Επιχειρήσεις

Στα … τάρταρα οι επιδόσεις της Eldorado Gold την περίοδο 2010 – 2016

Στα … τάρταρα οι επιδόσεις της Eldorado Gold την περίοδο 2010 – 2016
Στον αντίποδα, σύμφωνα με μελέτη της «Paulson and Co», οι τίτλοι της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, Randgold, που εμφάνισαν απόδοση της τάξεως του 35%
Η καναδική εταιρία Eldorado Gold που μέσω της θυγατρικής της «Ελληνικός Χρυσός» πραγματοποιεί την επένδυση του χρυσού στη Χαλκιδική, ήταν η εταιρία του τομέα της με τις χαμηλότερες επιδόσεις την περίοδο 2010 - 2016.
Αυτό προκύπτει από μελέτη της «Paulson and Co», που παρουσιάστηκε στο «Φόρουμ για τον Χρυσό», μια εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Ντένβερ του Κολοράντο στα τέλη Σεπτεμβρίου, με πρωτοβουλία του μεγαλοεπενδυτή John Paulson,  ο οποίος προωθεί τη δημιουργία συνασπισμού επενδυτών σε  τοπ εταιρίες παραγωγής χρυσού, με στόχο να ανακόψει την επί χρόνια «καταστροφή των αξιών» στη βιομηχανία του κλάδου, αλλά και τις υπερβολικά υψηλές αποδοχές των μάνατζερ και διευθυνόντων συμβούλων των εταιριών χρυσού.
Όπως προκύπτει από σχετικά δημοσιεύματα μεγάλων ξένων μέσων, η καναδική Eldorado Gold ήταν η εταιρία χρυσού με τη χειρότερη επίδοση κατά την περίοδο (2010 - 2016), ενώ η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, Randgold, είχε την καλύτερη επίδοση, καθώς - σύμφωνα με τη μελέτη της  Paulson & Co - οι μετοχές της απέδωσαν 35% από το 2010.

"Χρυσές" αμοιβές

Από τα στοιχεία της ίδιας μελέτης προκύπτει ότι  οι CEO των 13 μεγαλύτερων εταιριών χρυσού έχουν λάβει αμοιβές 550 εκατ. δολαρίων από το 2010, ενώ οι επενδυτές στο ίδιο χρονικό διάστημα είχαν ζημίες 65%
«Οι CEOs με χαμηλές επιδόσεις και οι διοικήσεις θα πρέπει να αποχωρούν» δήλωσε ο Marcelo Kim, πάρτνερ στην Paulson & Co, o οποίος έκανε και την παρουσίαση στο Ντένβερ.
Σημείωσε μάλιστα ότι από το 2010 οι τιμές του χρυσού έχουν αυξηθεί 20%, τα βασικά κόστη των εταιριών χρυσού μειώθηκαν, αλλά ταυτόχρονα υποχώρησαν οι τιμές των μετοχών.
Ο ίδιος ο John Paulson, σε  μήνυμα που απηύθυνε στο φόρουμ, έγραψε ότι «οι ημέρες που οι CEO πλούτιζαν και οι επενδυτές έχαναν, τελείωσαν».
Πρέπει να σημειωθεί ότι το fund του John Paulson, είναι από τους μεγαλύτερους επενδυτές στον χρυσό μέσω συμμετοχών σε εταιρίες παραγωγής χρυσού και σε fund που εμπορεύονται αξίες με κάλυμμα χρυσό.
Οι τιμές του χρυσού αυξήθηκαν σε επίπεδα- ρεκόρ άνω των 1.900 δολαρίων ανά ουγγιά το 2011, πράγμα που ενθάρρυνε ένα κύμα συγχωνεύσεων και εξαγορών.
Το 2013 οι τιμές έπεσαν, αλλά έκτοτε ανέκαμψαν μερικώς και κυμαίνονται κοντά στα 1.285 δολ/ουγγιά.
Ωστόσο οι μεγάλες εταιρίες χρυσού είχαν στο διάστημα 2010 - 2016 ζημιές 85 δις. δολαρίων λόγω  λανθασμένων  εξαγορών, δήλωσε ο Paulson.
Ο John Paulson, ως γνωστόν στην Ελλάδα διαθέτει ισχυρή παρουσία στην Τράπεζα Πειραιώς και την Alpha Bank.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης