Επιχειρήσεις

Η Gazprom Neft εγκαταλείπει το πετρελαϊκό πεδίο Halabja στο βόρειο Ιράκ

Η Gazprom Neft εγκαταλείπει το πετρελαϊκό πεδίο Halabja στο βόρειο Ιράκ
Από τα 3 έργα στην Κουρδικής Περιφερειακής Κυβέρνησης, η ανάπτυξη πετρελαϊκών πεδίων Halabja θα σταματήσει λόγω ναρκών και συγκρούσεων
Η ρωσική εταιρεία Gazprom Neft παραιτήθηκε από την ανάπτυξη του πετρελαϊκού πεδίου Halabja στην περιφέρεια του Κουρδιστάν, κυρίως λόγω της παρουσίας ναρκών ξηράς στην περιοχή, δήλωσε την Πέμπτη το βράδυ 28/9 ο Sergey Petrov, διευθυντής της Middle East για τη Gazprom Neft.
Ο Petrov δήλωσε στο ρωσικό περιοδικό Neftekompas ότι η εταιρεία εγκατέλειψε αυτό το πετρελαϊκό πεδίο λόγω δυσκολιών στην πρόσβαση στο πετρελαιοπηγές με την παρουσία ναρκών ξηράς αλλά κσι τις συγκρούσεις στην περιοχή.
Εξήγησε ότι η τρέχουσα κατάσταση διατρέχει κινδύνους που η εταιρεία δεν είναι διατεθειμένη να αναλάβει, δεδομένου ότι οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι στην περιοχή απαιτούν σημαντικές επενδύσεις για να ξεπεραστούν.
Οι εντάσεις μεταξύ του Erbil και της Βαγδάτης έχουν αυξηθεί, αφού οι Ιρακινοί Κούρδοι ψήφισαν συντριπτικά την ανεξαρτησία τους από την κεντρική κυβέρνηση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα σε ένα μη δεσμευτικό δημοψήφισμα.
Το Ιράκ και οι γείτονές του, που το θεωρούν παράνομο, καταγγέλλουν την ψηφοφορία.
Η Βαγδάτη έλαβε σειρά μέτρων κατά του Erbil, μετά το δημοψήφισμα, συμπεριλαμβανομένης της κίνησης να κλείσει όλες τις ξένες διπλωματικές αποστολές στην κουρδική περιοχή του βόρειου Ιράκ και να καλέσει όλες τις ξένες αεροπορικές εταιρείες να αναστείλουν τις πτήσεις στην κουρδική περιοχή μέχρι την Παρασκευή.
Τρία από τα τέσσερα έργα της  Gazprom Neft στο Ιράκ, το Shakal, το Garmian και το Halabja, βρίσκονται στο βορρά και έχουν εκτιμώμενη ποσότητα 1,3 δις τόνων πετρελαίου.
Η Gazprom Neft είναι ο φορέας εκμετάλλευσης των μπλοκ Shakal και Halabja και κατέχει ποσοστό συμμετοχής 80%. Η Κουρδική περιφερειακή κυβέρνηση κατέχει το υπόλοιπο μερίδιο 20%.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης