Επιχειρήσεις

ΗΠΑ: Πρόστιμο 4 εκατ. δολ. στη Statoil για χειραγώγηση των τιμών προπανίου

tags :
ΗΠΑ: Πρόστιμο 4 εκατ. δολ. στη Statoil για χειραγώγηση των τιμών προπανίου
Η εταιρεία προσπάθησε να χειραγωγήσει ένα βασικό δείκτη αναφοράς προπανίου για να επωφεληθεί της θέσης των swaps της NYMEX, ανακοίνωσε η αμερικανική διαχειριστική αρχή 
Η Statoil ASA θα πληρώσει 4 εκατομμύρια δολάρια για να διακανονίσει  πρόστιμο που επιβλήθηκε ΗΠΑ με την κατηγορία  ότι η ενεργειακή εταιρεία προσπάθησε να χειραγωγήσει ένα βασικό δείκτη αναφοράς προπανίου για να επωφεληθεί της θέσης των swaps της NYMEX, ανακοίνωσε  την Τρίτη η Commodity Futures Trading Commission (CFTC).
Η αμερικανική ρυθμιστική αρχή ανακοίνωσε ότι η Statoil, που ανήκει κατά πλειοψηφία στην κυβέρνηση της Νορβηγίας, προσπάθησε στα τέλη του 2011 να χειραγωγήσει τον δείκτη Argus Far East, βασικό δείκτη τιμών προπανίου.
Εκπρόσωπος της Statoil επιβεβαίωσε την επίλυση του θέματος, αλλά δήλωσε ότι η εταιρεία δεν θα σχολιάσει περαιτέρω.
"Έχουμε συνεργαστεί με την CFTC για να επιλύσουμε αυτή την υπόθεση", πρόσθεσε.
Αφού υπέστη σημαντικές απώλειες  στο φυσικό αέριο καθ 'όλη τη διάρκεια του 2011, η Statoil έλαβε φυσικές και χρηματοοικονομικές θέσεις, συμπεριλαμβανομένων των ανταλλαγών που είχαν εκκαθαριστεί από τη NYMEX, οι οποίες θα επωφεληθούν από την αύξηση του δείκτη Argus Far East. Τελικά, οι κινήσεις δεν επηρέασαν τον δείκτη και έθεσαν την εταιρεία σε περαιτέρω κίνδυνο για απώλειες, δήλωσε η CFTC.
Η Statoil αγόρασε φορτία κατά τη διάρκεια των  «ανοιγμάτων» του δείκτη Νοεμβρίου, ελπίζοντας ότι η ζήτηση ήταν υψηλή και ασκούσαν ανοδικές πιέσεις στις τιμές του προπανίου.
Οι προσπάθειες  για να δοθεί ώθηση στην τιμή ανακαλύφθηκαν στις επικοινωνίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ανέφερε η CFTC.
"Εάν αγοράζουμε 17 φορτία, υπάρχουν μόνο λίγες μέρες που δεν θα μπορέσουμε να έχουμε μια καλή επίδραση στην προσφορά του Argus ... Είναι πραγματικά πιθανό να το μετακινήσουμε αρκετά καθώς συνεχίζουμε να αγοράζουμε ..., "σημείωσε trader  σύμφωνα με το reuters.
Στο τέλος, οι κινήσεις απέτυχαν να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ένας trader  δήλωσε ότι οι αγορές των φορτίων προπανίου στο «παράθυρο» του Argus «δεν είανι αρκετό για να κρατήσει τη [τιμή] ψηλότερη».
Ο James McDonald, διευθυντής του CFTC, δήλωσε: "Η χειραγώγηση στις αγορές μας εμποδίζει τον ελεύθερο και δίκαιο ανταγωνισμό και εμποδίζει την οικονομική ανάπτυξη. Όπως δείχνει η περίπτωση αυτή, θα εργαστούμε ακούραστα για να εξαλείψουμε τη χειραγώγηση στις αγορές μας οπουδήποτε συμβαίνει, για να εξασφαλίσουμε στους συμμετέχοντες την εμπιστοσύνη ότι ανταγωνίζονται σε ισότιμους όρους ανταγωνισμού ».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης