίκτυπος στο χαρτοφυλάκιο θα είναι μικρότερος, σε περίπτωση που οι τιμές του πετρελαίου υποχωρήσουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, τα υπό κεφάλαια διαχείριση του κρατικού συνταξιοδοτικού fund ξεπέρασαν το ποσό του 1 τρισ. δολαρίων.
Η κυβέρνηση της Νορβηγίας σχεδιάζει τη δραματική αλλαγή του fund, με πρώτο στόχο να την απόσχιση από την κεντρική τράπεζα της χώρας.
Παράλληλα, οι διαχειριστές του fund κατηγορούνται πως απολαμβάνουν υπερβολική ελευθερία στις κινήσεις τους, θέτοντας σε κίνδυνο τον πλούτο των μελλοντικών γενεών της Νορβηγίας.
Οι 10 μετοχές στις οποίες έχουν επενδυθεί τα περισσότερα χρήματα από το Ταμείο, είναι οι Apple, Nestle, Alphabet (μητρικής της Google), Royal Dutch Shell, Microsoft, Novartis, Roche Holding, Amazon, HSBC και Johnson & Johnson.
Το Ταμείο ιδρύθηκε το 1998 ως απόρροια του τεράστιου πετρελαϊκού πλούτου της χώρας, κατέχοντας πλέον κατά μέσο όρο το 1,5% κάθε εισηγμένης εταιρείας στον κόσμο!
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης