Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Invenergy: Η Πολωνία παραβίασε τις συμβάσεις για την αιολική ενέργεια

tags :
Invenergy: Η Πολωνία παραβίασε τις συμβάσεις για την αιολική ενέργεια
Η εταιρεία έχει πραγματοποιηήσει επενδύσεις άνω από 600 εκατ. σε 11 αιολικά πάρκα στην Πολωνία από το 2005 έως και το 2010
Η αμερικανική εταιρεία Invenergy LLC, η οποία όπως δηλώνει έχει δαπανήσει περισσότερα από 600 εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή αιολικών πάρκων στην Πολωνία, ανακοίνωσε τη Δευτέρα  16/10 ότι με επιστολή της  στον πρόεδρο της Πολωνίας εκφράζει επίσημα την διαφωνία με την κυβέρνηση καθώς οι  κρατικές εταιρείες δεν τήρησαν τις συμβάσεις.
Όπως αναφέρει η εταιρεία η επιστολή προς τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Πολωνίας θα χρησιμεύσει ως επίσημη κοινοποίηση διαφωνίας στο πλαίσιο της διμερούς συνθήκης επενδύσεων ΗΠΑ-Πολωνίας και της συνθήκης για τον Χάρτη Ενέργειας.
"Οι διμερείς επενδυτικές συμφωνίες προστατεύουν τους επενδυτές των οποίων τα δικαιώματα έχουν παραβιαστεί από άλλη χώρα και αυτό συνέβη στην Invenergy στην Πολωνία", ανέφερε ο δικηγόρος Michael Blazer σε ανακοίνωση της εταιρείας.
Εάν δεν επιτευχθεί λύση εντός έξι μηνών, θα υποβληθεί η διαφορά σε διεθνή διαιτησία, ανέφερε η Invenergy.
Η Invenergy δήλωσε ότι έχει επενδύσει σε 11 αιολικά πάρκα στην Πολωνία από το 2005 έως και το 2010 και υπέγραψε συμφωνίες σταθερής τιμής και μακροπρόθεσμης ενέργειας με κρατικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.
Ωστόσο, όταν  κυβέρνηση  ανέλαβε καθήκοντα το 2015, οι κρατικές εταιρείες ενέργειας, όπως η Tauron και η Energa, κατήργησαν τις συμβάσεις ή τις θεωρούν άκυρες.
 Για να βοηθήσει στην επίτευξη των στόχων της για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η Πολωνία έχει προσελκύσει επενδυτές αιολικής ενέργειας με ένα σύστημα επιδοτήσεων που βασίζεται στα αποκαλούμενα πράσινα πιστοποιητικά, τίτλους που εκδίδονται σε επιλέξιμους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας για κάθε μεγαβάτ ανά ώρα παραγωγής.
 Αλλά η αξία αυτών των πιστοποιητικών έχει μειωθεί και η κυβέρνηση έχει εξετάσει το ενδεχόμενο να περιορίσει την ανανεώσιμη ενέργεια, η οποία λέει ότι απειλεί τη βιομηχανία άνθρακα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης