Επιχειρήσεις

Ελκυστικά τιμολόγια ετοιμάζουν παλαιοί και νέοι «παίκτες» ενόψει της απελευθέρωσης της αγοράς φυσικού αερίου

Ελκυστικά τιμολόγια ετοιμάζουν παλαιοί και νέοι «παίκτες» ενόψει της απελευθέρωσης της αγοράς φυσικού αερίου
Η «μάχη» ανάμεσα στις εταιρίες φαίνεται πως θα επικεντρωθεί στο 25% της αξίας του λογαριασμού που σχετίζεται με το κόστος προμήθειας του καυσίμου
«Πόλεμος» τιμών αναμένεται στην αγορά φυσικού αερίου από τις αρχές του έτους όταν αυτή απελευθερώνεται πλήρως, καθώς φέρνει νέους παίκτες με αρκετούς από αυτούς να είναι οι εναλλακτικοί πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας.
Το «παιχνίδι» θα κριθεί στον προμηθευτή φυσικού αερίου, ο οποίος για να εισέλθει στην αγορά θα περιορίσει το δικό του περιθώριο κέρδους.
Ήδη, τα εμπορικά τμήματα των εταιριών βρίσκονται υπ’ ατμόν, ετοιμάζοντας τα τιμολόγια εκείνα που θα διατηρήσουν ή θα προσελκύσουν πελάτες και θα κάνουν δύσκολη τη ζωή στους άμεσους ανταγωνιστές τους.
Η τιμή του φυσικού αερίου φέτος είναι υψηλότερη κατά 40% σε σχέση με πέρυσι.
Τον Ιούλιο η τιμή του φυσικού αερίου ήταν στα 0,0355 ευρώ ανά Kwh, ενώ τον Οκτώβριο η τιμή του ανήλθε στα 0,050 ευρώ ανά Kwh, σημειώνοντας άνοδο κατά 40%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή του φυσικού αερίου διαμορφώνεται διεθνώς και εξαρτάται κυρίως από την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.  
Πάντως η τιμή του φυσικού αερίου είναι φθηνότερη σε σχέση με αυτή του πετρελαίου θέρμανσης και η απόσταση ασφαλείας φθάνει στο επίπεδο του 40%, καθιστώντας το φυσικό αέριο αρκετά πιο φθηνό ως καύσιμο.
Ένας λογαριασμός φυσικού αερίου της ΕΠΑ Αττικής εμφανίζει αρχικά το πολύ χαμηλό κόστος θέρμανσης για τον καταναλωτή, καθώς είναι το βασικό στοιχείο που τον ενδιαφέρει και διαμορφώνει το τελικό ποσό πληρωμής.
Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί πως σχεδόν το 50% της αξίας του λογαριασμού  αφορά στο δίκτυο διανομής, με τα χρήματα αυτά να πηγαίνουν στην ΕΔΑ Αττικής.
Σε ότι αφορά στο κόστος της προμήθειας φυσικού αερίου, αυτό αποτελεί μόλις το 25%, ενώ ανάλογο είναι το ποσοστό των φόρων και των τελών που επιβαρύνουν το καύσιμο.   

Χαμηλότερες τιμές λόγω ανταγωνισμού  

Είναι προφανές, λοιπόν, πως στην πλήρως απελευθερωμένη αγορά φυσικού αερίου, οι εταιρίες που θα δραστηριοποιηθούν σ’ αυτή θα… κονταροχτυπηθούν για το 25% της αξίας του τελικού λογαριασμού, προσφέροντας καλύτερες τιμές στους πελάτες τους.   
Στέλεχος της αγοράς επιβεβαιώνει ότι οι νέοι προμηθευτές στην αγορά του φυσικού αερίου πράγματι θα κυνηγούν τα «ψιλά» επί του συνολικού ποσού πληρωμής.  
Η δυσκολία του εγχειρήματος για τους νέους προμηθευτές θα έγκειται στο γεγονός ότι στην καλύτερη περίπτωση θα είναι πολύ λίγοι οι σημερινοί πελάτες της ΕΠΑ Αττικής που θα αναζητήσουν καινούργιο προμηθευτή, καθώς αυτή θα είναι σε θέση να προσφέρει καλύτερες τιμές από τους ανταγωνιστές της..
Το ίδιο στέλεχος υποστηρίζει ότι η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας για να έχει τύχη θα πρέπει να προσφέρει και τις δύο υπηρεσίες στο σπίτι, δηλαδή και ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο.
Πάντως, η ΕΠΑ Αττικής θα είναι σε θέση να προσφέρει παράλληλα στους ήδη πελάτες της και ηλεκτρική ενέργεια από το νέο έτος.  

Νίκος Θεοδωρόπουλος  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης