Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ανησυχία επενδυτών από την ανακάλυψη Παναγιωτάκη οφειλών 350 εκατ. ευρώ προς τη ΔΕΗ από δικαιούχους του ΚΟΤ

Ανησυχία επενδυτών από την ανακάλυψη Παναγιωτάκη οφειλών 350 εκατ. ευρώ προς τη ΔΕΗ από δικαιούχους του ΚΟΤ
Το ύψος των οφειλών προς τη ΔΕΗ αναθεωρείται πλέον σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα από τα 2,2 δις. ευρώ που γνωρίζαμε ως σήμερα. Μάλιστα, οι συνολικές οφειλές αποτιμώνται κοντά στην περιοχή των 3 δις. ευρώ
Σαν «βόμβα» έσκασε στους επενδυτικούς κύκλους η είδηση ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης ενημέρωσε το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης πως ο ένας στους δύο καταναλωτές του Κοινωνικού Τιμολογίου έχουν οφειλές που ξεπερνούν μάλιστα τα 350 εκατ. ευρώ.
Το αξιοπερίεργο για την επενδυτική κοινότητα είναι ότι πριν λίγο καιρό με την ευκαιρία ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου, η διοίκηση της ΔΕΗ έδινε κλίμα αισιοδοξίας αναφορικά με τις επισφαλείς απαιτήσεις.
Συγκεκριμένα, στις εξαμηνιαίες λογιστικές καταστάσεις αναφέρονταν ότι ο ρυθμός αύξησης των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις πελατών μειώθηκε κατά 239,7 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2017 σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2016, διαμορφούμενες έτσι στα 103,7 εκατ. ευρώ έναντι 343,4 εκατ. ευρώ.
Στην έκθεση αναφέρεται ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2017 η αύξηση των προβλέψεων ήταν ουσιαστικά μηδενική έναντι αύξησης πρόβλεψης ύψους 104,7 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2017.
Η εξαμηνιαία έκθεση έδινε ένα σαφές κλίμα βελτίωσης των επισφαλειών και φαινόταν πως το πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών αποδίδει.
Τι έγινε όμως ξαφνικά και ο πρόεδρος - διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ θυμήθηκε ξαφνικά τις οφειλές των τιμολογίων από τα ΚΟΤ και τις προσδιορίζει σε 350 εκατ. ευρώ;

Απορίες επενδυτών  

Το απλό ερώτημα των επενδυτών και μετόχων της ΔΕΗ προς τον κ. Παναγιωτάκη είναι πότε εμφανίσθηκαν οι οφειλές από τα τιμολόγια ΚΟΤ, δεδομένου ότι η εξαμηνιαία έκθεση της επιχείρησης έδινε πληροφορίες για αντιμετώπιση του προβλήματος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ ως εισηγμένη εταιρεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών θα ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα εννεαμήνου μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.
Το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται πλέον στο αν θα υπάρξει αύξηση των προβλέψεων για τις επισφαλείς απαιτήσεις που ανακάλυψε εσχάτως ο κ. Παναγιωτάκης.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες το ύψος των οφειλών αναθεωρείται σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα από τα 2,2 δις. ευρώ.
Μάλιστα, οι οφειλές αποτιμώνται κοντά στην περιοχή των 3 δις. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η διοίκηση της ΔΕΗ δεν δίνει πληροφορίες για τους διακανονισμούς οφειλών.
Πάντως, η επενδυτική κοινότητα «φυλάει» τα νώτα της και προχωρά σε πώληση μετοχών τους τελευταίους μήνες.
Χθες 8/11 η τιμή της μετοχής της ΔΕΗ έπεσε κάτω από τα 2 ευρώ και συγκεκριμένα έκλεισε στο 1,96 ευρώ.
 

Νίκος Θεοδωρόπουλος  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης