Επιχειρήσεις

PetroChina: Ο κρυμμένος γίγαντας του φυσικού αερίου

tags :
PetroChina: Ο κρυμμένος γίγαντας του φυσικού αερίου
Η τάση απομάκρυσης από το πετρέλαιο επιταχύνθηκε τα τελευταία τρίμηνα
Παρά το ότι διαθέτει μερικά από τα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο, η PetroChina Co. εξακολουθεί να επικεντρώνεται κυρίως στο αργό πετρέλαιο κάνοντας  όμως τα πρώτα δειλά βήματα προς την αλλαγή.
Η παραγωγή πετρελαίου το εννεάμηνο έως το Σεπτέμβριο υποχώρησε 5,2%, ενώ το φυσικό αέριο σημείωσε άνοδο 4,5% .
Με βάση αυτούς τους αριθμούς, η παραγωγή πετρελαίου τρίτου τριμήνου, ύψους 224,3 εκατομμυρίων βαρελιών, αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 60% του συνόλου, σε σχέση με την παραγωγή φυσικού αερίου περίπου 152,1 εκατομμυρίων βαρελιών ισοδυνάμου πετρελαίου.
Όπως έχει επισημάνει προηγουμένως η Gadfly, η τάση προς το φυσικό αέριο της PetroChina βρίσκεται σε εξέλιξη από την αρχική δημόσια προσφορά της εταιρείας του 2000, όταν το αργό ήταν πάνω από το 90% της παραγωγής.
Ωστόσο, τα τελευταία τρίμηνα έχει επιταχυνθεί.
Η απόφαση του Πεκίνου να άρει πολλούς περιορισμούς πολιτικής που έχουν επηρεάσει τη ζήτηση φυσικού αερίου σήμαινε ότι ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες, το αργό πετρέλαιο ήταν πιο αδύναμο.
Ο συνδυασμός παραγωγής θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την κατάσταση της ζήτησης για κάθε προϊόν - εάν οι τιμές του κινεζικού πετρελαίου αυξηθούν απότομα, ενώ το αέριο υποχωρεί, το σχέδιο θα μπορούσε να αντιστραφεί.
Ακόμα, μια ανάλυση βασισμένη στη ζήτηση υποδηλώνει ακριβώς το ίδιο μοτίβο: Έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια από τότε που ο ρυθμός εμφάνισης της κινεζικής κατανάλωσης πετρελαίου ξεπέρασε το φυσικό αέριο.
Η PetroChina θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα πρόθυμη να αντλήσει περισσότερο από το δικό της αέριο.
Οι καθαρές απώλειες από την πώληση εισαγόμενου φυσικού αερίου και LNG ανήλθαν σε 17 δισεκατομμύρια γιουάν (2,6 δισεκατομμύρια δολάρια) κατά τους εννέα μήνες μέχρι τον Σεπτέμβριο, όχι πολύ χαμηλότερα από τα συνολικά λειτουργικά κέρδη 18 δις γιουάν από το τμήμα φυσικού αερίου και αγωγού.
Υπάρχουν πολλά περιουσιακά στοιχεία για να επιτευχθεί αυτή η αλλαγή. Τα αποδεδειγμένα και ανεπτυγμένα αποθέματα - ουσιαστικά εκείνα που είναι προσβάσιμα με ελάχιστες πρόσθετες επενδύσεις - ανέρχονται σε περίπου 41 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια ή 7,7 δισεκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου, πολύ περισσότερα  από τα 5,2 δισεκατομμύρια βαρέλια αργού της PetroChina.
Ο αριθμός των ανεπτυγμένων αποθεμάτων αυξάνεται στα 79 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, σχεδόν διπλάσια της βάσης εφεδρικών αποθεμάτων φυσικού αερίου των 41 τρισεκατομμυρίων ποδιών της Shell.
Μερικά από τα πιο κερδοφόρα αποθέματα της PetroChina είναι σε πετρελαιοφόρες λεκάνες όπως η Tarim Oilfield Co., μια μονάδα στη δυτική επαρχία του Xinjiang με απόδοση περίπου τεσσάρων πέμπτων φυσικού αερίου που αντιπροσώπευε το 67% των κερδών   στο πρώτο εξάμηνο, σημείωσε η η Anna Yu , αναλυτής της Βιομηχανικής & Εμπορικής Τράπεζας της Κίνας Ltd.
Οι κινεζικές τιμές αργού πετρελαίου παρακολουθούν πολύ προσεκτικά την παγκόσμια αγορά, αλλά το αέριο παραμένει πίσω από ένα «μεγάλο τείχος» και αυτό θα συνεχίσει να ισχύει στο άμεσο μέλλον.
Η PetroChina μοιάζει πολύ με κυβερνητική υπηρεσία   και αυτό θα την κάνει όλο και περισσότερο μια επιχείρηση κοινής ωφέλειας. Ρωτήστε ποια θα είναι τα κέρδη της μέσα σε λίγα χρόνια και η απάντηση θα γίνει όλο και περισσότερο: ό, τι θέλει το Πεκίνο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης