Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου δεν «τρομάζει» τη ΔΕΠΑ – Το σχέδιο αντιμετώπισης του ανταγωνισμού

Η απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου δεν «τρομάζει» τη ΔΕΠΑ – Το σχέδιο αντιμετώπισης του ανταγωνισμού
Η εμπειρία της εταιρίας και η διάθεση προϊόντων σε ανταγωνιστικές τιμές θα βοηθήσουν τη ΔΕΠΑ να διατηρήσει ισχυρή παρουσία στον τομέα της προμήθειας φυσικού αερίου στην ελληνική αγορά
Κυρίαρχος παίκτης, παρά το γεγονός ότι από τις αρχές του 2018 απελευθερώνεται πλήρως η αγορά φυσικού αερίου, εκτιμάται πως θα παραμείνει η ΔΕΠΑ συνεχίζοντας το ρόλο βασικού προμηθευτή της χώρας σε ότι αφορά στο συγκεκριμένο καύσιμο.    
Το νομοθετικό πλαίσιο από μόνο του δεν είναι αρκετό για υπάρξει άμεση απελευθέρωση της αγοράς, αλλά καθοριστικές είναι και οι επικρατούσες συνθήκες για τη είσοδο νέων «παικτών» στην προμήθεια φυσικού αέριου.
Το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου θυμίζει στην πράξη το αντίστοιχο παράδειγμα της ηλεκτρικής ενέργειας, όπου η ΔΕΗ εξακολουθεί να είναι ο βασικός πυλώνας με μερίδιο που διατηρείται σταθερά πάνω από το 80%.
Η διοίκηση της ΔΕΠΑ με εμπειρία στην αγορά του φυσικού αερίου προφανώς και δεν θα καθίσει άπραγη στη νέα πραγματικότητα που θα διαμορφωθεί με τη δραστηριοποίηση τρίτων εταιριών στο χώρο.
Είναι πρόδηλο, λοιπόν, πως η ΔΕΠΑ θα προσαρμοσθεί πρώτη στις νέες συνθήκες, πουλώντας φυσικό αέριο στους καταναλωτές σε ανταγωνιστικές τιμές.
Να σημειωθεί ότι η ΔΕΠΑ έμαθε να βγάζει κέρδη από την αγορά φυσικού αερίου και δεν πρόκειται να τα… χαρίσει.
Στη χειρότερη περίπτωση αυτά να περιορισθούν, ενώ ως βάση του ανταγωνισμού θα είναι οι διεθνείς τιμές του καυσίμου.

Ενίσχυση κερδοφορίας

Οι πωλήσεις της ΔΕΠΑ το 2010 ξεπερνούσαν το 1,2 δις ευρώ, ωστόσο τα καθαρά κέρδη της ήταν στα 90 εκατ. ευρώ χαμηλότερα σε σχέση με αυτά που παρουσιάζει σήμερα η εταιρία αν και στο μεταξύ μειώθηκε ο κύκλος εργασιών της έως και 40%.
Στο πρώτο εξάμηνο του 2017, ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 608 εκατ. ευρώ έναντι 399,6 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016.
Τα καθαρά κέρδη της ΔΕΠΑ από την άλλη πλευρά ανήλθαν στα 100,7 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2017 έναντι 66,7 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.  
Ο κύκλος εργασιών το 2016 διαμορφώθηκε σε 885,3 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 130,7 εκατ. ευρώ.  
Φέτος, αν φυσικά το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, ενδεχομένως η αύξηση της κατανάλωσης θα φέρει την ενίσχυση των πωλήσεων και της κερδοφορίας.   
Στο ενδεχόμενο το δεύτερο εξάμηνο του 2017 να υπάρξουν ίδιες τάσσεις με πέρυσι, τότε η ΔΕΠΑ θα καταφέρει να εμφανίσει κέρδη στα επίπεδα των 200 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Σύμφωνα στελέχη της αγοράς μπορεί φέτος η ΔΕΠΑ να ξεπεράσει σε κύκλο εργασιών το 1 δις. ευρώ, καθώς αυξήθηκε η πελατειακή βάση της αγοράς φυσικού αερίου τόσο στη βιομηχανία όσο και στην οικιακή κατανάλωση.    
Στέλεχος της αγοράς εκτιμά ότι η απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου είναι προς την σωστή κατεύθυνση για τους καταναλωτές, αλλά θεωρεί ότι η ΔΕΠΑ θα διατηρήσει την ισχυρή της θέση παρά τον οξύ ανταγωνισμό που εκ των πραγμάτων θα υπάρξει.

Νίκος Θεοδωρόπουλος

www.worldenergynews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης