Επιχειρήσεις

Το Αμπού Ντάμπι "χτυπά" την Aramco με την IPO της μονάδας πρατηρίων καυσίμων Adnoc

Το Αμπού Ντάμπι
Η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία ενδέχεται να πουλήσει περισσότερο από το 10% της θυγατρικής - Η αποτίμηση της Adnoc μπορεί να προσεγγίσει έως και τα 14 δισ. δολ.
Το Abu Dhabi National Oil Co. ξεκίνησε ένα γύρο ιδιωτικοποιήσεων στη βιομηχανία πετρελαίου της Μέσης Ανατολής, ανακοινώνοντας ότι πρόκειται  να προχωρήσει στην πώληση μετοχών στη μονάδα λιανικής καυσίμων και θα πραγματοποιήσει εγγραφή στο τοπικό χρηματιστήριο.
Σύμφωνα με το Bloomberg  η κρατική εταιρεία παραγωγής αργού ενδέχεται να πουλήσει πάνω από το 10% της μονάδας της Abu Dhabi National Oil Co. για τη διανομή PJSC, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Adnoc, Sultan Ahmed Al Jaber σε συνέντευξή του στο Αμπού Ντάμπι.
Η Adnoc μπορεί να αναζητήσει αξία ύψους 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τους ανθρώπους που είναι εξοικειωμένοι με το θέμα.
"Αυτό που προσπαθούμε να επιτύχουμε εδώ είναι αριθμοί που θα δείξουν μια πρωτοφανή δέσμευση από τη διεθνή αγορά καθώς και από άλλους τοπικούς επενδυτές να συνεργαστούν μαζί με την Adnoc σε μία από τις πολύ σημαντικές θυγατρικές του εταιρείες", δήλωσε ο Al Jaber.
Η αρχική δημόσια προσφορά είναι η πρώτη από τις πολλές που αναμένονται στην περιοχή, κυρίως εκείνη του κρατικού πετρελαϊκού γίγαντα Aramco.
 Ωστόσο, η IPO της Adnoc σηματοδοτεί μόνο ένα βήμα στην τάση αυτή - η μονάδα λειτουργεί πρατήρια καυσίμων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και απέχει πολύ από τα πολύτιμα πεδία πετρελαίου που παράγουν τον εξαιρετικό πλούτο της περιοχής.
Από τότε που έγινε Διευθύνων Σύμβουλος στις αρχές του 2016, ο Al Jaber μείωσε τις θέσεις εργασίας και πραγματοποίησε άνοιγμα της επιχείρησης σε νέες εταιρικές σχέσεις με ξένες εταιρείες πετρελαίου, επεκτείνοντας τις προηγούμενες συνεργασίες με μερικές από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις ενέργειας στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Exxon Mobil Corp. και BP Plc.
Η εταιρεία συγχωνεύει επίσης τις ναυτιλιακές της επιχειρήσεις και τα σχέδια ζύγισης για τη δημιουργία μιας μονάδας ενεργειακών συναλλαγών, που επιδιώκει να αναδιοργανώσει.
Με τις παγκόσμιες τιμές αργού πετρελαίου περίπου στο ήμισυ του μέσου όρου του 2014, οι διεθνείς ενεργειακές εταιρείες και οι κρατικοί παραγωγοί προσπαθούν να μειώσουν το κόστος και να αυξήσουν την αποδοτικότητα. Η  Adnoc αντλεί το μεγαλύτερο μέρος του αργού από τα  Η.A.E., μέλος του ΟΠΕΚ  με περίπου 6% των παγκόσμιων αποθεμάτων.
"Η Adnoc εκτιμά ότι η βιομηχανία βρίσκεται σε πολύ ισχυρή θέση", δήλωσε ο Al Jaber. "Έχουμε μια πολύ θετική αντίληψη για το μέλλον."
Η μονάδα διανομής καυσίμων ανακοίνωσε κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων 2,1 δισεκατομμυρίων dirhams (573 εκατομμύρια δολάρια) πέρυσι, δήλωσε ο Adnoc.
Με βάση το Ebitda, η μονάδα θα μπορούσε να επιτύχει συνολική αξία ύψους περίπου 4 έως 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η Adnoc θα μπορούσε να ενισχύσει την αποτίμησή της, παρόλα αυτά, καθώς υποσχέθηκε μια πολιτική υψηλού μερίσματος για τα επόμενα δύο χρόνια, λέγοντας στους υποψήφιους επενδυτές ότι σχεδίαζε να καταβάλει στους μετόχους 400 εκατομμύρια δολάρια τόσο για το 2018 όσο και για το 2019.
 Θα υπάρξει επίσης μια επιπλέον εφάπαξ πληρωμή ύψους 200 εκατομμύρια δολάρια τον επόμενο Απρίλιο, σύμφωνα με την  εταιρεία.
Εάν οι επενδυτές τιμολογούν το απόθεμα με απόδοση μερίσματος 5%, η αποτίμηση θα μπορούσε να ανέλθει σε 8 δισεκατομμύρια δολάρια.
Οι επενδυτές της Μέσης Ανατολής παραδοσιακά προσελκύονται από τα μερίσματα, οπότε η IPO θα μπορούσε να αποδειχθεί δημοφιλής μεταξύ των περιφερειακών επενδυτών που έχουν υποστεί χρόνια χαμηλών αποδόσεων στις αγορές ομολόγων και μετοχών.
Η Adnoc ανέφερε σε δήλωσή της ότι όλες οι μετοχές που προσφέρονται αντιπροσωπεύουν την πώληση υφιστάμενου μετοχικού κεφαλαίου που κατέχει η εταιρεία, με τουλάχιστον το 10% των μετοχών προς πώληση. Η εισαγωγή μετοχών για διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο του Αμπού Ντάμπι αναμένεται τον Δεκέμβριο.
Η Adnoc Distribution ολοκληρώνει τις απαιτούμενες εγκρίσεις και η τιμή προσφοράς για την πώληση θα καθοριστεί μέσω  διαδικασίας βιβλίων.
Η IPO θα είναι διαθέσιμη σε μεμονωμένους και άλλους επενδυτές και το 5% των μετοχών θα διατεθεί για προσφορά στην Emirates Investment Authority.
Τον συντονισμό της  IPO έχουν αναλάβει η Citigroup Inc., η First Abu Dhabi Bank PJSC, η HSBC Bank Plc και η Merrill Lynch International.
Οι EFG-Hermes U.A.E.., η Goldman Sachs Group Inc. και η Morgan Stanley  θα τρέξουν τα βιβλία για την προσφορά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης