Επιχειρήσεις

Να διασώσει τη συμμετοχή της ΔΕΠΑ στη μία εταιρία παροχής φυσικού αερίου επιδιώκει η κυβέρνηση

Να διασώσει τη συμμετοχή της ΔΕΠΑ στη μία εταιρία παροχής φυσικού αερίου επιδιώκει η κυβέρνηση
Παράλληλα, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη των ενδιαφερομένων μερών στο ΤΑΙΠΕΔ, θα προταθεί η μείωση της συμμετοχής της ΔΕΠΑ στη δεύτερη ΕΠΑ
"Μάχη" για την παραμονή της ΔΕΠΑ σε μία από τις δύο ΕΠΑ και μείωση του ποσοστού της στην άλλη αναμένεται να δώσει η κυβέρνηση στις επικείμενες διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.
Αυτή είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η οριστική πρόταση που διαμορφώθηκε χθες (10/10) σε ευρεία σύσκεψη στο ΤΑΙΠΕΔ με την συμμετοχή της διοίκησης της ΔΕΠΑ και εκπροσώπων των ΕΛΠΕ ως μέτοχο του 35% της εταιρίας.
Η σύσκεψη εξουσιοδότησε επίσης την διοίκηση της ΔΕΠΑ υπό τον κ. Θεόδωρο Κιτσάκο να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες μετόχους των ΕΠΑ και συγκεκριμένα την Shell για την ΕΠΑ Αττικής και την ΕΝΙ για την ΕΠΑ Θεσσαλίας - Θεσσαλονίκης που βρίσκονται σε εξέλιξη τους τελευταίους μήνες.
Μέσω των διαπραγματεύσεων η ΔΕΠΑ θα επιδιώξει να πείσει τους συνεταίρους της για το προτεινόμενο σενάριο, ήτοι για την παραμονή στην μία εκ των δύο και την μείωση του ποσοστού της στην άλλη.
Στο πλαίσιο αυτό η διοίκηση της ΔΕΠΑ πραγματοποίησε τον Σεπτέμβριο συναντήσεις με τις διοικήσεις της Shell και της ΕΝΙ στη Χάγη και στις Βρυξέλλες αντίστοιχα, οι οποίες δεν φαίνεται να έχουν καταλήξει σε κάποιο κοινό σημείο.

Πλήρη απόσυρση θέλουν θεσμοί και Shell – ENI

Οι δύο πολυεθνικές μέτοχοι των ΕΠΑ  έχουν ζητήσει την πλήρη απόσυρση της ΔΕΠΑ από την λιανική αγορά φυσικού αερίου, αίτημα που υιοθετήθηκε από τους θεσμούς και τέθηκε στην ελληνική πλευρά από την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
ΕΝΙ και Shell επικαλούνται την ασυμβατότητα της συμμετοχής της ΔΕΠΑ με το ευρωπαϊκό πλαίσιο, αφού η εταιρία είναι παράλληλα προμηθευτής αερίου σε μια αγορά που το πλαίσιο λειτουργίας της από 1/1/2018 γίνεται πλήρως ανταγωνιστικό.  
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συμφωνία με τους πιστωτές προβλέπει ρητά ότι οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να καταρτίσουν έναν οδικό χάρτη για το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου που θα περιλαμβάνει οποιεσδήποτε αναγκαίες δράσεις, έτσι ώστε να μην υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ ΔΕΠΑ και ΕΠΑ με ιδιαίτερη αναφορά στη μετοχική σύνθεση, δικαιώματα μάνατζμεντ, veto και προνομιακή πληροφόρηση.  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης