Επιχειρήσεις

Σ. Αραβία: H IPO είναι μόνο μια από τις επιλογές για την ιδιωτικοποιήση της Aramco

Σ. Αραβία: H IPO είναι μόνο μια από τις επιλογές για την ιδιωτικοποιήση της Aramco
Ο Σαουδάραβας ΥΠΟΙΚ επιβεβαιώνει πως δεν κρίνεται σίγουρη η αρχική δημόσια προσφορά της Aramco
Η κυβέρνηση δεν έχει ακομη επιλέξει ακόμη την χρηματιστηριακή αγορά στην οποία θα συμπεριληφθεί η εταιρεία    
Ο υπουργός Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας σχολίασε πως η αρχική δημόσια προσφορά (ΙΡΟ) της Saudi Aramco «είναι μία μόνο από τις επιλογές» που εξετάζει η εταιρεία για την -μερική- ιδιωτικοποίησή της, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι υπάρχουν αμφιβολίες στο εσωτερικό του πετρελαϊκού γίγαντα σχετικά με το πλάνο.
Παράλληλα, μιλώντας στους Financial Times, o κ. Mohammed Al-Jadaan σημείωσε πως η κυβέρνηση δεν έχει ακομη επιλέξει ακόμη την χρηματιστηριακή αγορά στην οποία θα συμπεριληφθεί η εταιρεία, αν εν τέλει πραγματοποιηθεί η -προγραμματισμένη το 2018- ΙΡΟ.
Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας επιδιώκουν να προσφέρουν μέχρι και το 5% του μεγαλύτερου παραγωγού πετρελαίου παγκοσμίως, τόσο στο χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας, στο Ριάντ, όσο και σε μία ή περισσότερες διεθνείς αγορές, με σκοπό να αντλήσουν συνολικά περίπου 100 δισ. δολάρια.
Πριν από λίγες εβδομάδες, η βρετανική εφημερίδα είχε αποκαλύψει πως η Saudi Aramco εξετάζει σοβαρά το να μην προχωρήσει εν τέλει στην πολυαναμενόμενη αρχική δημόσια προσφορά και να υιοθετήσει αντ' αυτού μία ιδιωτική τοποθέτηση μετοχών (private share placement).
Με βάση το νέο σχέδιο, μεταξύ των επενδυτών που επιθυμούν να λάβουν μέρος στο private placement θα είναι η Κίνα, αγοράζοντας μάλιστα το 5%.
Αν η ιδιωτική τοποθέτηση στεφθεί με επιτυχία, τότε η Aramco πιθανότατα να επανεξετάσει την IPO για μετά το 2019, είχαν αναφέρει οι πηγές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης