Επιχειρήσεις

ΔΕΗ: Τα κέρδη οφείλονται σε μηδενισμό των προβλέψεων στο β' τρίμηνο - Μείωση δανεισμού κατά 600 εκατ. ευρώ

ΔΕΗ: Τα κέρδη οφείλονται σε μηδενισμό των προβλέψεων στο β' τρίμηνο - Μείωση δανεισμού κατά 600 εκατ. ευρώ
Μακρύς ο δρόμος για την επίτευξη του στόχου ΕΒΙTDA 590 εκατ ευρώ για το 2017
Ta αποτελέσματα της ΔΕΗ για το πρώτο εξάμηνο ήταν καλύτερα των προβλέψεών τους αναφέρουν οι αναλυτές λόγω του μηδενισμού των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις από τους καταναλωτές.
Έτσι στο β τρίμηνο του 2017 οι προβλέψεις μηδενίστηκαν έναντι 101 εκατ ευρώ που ήταν στο α τρίμηνο του 2017 και 180 εκατ έναν χρόνο πριν.
Όπως επισημαίνει ο αναλυτής της Pantelakis Sec Π. Μαντζάβας το EBITDA από την λειτουργική δραστηριότητα μειώθηκε κατά 15% σε ετήσια βάση- αφαιρουμένων των κεφαλαιακών κερδών από την πώληση ποσοστών του ΑΔΜΗΕ.
Το EBITDA διαμορφώθηκε στα 121 εκατ ευρώ, με καθαρό αποτέλεσμα χωρίς τα κεφαλαιακά κέρδη ζημιογόνο κατά 35 εκατ - οι αναλυτές ανέμεναν 72 εκατ.
Η εισπραξιμότητα των λογαριασμών βελτιώθηκε, παρουσιάζοντας μείωση μόνο κατά 1,5% σε ετήσια βάση.
Οι εισφορές σε προμηθευτές για την κάλυψη του ελλείμματος των Ανανεώσιμων (ΕΛΑΠΕ) μειώθηκαν απροσδόκητα από πλευράς κόστους για την ΔΕΗ στα 65 εκατ κατά το β τρίμηνο έναντι 105 στο πρώτο.
Αντίστοιχα και οι ζημιές από τα ΝΟΜΕ μειώθηκαν στα 12 εκατ στο β τρίμηνο έναντι 22 εκατ στο πρώτο.

Για να επιτευχθούν οι στόχοι που θέλουν ΕΒΙΤDA 588-637 εκατ ευρώ στο σύνολο του έτους 2017, η βελτίωση που θα πρέπει να υπάρξει στο β εξάμηνο θα πρέπει να είναι αλματώδης.
Στο α εξάμηνο το προσαρμοσμένο ebitda ήταν μόλις 202 εκατ ευρώ.
Τα δεδομένα αυτά δεν περιλαμβάνουν ενδεχόμενες ωφέλεις που μπορεί να υπάρξουν από τις αποζημιώσεις που θα λάβει η ΔΕΗ από τα ΥΚΩ(Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας).

Οι πωλήσεις ποσοστών του ΑΔΜΗΕ απέφεραν κεφαλαιακά κέρδη ύψους 172 εκατ ευρώ στην ΔΕΗ σε επίπεδο προ φόρων.
Παράλληλα μειώθηκε ο καθαρός δανεισμός σε 3,8 δισ ένανατι 4,4 δισ χάρις τα 700 εκατ που εισέπραξε από τα δύο πακέτα του ΑΔΜΗΕ που πούλησε στους Κινέζους και στο Δημόσιο.
Θα πρέπει ομως να πληρώσει σε φόρο 320 εκατ ευρώ μετά την μεταβίβαση του ΑΔΜΗΕ το 2018.
Αυτό θα ανεβάσει σημαντικά τις συνολικές της υποχρεώσεις.

Η υπόθεση των ΥΚΩ επίσης δεν εξελίσσεται καλά καθώς η ΡΑΕ θα της κατακυρώσει μόλις 360 εκατ ένανατι 735 εκατ που ήταν ο αρχικός στόχος της ΔΕΗ.
Οι αναλυτές θεωρούν ότι πωλήσεις μονάδων αν επιτευχθούν θα είναι σε κατεύθυνση ρευστοποίησης και καταγραφής υπεραξιών καθώς η μετοχή διαπραγματεύεται μόλις στο 10% της λογιστικής της αξίας.
Ολα αυτά όμως δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν τα μέσα του 2018.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης