Επιχειρήσεις

Μετά από έναν αιώνα η Shell αποχωρεί από την παραγωγή πετρελαίου στο Ιράκ

tags :
Μετά από έναν αιώνα η Shell αποχωρεί από την παραγωγή πετρελαίου στο Ιράκ
Θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη του φυσικού αερίου
Η Royal Dutch Shell πρόκειται να τερματίσει έναν αιώνα παραγωγής πετρελαίου στο Ιράκ με την απόσυρση από δύο από τα μεγαλύτερα πεδία  με σκοπό να επικεντρωθεί στην πιο κερδοφόρα ανάπτυξη του φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με το reuters η αποχώρηση της Shell αντικατοπτρίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ξένοι φορείς εκμετάλλευσης με συμβάσεις πετρελαίου χαμηλού περιθωρίου στο Ιράκ.
Το Ιράκ χώρα- μέλος του ΟΠΕΚ στην οποία βρίσκονται μερικά από τα μεγαλύτερα πετρελαϊκά αποθέματα του κόσμου θέλει να αυξήσει την παραγωγή μετά από χρόνια συγκρούσεων που παρεμποδίζουν την ανάπτυξη.
 Η αγγλο-ολλανδική επιχείρηση ανακοίνωσε την Τετάρτη 13/9 ότι συμφώνησε με το υπουργείο πετρελαίου του Ιράκ να παραιτηθεί από τις επιχειρήσεις στο πεδίο Majnoon μετά από δυσμενείς αλλαγές στους φορολογικούς όρους.
Η Shell πωλεί επίσης το 20% της συμμετοχής της στο πετρελαϊκό πεδίο West Qurna 1 στα νότια της χώρας. Το πεδίο λειτουργεί από την Exxon Mobil.
 Η Shell ανακοίνωσε ότι εξακολουθεί να δεσμεύεται για την παραγωγή φυσικού αερίου στο Ιράκ, λέγοντας ότι θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη και επέκταση της Basra Gas, η οποία επεξεργάζεται φυσικό αέριο από τα πεδία Rumaila, West Qurna και Zubair και στην οποία διαθέτει το 44% της κοινής επιχείρησης.
 Η Shell παρήγαγε σχεδόν 20 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από το Ιράκ κατά το 2016, που αντιστοιχούν περίπου στο 3,5% της συνολικής παραγωγής πετρελαίου της εταιρείας πέρυσι, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της επιχείρησηςl.
 Αλλά μια πηγή δήλωσε στο Reuters πέρυσι ότι η Shell είχε περιορισμένα οικονομικά οφέλη τα τελευταία χρόνια από την παραγωγή πετρελαίου στο Ιράκ, όπου πληρώνεται σε ακατέργαστο αλλά έχει περιορισμένο λόγο στη στρατηγική.
 "Ο υπουργός πετρελαίου του Ιράκ ενέκρινε επίσημα μια πρόσφατη πρόταση της Shell να επιδιώξει μια φιλική και αμοιβαία αποδεκτή αποδέσμευση του ενδιαφέροντος της Shell στο Majnoon, με το χρονοδιάγραμμα που θα συμφωνηθεί εγκαίρως", δήλωσε εκπρόσωπος της Shell.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης