Επιχειρήσεις

"Εισβολή" της Total στα πεδία εξερεύνησης της Exxon στη Γουιάνα

tags :
Η γαλλική εταιρεία θα καταβάλει 1 εκατ. δολ. για να αποκτήσει πρόσβαση σε μια περιοχή κοντά στην οποία η ExxonMobil έκανε μία από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις της τελευταίας δεκαετίας
Η γαλλική Total συμφώνησε να καταβάλει 1 εκατομμύριο δολάρια για option αγοράς του 25% υπεράκτιου πεδίου εξόρυξης πετρελαίου  στην ανοικτή θάλασσα της Γουιάνα, πραγματοποιώντας πρώτη είσοδο σε μια περιοχή κοντά στην οποία η ExxonMobil έκανε μία από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις της τελευταίας δεκαετίας.
 Η Eco Atlantic Oil & Gas, μια μικρή καναδική εταιρεία εξερεύνησης που εισήχθει νωρίτερα φέτος στην αγορά AIM του Λονδίνου, ανακοίνωσε  την Τρίτη 25/9 ότι η Total είχε τώρα την option να αποκτήσει το μερίδιο στο Block Orinduik για άλλα 12,5 εκατομμύρια δολάρια μετά την ανάλυση των 3D σεισμικών δεδομένων σύμφωνα με το Reuters.
 "Σε περίπτωση που η option ασκηθεί από τη Total, τα έσοδα της συμφωνίας θα καλύψουν όλες τις δαπάνες μας για το διευρυμένο πρόγραμμα 3D και θα χρηματοδοτήσουν για τη διάνοιξη τουλάχιστον δύο πηγαδιών με βάση τα τρέχοντα κόστη κόστους", δήλωσε ο Gil Holzman, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eco Atlantic.
 Αν η Total προχωρήσει με τη συμφωνία, το ενδιαφέρον της Eco Atlantic για το Orinduik θα μειωθεί στο 15%, ενώ ο εταίρος Tullow Oil διατηρεί το 60% της συμμετοχής του στο μπλοκ.
Οι μετοχές της Eco Atlantic στο Λονδίνο αυξήθηκαν κατά 9,5% στις 1057 GMT και διαπραγματεύθηκαν έως και 19,5 πένες, το υψηλότερα σε περισσότερο από πέντε μήνες. Οι μετοχές της Tullow διαπραγματεύθηκαν κατά 2,1% υψηλότερα, ενώ η Total υποχώρησε 0,3%.
Τα ύδατα της ανοιχτής θάλασσας  σε Γουιάνα και Σουρινάμ υπήρξαν εστίες για την εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου από τότε που η ExxonMobil πραγματοποίησε την τεράστια ανακάλυψη του  πεδίου Liza το 2015, μέρος του μπλοκ Stabroek όπου υπολογίζεται ότι φτάνει τα 2,25-2,75 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.
 Τον Ιούνιο, η ExxonMobil και οι συνεργάτες της έδωσαν το πράσινο φως για την ανάπτυξη του πεδίου Liza, ύψους 4,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ένα από τα λίγα μεγάλα έργα που εγκρίθηκαν σε μια εποχή που η πετρελαϊκή βιομηχανία προσπαθεί να  εξοικονομήσει χρήματα.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης