Επιχειρήσεις

Υποβαθμίζει σε αρνητικό το outlook της Eldorado Gold η Moody's, εξαιτίας της Ελλάδας

Υποβαθμίζει σε αρνητικό το outlook της Eldorado Gold η Moody's, εξαιτίας της Ελλάδας
Η αξιολόγηση του Β1 διατηρήθηκε, αλλά η εταιρεία διαθέτει αυξημένη έκθεση στη χώρα, γεγονός που ενισχύει τους κινδύνους που ελλοχεύουν στην υλοποίηση του έργου της
Σε αρνητικό υποβάθμισε το outlook της Eldorado Gold ο οίκος αξιολόγησης Moody's, λόγω της έκθεσής της στην Ελλάδα.
Η αξιολόγηση του Β1 διατηρήθηκε, αλλά η εταιρεία διαθέτει αυξημένη έκθεση στη χώρα, γεγονός που ενισχύει τους κινδύνους που ελλοχεύουν στην υλοποίηση του έργου της, ενώ τίθενται σημαντικές προκλήσεις για το χρέος ύψους 600 εκατ. δολαρίων που διαθέτει ο όμιλος.
Υπενθυμίζεται ότι ο καναδικός όμιλος εμφάνισε ζημιές ύψους 4,2 εκατ. δολαρίων, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016 παρουσίασε κέρδη ύψους 20,7 εκατ. δολαρίων.
Σύμφωνα με τον Jamie Koutsoukis, αναλυτή της Moody's, οι κυβερνητικές δράσεις της Ελλάδας έχουν καθυστερήσει την ανάπτυξη, ενώ έχουν αυξήσει τις προκλήσεις στην παραγωγή.
Οι καθυστερήσεις στα δύο βασικά έργα εξόρυξης στην Ελλάδα οφείλονται σε καθυστερήσεις στην παραλαβή αδειών και αδειών, γεγονός που αντανακλά τον κίνδυνο λειτουργίας με υψηλότερο πολιτικό κίνδυνο και έλλειψη αποδεδειγμένης νομοθεσίας και κανονισμών για τα ορυχεία.
Επίσης, η εταιρεία θα δημιουργήσει χαμηλότερες ταμειακές ροές από τις επιχειρήσεις, καθώς η ανάκτηση χρυσού από το κύριο ορυχείο εκμετάλλευσης, Kisladag, δεν έχει εκπληρώσει τις προσδοκίες.
Η Eldorado έχει περιορίσει τις κατευθυντήριες γραμμές παραγωγής της για το 2017 από 230-240 χιλιάδες ουγγιές στις αρχές του 2017 σε 170-180 χιλιάδες ουγγιές και αύξησε τον προσανατολισμό του κόστους.
Η Eldorado έχει καλή ρευστότητα (SGL-2), με ταμειακό υπόλοιπο 546 εκατομμυρίων δολαρίων τον Σεπτέμβριο του 2017 και μη εκταμιευμένη επαναχρησιμοποίηση πιστωτικής διευκόλυνσης ύψους 250 εκατομμυρίων δολαρίων, η οποία λήγει τον Νοέμβριο του 2020.
Η εταιρεία όμως δεν έχει ουσιαστικές ληξιπρόθεσμες οφειλές έως το 2020, όταν καταστεί απαιτητή η πιστωτική της διευκόλυνση.
Οι αρνητικές προοπτικές αντικατοπτρίζουν τον κίνδυνο εκτέλεσης που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η Eldorado για να ολοκληρώσει τα έργα στην Ελλάδα, όπου η σημερινή κυβέρνηση έχει παρεμποδίσει την ανάπτυξη των ορυχείων, καθώς και τις ανησυχίες σχετικά με τα επίπεδα παραγωγής στο Κισλαδάγκ, τα οποία έχουν τη μεγαλύτερη συμβολή στα EBITDA.
Αν και οι δύο δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις προσδοκίες, η μόχλευση θα παραμείνει αυξημένη.
Αν η Eldorado επιτύχει παραγωγή σε ορισμένα από τα βασικά αναπτυξιακά της σχέδια, θα μειωθεί ο κίνδυνος εκτέλεσης.
Παράλληλα ο οίκος αναφέρει ότι υπάρχει περίπτωση αναβάθμισης της εταιρείας σε περίπτωση που η Eldorado κατορθώσει να επιτύχει θετική εμπορική παραγωγή σε ορισμένα εκ των βασικών της projects.
Αντίθετα μπορεί να υπάρξει υποβάθμιση σε περίπτωση που καταγραφεί σημαντική υποχώρηση της ρευστότητας αλλά και εάν ενισχυθεί η αβεβαιότητα για την ολοκλήρωση κάποιων projects και κυρίως αυτών που η εταιρεία διαθέτει στην Ελλάδα.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης