ΑναζήτησηCommodities are powered by Investing.com

10/11/2017 17:30

Η Gazprom ενδέχεται να χάσει το μονοπώλιο των εξαγωγών φυσικού αερίου μέσω αγωγών

Η πρόταση του CEO της εταιρείας Sechin δεν περιελάμβανε μόνο την άρση του μονοπωλίου της Gazprom στις εξαγωγές, αλλά και την υπαγωγή όλων των αγωγών σε ξεχωριστή εταιρεία
Η Gazprom ενδέχεται να χάσει το μονοπωλιακό δικαίωμα της εξαγωγής φυσικού αερίου μέσω αγωγών, σύμφωνα με την εφημερίδα Vedomosti, η οποία επικαλείται το ενημερωτικό δελτίο της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας, που αναφέρεται στην νέα έκδοση ευρωομολόγων της εταιρείας.
Σύμφωνα με το δελτίο δεν αποκλείεται και η αναδιοργάνωση της εταιρείας.
«Το πρόγραμμα στρατηγικής που αφορά την ανάπτυξη του ενεργειακού τομέα στην Ρωσία έως το 2035, προϋποθέτει την διατήρηση του μονοπωλίου στις εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω αγωγών, αλλά δεν υπάρχει η βεβαιότητα, ότι μελλοντικά δεν θα αναιρεθεί το αποκλειστικό δικαίωμα της εταιρείας, ούτε ότι η επιχείρηση μας ή η επιχειρηματική μας δραστηριότητα, δεν θα αναδιοργανωθούν κατά κάποιο τρόπο» αναφέρει το εγχειρίδιο οδηγιών της Gazprom.
Όπως γράφει η ρωσική οικονομική εφημερίδα, παρόλο που η εταιρεία έχει αναφερθεί πολλές φορές στους κινδύνους να χάσει το μονοπώλιο των εξαγωγών φυσικού αερίου, στο ενημερωτικό δελτίο για τα ευρωομόλογα, η πιθανότητα αναδιοργάνωσης της Gazprom αναφέρεται για πρώτη φορά.
Η εφημερίδα Vedomosti υπενθυμίζει ότι την πρόταση για την διαίρεση της Gazprom είχε διατυπώσει για πρώτη φορά το 2015, ο νυν γενικός εκτελεστικός διευθυντής της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft Igor Sechin.
Η πρόταση Sechin δεν περιελάμβανε μόνο την άρση του μονοπωλίου της Gazprom στις εξαγωγές, αλλά και την υπαγωγή όλων των αγωγών σε ξεχωριστή εταιρεία.
Ο Sechin είχε προτείνει μάλιστα να ολοκληρωθεί ο διαχωρισμός αυτός, σε σύσταση εταιρεία παραγωγής και σε σύσταση εταιρείας διανομής φυσικού αερίου έως το 2025.
Παράλληλα σε κάθε τριμηνιαίο οικονομικό της απολογισμό, η εταιρεία εδώ και μερικά χρόνια γράφει ότι επιδιώκει να διατηρήσει την σημερινή της μορφή, δηλαδή να παράγει φυσικό αέριο, να κατέχει υπό την ιδιοκτησία της τους αγωγούς και να παραμείνει ο μονοπωλιακός εξαγωγέας φυσικού αερίου.
Και αυτό γιατί όπως αναφέρει στον οικονομικό της απολογισμό, η αναδιοργάνωση της εταιρείας θα επιφέρει την καταστροφή της ενιαίας τεχνολογικής αλυσίδας, την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, την δημιουργία κινδύνων στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και απειλές τεχνολογικών καταστροφών.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 10 Νοέμβριος 2017 17:14

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.