Επιχειρήσεις

Αποχωρεί η Shell από την ΕΠΑ Αττικής - Σε αναζήτηση αγοραστή η πολυεθνική εταιρεία

Αποχωρεί η Shell από την ΕΠΑ Αττικής - Σε αναζήτηση αγοραστή η πολυεθνική εταιρεία
Η πολυεθνική έχει ήδη αναθέσει στον οίκο Lazard το έργο προώθησης της πώλησης του μεριδίου της
Tην πώληση του μεριδίου της στην ΕΠΑ Αττικής δρομολογεί η Shell εν μέσω διαπραγματεύσεων για τον ρόλο της ΔΕΠΑ στη λιανική αγορά φυσικού αερίου.
Η πολυεθνική που ελέγχει το 49% της ΕΠΑ Αττικής και το μάνατζμεντ έχει προσλάβει τη Lazard ως σύμβουλο για την πώληση του χαρτοφυλακίου της στην εταιρία, σχέδιο που συναρτάται με την θέση της ΔΕΠΑ στην ΕΠΑ Αττικής ως μετόχου σήμερα του 51% της εταιρίας.
Η πρόταση που σύμφωνα με πληροφορίες έχει υποβάλει η Shell στον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη και στους θεσμούς προβλέπει μείωση του ποσοστού της ΔΕΠΑ στην ΕΠΑ Αττικής στο 49% από 51% σήμερα και ρόλο παθητικού μετόχου.
Η συγκεκριμένη πρόταση έγινε στο πλαίσιο της προσπάθειας της Shell να εξασφαλίσει αγοραστή και παράλληλα να πετύχει ένα ικανοποιητικό τίμημα από την μεταβίβαση του ποσοστού της στην ΕΠΑ Αττικής.

Ο κ. Σταθάκης που χειρίζεται το θέμα εκ μέρους της κυβέρνησης στο πλαίσιο των δεσμεύσεων για άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου φέρεται να προσπερνάει την πρόταση της Shell και να διαπραγματεύεται με τους θεσμούς μια συνολικότερη πρόταση και για τις δύο ΕΠΑ (Αττικής και Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας).
Αυτή προβλέπει την διατήρηση της συμμετοχής της ΔΕΠΑ στην ΕΠΑ Αττικής στο υφιστάμενο ποσοστό του 51% και μείωση της συμμετοχής της στο 33% στην ΕΠΑ Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας.

Ανυποχώρητη η Shell

Η αποδοχή της πρότασης Σταθάκη από τους θεσμούς συναρτάται από την στάση που θα κρατήσει η Shell, η οποία όμως έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει από την πρότασή της.
Η Shell έχει σύμφωνα με πληροφορίες ενημερώσει την κυβέρνηση για τα σχέδια πώλησης του μεριδίου της στην ΕΠΑ Αττικής. αλλά και για την αδιαπραγμάτευτη θέση της ως προς την πρόταση που έχει καταθέσει.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τόσο η ΕΝΙ που αποτελεί τον ιδιώτη μέτοχο της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας όσο και η Shell επικαλούνται την ασυμβατότητα της ΔΕΠΑ με το ευρωπαϊκό πλαίσιο, αφού η εταιρία είναι παράλληλα προμηθευτής αερίου σε μια αγορά που το πλαίσιο λειτουργίας της από 1/1/2018 γίνεται πλήρως ανταγωνιστικό.
Το θέμα αποτελεί ένα από τα κομβικά σημεία των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και αναμένεται να ξεκαθαρίσει στην επόμενη συνάντηση του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη με τους θεσμούς.

Συμφωνία για τις λιγνιτικές μονάδες

Αντιθέτως σε συμφωνία φαίνεται να καταλήγουν, πιθανότατα και σήμερα κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης τηλεδιάσκεψης, κυβέρνηση και DGcomp για τη λίστα των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ που θα τεθούν προς πώληση.
Υπό την ασφυκτική πίεση των θεσμών για διεξαγωγή του market test μέσα στο Νοέμβριο, ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης υποχρεώθηκε να άρει τις αντιδράσεις του στην πρόταση για πώληση των δύο μονάδων της Μεγαλόπολης και έτσι η λίστα κλείνει τελικά με τον ΑΗΣ Μεγαλόπολη και τον ΑΗΣ Μελίτη (εν λειτουργία μονάδα και άδεια για δεύτερη μονάδα).
Εκτός λίστας μένει το Αμύνταιο, οι θεσμοί ωστόσο φέρονται να συναίνεσαν στην αναζήτηση εταίρου από τη ΔΕΗ για την αναβάθμιση των δύο μονάδων του σταθμού προκειμένου να εξασφαλιστεί η λειτουργία τους και μετά το 2019.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης