Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Όχι νωρίτερα από τα τέλη 2017 η απόφαση της διαιτησίας για την Eldorado Gold

Όχι νωρίτερα από τα τέλη 2017 η απόφαση της διαιτησίας για την Eldorado Gold
Σημαντικό ζήτημα αποτελεί η μεταλλουργική μέθοδος που θα χρησιμοποιηθεί στις Σκουριές
Ξεκίνησε χτες (14/9) κι επίσημα η διαιτησία μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ελληνικός Χρυσός για την επένδυση στα Μεταλλεία της Χαλκιδικής.
Η απόφαση ωστόσο δεν αναμένεται νωρίτερα από τα τέλη του χρόνου  αρχές του 2018 καθώς είναι τρία τα θέματα που πρέπει να εξεταστούν.
Το πρώτο που θα εξεταστεί είναι η υποχρέωση της εταιρείας να κατασκευάσει μονάδες επεξεργασίας χρυσού, αργυρού και χαλκού στη θέση Μαντέμ Λάκκος, την τεχνική μελέτη που είχε υποβληθεί το το 2014 και το γεγονός ότι δεν μπορεί να παραχθεί κάποιο άλλο μετάλλευμα από όσα έχει ήδη δεσμευτεί.
Σημαντικό ζήτημα επίσης αποτελεί η μεταλλουργική μέθοδος που θα χρησιμοποιηθεί στις Σκουριές και αν ο καναδικός Όμιλος θα παράγει όντως χρυσό στην Ελλάδα ή θα εξάγει συμπυκνώματα χρυσού σε άλλες χώρες, χωρίς κανένα όφελος για το ελληνικό δημόσιο.
Να σημειωθεί ότι από την πρώτη έγκριση του επενδυτικού της σχεδίου πριν από έξι χρόνια η Eldorado δεν μπορεί να αποδείξει ότι η μέθοδος μεταλλουργίας την οποία  πρότεινε - «μεθόδου ακαριαίας τήξης» (flash smelting) - μπορεί να εφαρμοστεί στα εδάφη της Χαλκιδικής.
Η μέθοδος του flash smelting είναι η μόνη που προκρίνεται από τον καναδικό όμιλο και χρειάστηκε πάνω από τρία χρόνια να εγκριθεί (λίγο πριν τις εκλογές του 2009).
Το καλοκαίρι όμως του 2016, η αρμόδια τεχνική υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος απέρριψε τη μεταλλουργική μέθοδο της Eldorado Gold ως μη εφαρμόσιμη, λόγω της εξαιρετικά υψηλής περιεκτικότητας στο τοξικό στοιχείο αρσενικό.
Το Υπουργείο ανέφερε ότι εάν προχωρήσει η εξόρυξη χρυσού στην περιοχή, θα εκπέμπονται ετησίως στην ατμόσφαιρα 20.000 τόνοι αρσενικού.
Η Eldorado αν και κλήθηκε να τροποποιήσει το σχέδιο της, δεν τo έκανε.
Στο αντικείμενο της διαιτησίας δεν περιλαμβάνεται το εργοστάσιο της Ολυμπιάδας, η αδειοδότηση της οποίας έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 100%, αφού χθες εκδόθηκαν την έκδοση δύο υπουργικές αποφάσεις για τις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις της περιοχής ικανοποιώντας την εταιρεία και εκτονώνοντας την ένταση στους εργαζόμενους.

Δόθηκαν οι δύο άδειες για την Ολυμπιάδα

Χτες (14/9) ωστόσο έγινε γνωστό ότι το ΥΠΕΝ εξέδωσε δύο άδειες για τις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις Ολυμπιάδας της Eldorado.
Με την πρώτη απόφαση τροποποιείται η άδεια εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού του χώρου απόθεσης στην περιοχή της Ολυμπιάδας, και επιτρέπεται «η διάθεση του λεπτομερούς υπολείμματος κατεργασίας του εργοστασίου εμπλουτισμού Ολυμπιάδας στο στεγανοποιημένο και υδραυλικά προστατευμένο -απομονωμένο τμήμα που προσδιορίζεται από τον ενοποιημένο χώρο απόθεσης 1-3, το δεξιό αντέρεισμα, την ανάντη παρειά του κατάντη αναχώματος και την λίμνη εκτάκτου ανάγκης του Μεταλλείου Μαύρων Πετρών».
Με τη δεύτερη, χορηγείται στην «Ελληνικός Χρυσός» άδεια λειτουργίας νέου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του εργοστασίου εμπλουτισμού στην Ολυμπιάδα, διάρκειας τριών ετών, με τον περιορισμό η ποσότητα του επεξεργαζόμενου μεταλλεύματος ετησίως να μην υπερβαίνει τις 400.000 τόνους, όπως και να λαμβάνονται μέτρα για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων, τη συμμόρφωση προς τους κανονισμούς λειτουργίας και συντήρησης κ.ά.

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης