Επιχειρήσεις

FT: Η Aramco το "ξανασκέφτεται" για την IPO

tags :
FT: Η Aramco το
Αν η ιδιωτική τοποθέτηση στεφθεί με επιτυχία, τότε η Aramco πιθανότατα να επανεξετάσει την IPO για μετά το 2019
Η Saudi Aramco εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να μην προχωρήσει εν τέλει στην πολυαναμενόμενη αρχική δημόσια προσφορά (IPO) και να υιοθετήσει αντ' αυτού μία ιδιωτική τοποθέτηση μετοχών (private share placement), εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών, σύμφωνα με όσα δήλωσαν στους Financial Times πέντε πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα.
Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας επιδίωκαν να προσφέρουν μέχρι και το 5% του μεγαλύτερου παραγωγού πετρελαίου παγκοσμίως, τόσο στο χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας, στο Ριάντ, όσο και σε μία ή περισσότερες διεθνείς αγορές, με σκοπό να αντλήσουν συνολικά περίπου 100 δισ. δολάρια.
Βέβαια, η κρατική εταιρεία δεν μπόρεσε όλο το προηγούμενο διάστημα να καταλήγει στο/α χρηματιστήριο/α στο οποίο θα εισηχθεί, με αποτέλεσμα να μην έχει ληφθεί καμία απόφαση για την -προγραμματισμένη το 2018- IPO.
Με βάση το νέο σχέδιο, μεταξύ των επενδυτών που επιθυμούν να λάβουν μέρος στο private placement θα είναι η Κίνα.
Αν η ιδιωτική τοποθέτηση στεφθεί με επιτυχία, τότε η Aramco πιθανότατα να επανεξετάσει την IPO για μετά το 2019, ανέφεραν οι πηγές.
«Οι αμφιβολίες μεταξύ των συμβούλων και των ανώτατων αρχών της Σ. Αραβίας αυξήθηκαν μετά την ανακοίνωση της IPO.
Οι εσωτερικές λειτουργίες και τα οικονομικά της Aramco έχουν περιβληθεί για δεκαετίες με μυστικότητα, ενώ η στενή σχέση της με το κράτος έχει προκαλέσει πολλές οικονομικές, νομικές και ρυθμιστικές προκλήσεις», σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης