Επιχειρήσεις

Reuters: H Energean Oil & Gus εξετάζει IPO στο Λονδίνο για χρηματοδότηση επένδυσης στο Ισραήλ

Reuters: H Energean Oil & Gus εξετάζει IPO στο Λονδίνο για χρηματοδότηση επένδυσης στο Ισραήλ
Χρηματοδότηση για την ανάπτυξη πεδίων φυσικού αερίου στο Ισραήλ αναζητά η ελληνική εταιρεία
H ελληνική ενεργειακή εταιρεία Energean Oil & Gus εξετάζει την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο του Λονδίνου για να αντλήσει κεφάλαια προκειμένου να προχωρήσε σε επένδυση 1,5 δισ. σε κοιτάσματα φυσικού αερίου στις ακτές του Ισραήλ, δήλωσαν καλά πληροφορημένες πηγές στο Reuters.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Εnergean ανέφερε σε ανακοίνωση πως βρίσκεται σε διαδικασία ανάπτυξης των υπεράκτιων πεδίων Καρίς και Τανίν στο Ισραήλ και ότι έχει ξεκινήσει μια σειρά συζητήσεων για τη χρηματοδότηση του έργου.
«Εξετάζουμε αυτή τη στιγμή όλες τις επιλογές χρηματοδότησης του έργου» σημείωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στο Reuters μέσω email, χωρίς να επισημαίνει αν σε αυτές περιλαμβάνεται και η εισαγωγή σε χρηματιστήριο .
Τέσσερις πηγές, μεταξύ των οποίων και τραπεζικές, τόνισαν στο Reuters πως οι επενδυτικές τράπεζες Morgan Stanley και Citi παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες στην εταιρεία για την διαδικασία της αρχικής δημόσιας προσφοράς (IPO).
Οι τράπεζες δεν έκαναν κάποιο σχόλιο.
Αν η διοίκηση της εταιρείας επιλέξει μια IPO, η εισαγωγή των μετοχών μπορεί να γίνει την επόμενη χρονιά, αν και δεν είναι ξεκάθαρο πόσο ρευστό θα επιδιώξει να αντλήσει η Energean.
H Εnergean, μια ιδιωτική εταιρεία εξερεύνησης και παραγωγής αργού που δραστηριοποιείται στην ανατολική Μεσόγειο, και το private equity fund Kerogen Capital, αγόρασαν τις άδειες για τα δύο πεδία από την ισραηλινή Delek Group το Δεκέμβριο του 2016 έναντι αρχικής καταβολής 40 εκατ. δολαρίων και επιπλέον 108,5 εκατ. δολαρίων που θα δοθούν υπό προϋποθέσεις.
Με επικεφαλής τον Μαθιό Ρήγα η Energean αναμένεται να λάβει τις τελικές αποφάσεις για την ανάπτυξη των πεδίων, όπου εκτιμάται ότι βρίσκονται 2,4 τρισ. κυβικά πόδια αερίου έως τα τέλη του 2017. Η ανάπτυξη αναμένεται να κοστίσει 1,3 έως 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας.
Η εταιρεία δήλωσε τον Μάιο ότι υπέγραψε συμβόλαια για να εφοδιάσει με 23 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ισραηλινούς ιδιωτικούς σταθμούς ενέργειας.
Η  εισαγωγή ενεργειακών επιχειρήσεων στο χρηματιστήριο του Λονδίνου υπήρξε σποραδική και μικρή τα τελευταία τρία χρόνια σημειώνει το πρακτορείο, εξαιτίας της πτώσης της τιμής του πετρελαίου. Το 2017, όμως, υπήρξαν επτά τέτοιες δημόσιες εγγραφές στη «μικρή» (junior) αγορά, έναντι πέντε στο σύνολο του 2016, οπότε οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν σε χαμηλό 12ετίας, γύρω στα 26 δολάρια το βαρέλι.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης