Επιχειρήσεις

Κονγκό: Mεταρρύθμιση της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας “υπό το βλέμμα” του ΔΝΤ

tags :
Κονγκό: Mεταρρύθμιση της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας “υπό το βλέμμα” του ΔΝΤ
Η SNPC, η οποία κατέχει μετοχές σε τομείς που εκμεταλλεύεται η ιταλική ENI και η γαλλική  Total, αντιμετωπίζει  κατηγορίες περί διαφθοράς και κακοδιαχείρισης
Η Δημοκρατία του Κονγκό σχεδιάζει να αντικαταστήσει το διοικητικό συμβούλιο και να διορίσει επιτροπή ελέγχου στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία SNPC, καθώς προσπαθεί να πείσει τους διεθνείς δανειστές να διασώσουν τη χώρα.
Η SNPC, η οποία κατέχει μετοχές σε τομείς που εκμεταλλεύεται η ιταλική ENI και η γαλλική  Total, αντιμετωπίζει  κατηγορίες περί διαφθοράς και κακοδιαχείρισης .
Σύμφωνα με το Reuters τα σχέδια μεταρρύθμισης προωθούνται καθώς η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για τη διάσωση μετά από μια απότομη πτώση των εσόδων λόγω των χαμηλών τιμών του αργού που έχει οδηγήσει το δημόσιο εγγυημένο χρέος στο 110% του ΑΕΠ, σύμφωνα με το ΔΝΤ .
Οι οργανισμοί αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας κρίνουν ότι το Κονγκό κινδυνεύει να μην αποπληρώσει το ευρωομόλογο λόγω των δυσχερειών του χρέους του, οι οποίες επιδεινώθηκαν από μια δικαστική διαμάχη ύψους 1 δις, δολ. σε δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών.
Αυτό συνέβη παρά την ουσιαστικά αυξημένη παραγωγή πετρελαίου, ενισχυμένη από πολλά νέα κοιτάσματα πετρελαίου. Το Κογκό αναμένεται να αυξήσει την παραγωγή κατά 25% σε 350.000 βαρέλια ημερησίως (bpd) το επόμενο έτος.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Thierry Moungalla δήλωσε ότι το υπουργικό συμβούλιο έχει εγκρίνει νομοσχέδιο που θα αντικαταστήσει το υπάρχον διοικητικό συμβούλιο με έναν γενικό διευθυντή, ο οποίος θα επικουρείται από έναν γενικό γραμματέα και τρεις βουλευτές.
Ο γενικός διευθυντής θα είναι επίσης πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου των διαφόρων θυγατρικών της SNPC, ενώ μια νέα επιτροπή ελέγχου θα ενισχύσει τους εσωτερικούς ελέγχους, ανέφερε ο Moungalla.
Μετά από επίσκεψη χώρας που ολοκληρώθηκε στις αρχές του μήνα, το ΔΝΤ δήλωσε ότι «έλαβε υπό σημείωση την πρόθεση των αρχών να βελτιώσουν τη διακυβέρνηση δημόσιων επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών πετρελαίου».
Σύμφωνα με αναλυτές, η διαφθορά και η δυσλειτουργική γραφειοκρατία εμπόδισαν το Κονγκό να εκμεταλλευτεί το τεράστιο ορυκτό πλούτο του.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης