Επιχειρήσεις

Η Moody's σε «Α2» την αξιολόγηση της General Electric – Σταθερό το outlook

Η Moody's σε «Α2» την αξιολόγηση της General Electric – Σταθερό το outlook
H βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα επιβεβαιώθηκε σε «Prime-1»
Η Moody's είναι ο πρώτος οίκος αξιολόγησης που υποβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα της General Electric, μετά από τις πολύ έντονες δυσκολίες που αντιμετώπισε -και αντιμετωπίζει- ο αμερικανικός κολοσσός τους τελευταίους μήνες.
Ειδικότερα, η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα για μη εξασφαλισμένα ομόλογα μετεβλήθη σε «Α2», από «Α1», ενώ η βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα επιβεβαιώθηκε σε «Prime-1».
Οι προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook) ορίστηκαν σε σταθερές.
Ο αμερικανικός οίκος επικαλείται τη σοβαρή επιδείνωση των χρηματοοικονομικών επιδόσεων του ενεργειακού τμήματος της G.E., που αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το 2019.
Παράλληλα με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δραστηριότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου, η εταιρεία πρέπει να αντιμετωπίσει τα χαμηλά κέρδη και τις ταμειακές ροές σε διάφορους τομείς, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν συνολικά περίπου το 50% των αναμενόμενων εσόδων το 2017.
Η Moody's εκτιμά ότι ο λόγος χρέους/EBITDA θα ανέλθει σε περίπου 3,4, στο τέλος του 2017, και 3,2% το 2018, αν ληφθεί υπόψη η συμμετοχή της G.E. (62,5%) στη Baker Hughes, για την οποία το αντίστοιχο κλάσμα διαμορφώνεται σε 3,7 (το 2018).
Για το σύνολο του 2017, η μετοχή της General Electric στον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones Industrial Average, έχει υποχωρήσει άνω του 40%, όταν ο δείκτης έχει ενισχυθεί κατά περίπου 18% για την ίδια χρονική περίοδο!
Μέσα στην εβδομάδα, εταιρεία ανακοίνωσε την κατάργηση χιλιάδων θέσεων εργασίας σε όλο τον κόσμο, σε μία προσπάθεια να συρρικνώσει το λειτουργικό κόστος.
Συγκεκριμένα, σχεδιάζει να περιορίσει κατά 25% (δηλαδή τουλάχιστον 1.500 υπαλλήλους) το προσωπικό της που εργάζεται στον τομέα της έρευνας, του λογισμικού και στην έδρα της, στη Βοστόνη.
Η G.E. σκοπεύει θα απαλλαγεί, επίσης, από τον όμιλο πετρελαϊκών υπηρεσιών Baker Hughes.
Βέβαια, με βάση τη συμφωνία εξαγοράς, δεν μπορεί να προχωρήσει στην πώληση πριν από το 2019.
Στο νέο διοικητικό συμβούλιο θα μείνουν μόνο 12 μέλη, από τα 18 σήμερα, ενώ οι αποδοχές των στελεχών θα συνδέονται στο εξής με την απόδοση της εταιρείας και της μετοχής της.
Οι τομείς της αεροναυπηγικής, της υγείας (ιατρικός εξοπλισμός και υπηρεσίες) και της ενέργειας, στους οποίους απασχολούνταν -στα τέλη του 2016- 156.000 εργαζόμενοι, αντιπροσώπευαν το 57,7% του συνολικού κύκλου εργασιών ύψους 123,7 δισεκ. δολαρίων την περασμένη χρονιά.
Η G.E. έχει πουλήσει μεταξύ άλλων τα στούντιο Universal και το τηλεοπτικό κανάλι NBC.
Στις 20 Οκτωβρίου 2017, οπότε και άρχισε η «ελεύθερη πτώση», ο αμερικανικός «γίγαντας», που δραστηριοποιείται έντονα και στον ενεργειακό κλάδο, παρουσίασε καθαρά κέρδη 1,80 δισ. ή 0,21 δολαρίων ανά μετοχή, από 1,99 δισ. ή 0,22 δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα, «χάνοντας» για πρώτη φορά τις εκτιμήσεις των αναλυτών από το πρώτο τρίμηνο 2015.
Τα έσοδα αυξήθηκαν 14% στα 33,47 δισ., από 29,27 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για 32,51 δισ. δολάρια.


Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης