Επιχειρήσεις

Eπικοινωνιακό "πυροτέχνημα" η επένδυση της Total στην εταιρία EREN του Π.Μουράτογλου των 157 MW

Eπικοινωνιακό
Η ενεργειακή αγορά εκτιμά πως πρόκειται κυρίως για μια επικοινωνιακή στρατηγική παρά για μια ουσιαστική συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές
Περισσότερο επικοινωνιακό παρά ουσιαστικό χαρακτήρα φαίνεται να έχει η απόκτηση μειοψηφικής συμμετοχής 23% από τον γαλλικό πετρελαϊκό οίκο Total στην εταιρία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας EREN, συμφερόντων του ελληνογάλλου επιχειρηματία Πάρι Μουράτογλου.
Όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες και εκτιμήσεις παραγόντων της ενεργειακής αγοράς, η κίνηση αυτή της Total εντάσσεται πιθανότατα στο πλαίσιο βελτίωσης της εικόνας και του προφίλ της εν όψει των δραστηριοτήτων που πρόκειται να ξεκινήσει το προσεχές διάστημα στην Ελλάδα και οι οποίες αφορούν στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.
Με την απόκτηση συμμετοχής σε μια εταιρία που παράγει «καθαρή» ενέργεια, η Total επιδιώκει σε ένα βαθμό να προλάβει και να μετριάσει τις αντιδράσεις από τοπικές κοινωνίες και περιβαλλοντικές οργανώσεις.
Πιο συγκεκριμένα, μέσω της εισόδου στις ΑΠΕ ο γαλλικός οίκος αποκτά ένα «πράσινο προφίλ» και στέλνει μήνυμα για επενδύσεις και στην πράσινη ανάπτυξη,  κάτι που σίγουρα θα τον βοηθήσει να διαχειριστεί σε επικοινωνιακό επίπεδο τις επενδύσεις των δις. δολαρίων που προωθεί στον εντοπισμό και εξόρυξη πετρελαίου.

Άλλο ανέμεναν, άλλο προέκυψε

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως ο επικεφαλής της εταιρίας από την Αθήνα κατά την πρόσφατη επίσκεψη Μακρόν είχε αναφερθεί στο ενδιαφέρον της Total για την ελληνική αγορά ΑΠΕ.
Ασφαλώς η εγχώρια αγορά, λόγω ακριβώς του μεγάλου μεγέθους του γαλλικού οίκου ανέμενε μια σημαντικού μεγέθους συμφωνία με κάποιον από τους βασικούς «παίκτες» του χώρου των ανανεώσιμων πηγών.
Αντ’ αυτού, ανακοινώθηκε η μετοχική συνεργασία της Total με την εταιρία ΕRΕΝ, η οποία είναι μεν δραστήρια στο χώρο πλην όμως δεν έχει το μέγεθος που
θα απαιτούσε μια ουσιαστικού περιεχομένου συνεργασία με τον γαλλικό ενεργειακό κολοσσό.
Η EREN ιδρύθηκε μόλις πριν από πέντε χρόνια, το 2012, και σήμερα διαθέτει χαρτοφυλάκιο μονάδων ΑΠΕ (αιολικά, φωτοβολταϊκά, υδροηλεκτρικά) συνολικής ισχύος 650 μεγαβάτ είτε σε λειτουργία (157 MW) είτε υπό ανάπτυξη (493 MW).
Στόχος της εταιρίας είναι η αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος στα 3 GW τα επόμενα πέντε χρόνια, κάτι που θα υποστηριχθεί και από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 237,5 εκατ. ευρώ που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της συμμετοχής της Total.  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης