Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Παίρνει πίσω τα προς αποχώρηση από την Ελλάδα η Eldorado Gold; Βήματα για επίλυση των διαφορών με κυβέρνηση

Παίρνει πίσω τα προς αποχώρηση από την Ελλάδα η Eldorado Gold; Βήματα για επίλυση των διαφορών με κυβέρνηση
Κυβερνητικά στελέχη θεωρούν πως η εταιρεία μπορεί να βάλει «νερό στο κρασί της» και να συνεχίσει τη λειτουργία της εξόρυξη μεταλλευμάτων με λιγότερο προσωπικό, καθώς άρχισε η ροή των αδειοδοτήσεων για το ορυχείο της Ολυμπιάδας
Ρόλο «πυροσβέστη» στην κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης και της Eldorado Gold φαίνεται πως έχει αναλάβει ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας με αρμοδιότητα τις επενδύσεις, ο οποίος παρακολουθεί το θέμα στενά προκειμένου να βρεθεί μια βιώσιμη λύση.
Όπως αναφέρουν κύκλοι κοντά στον υφυπουργό, η κυβέρνηση επιθυμεί μεν να βρεθεί λύση στο ζήτημα, όμως αυτή θα πρέπει να εξασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον με σεβασμό στο περιβάλλον και με κοινωνική αποδοχή.
Προσθέτουν ότι η διαδικασία που έχει δρομολογηθεί για την επίλυση των προβλημάτων προχωράει με σταθερά βήματα και σύντομα θα φέρει αποτελέσματα.  
Ως προς τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Πιτσιόρλας ανέφερε σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι «για μια ακόμα φορά η ΝΔ κάνει λάθος πρόβλεψη και κακώς ποντάρει τα λεφτά της σε αυτή. Θα αποδειχθεί κι αυτή λανθασμένη, όπως η πρόβλεψη ότι δεν θα έκλεινε η δεύτερη αξιολόγηση κι ότι θα γίνονταν πρόωρες εκλογές».
Την ίδια στιγμή ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, τείνει χείρα βοηθείας και προς τις δύο πλευρές, έτσι ώστε να βρεθεί μία λύση προς όφελος όλων των ενδιαφερόμενων μερών.
Συγκεκριμένα, ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση του ότι «υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών που θα ακολουθούσαν την υφιστάμενη περιβαλλοντική αδειοδότηση και είναι απαραίτητες για να ολοκληρωθούν οι προγραμματισμένες επενδύσεις. Όμως για τις οποιεσδήποτε τεχνικού χαρακτήρα διαφορές είναι δυνατόν να εξευρεθούν λύσεις μέσα από καλόπιστο διάλογο, αρκεί να υπάρχει βούληση, σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης και καθεστώς ασφάλειας δικαίου».
Και καταλήγει, τονίζοντας ότι «η πολιτεία πρέπει να εξαντλήσει τα περιθώρια, ώστε να ολοκληρωθεί η επένδυση της Eldorado Gold στην Ελλάδα. Εξ’ άλλου μέσα από τους ελεγκτικούς της μηχανισμούς μπορεί να ελέγχει την τήρηση των προϋποθέσεων λειτουργίας και να επεμβαίνει διορθωτικά εφόσον απαιτηθεί».

Γνωστή η προσφυγή στη Διαιτησία  

H διοίκηση της εταιρείας γνώριζε από τον περασμένο Ιούλιο ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα προχωρούσε στη Διαιτησία για το θέμα αδειοδότησης της εκμετάλλευσης των Σκουριών.
Η εταιρεία αναμένεται να λάβει και επίσημα το επίδικο της διαιτησίας στις 15 Σεπτεμβρίου.  
Η Διαιτησία προβλέπεται ως μέσο  επίλυσης διαφορών ανάμεσα στην εταιρεία και το ελληνικό Δημόσιο.
Πρόκειται για υποχρεώσεις της εταιρείας που έχει αναλάβει έναντι του Δημοσίου όπως και το Δημόσιο  έναντι της εταιρείας.
Η Διαιτησία υποχρεώνει να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι οι εκπρόσωποι των δύο πλευρών και να επιλέξουν το επιδιαιτητή, ο οποίος στη συνέχεια θα βγάλει την απόφαση αλλά θα απαιτηθεί αρκετός χρόνος.
Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους έχει αναλάβει να τρέξει την όλη διαδικασία.
Πάντως η στάση της Eldorado Gold να ανακοινώσει ότι εγκαταλείπει την εκμετάλλευση και αποχωρεί από την Ελλάδα είχε ως στόχο να πιέσει το υπουργείο να εκδοθούν οι άδειες της Ολυμπιάδας.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών η διοίκηση της εταιρείας μπορεί να βάλει «νερό στο κρασί της» και να συνεχίσει τη λειτουργία της εξόρυξη μεταλλευμάτων με λιγότερο προσωπικό καθώς άρχισε η ροή των αδειοδοτήσεων στην Ολυμπιάδα.
Η βασική αιτία έντασης μεταξύ της Eldorado Gold και του ελληνικού Δημοσίου ήταν ότι η εταιρεία με βάση τη συμφωνία πρέπει να προχωρήσει στην καθετοποίηση της παραγωγής μέσω της κατασκευής και λειτουργίας μονάδας μεταλλουργίας.  
Η μονάδα αυτή δεν έχει γίνει από την εταιρεία καθώς επιθυμούσε το μετάλλευμα να μεταφέρεται σε άλλη χώρα για την αξιοποίησή του.

Η μέθοδος εξόρυξης flash smelting

Πρόκειται για μια ευρέως διαδομένη μεταλλουργική διαδικασία, ωστόσο δεν έχει εφαρμοστεί πουθενά στον κόσμο μέχρι στιγμής με τις περιεκτικότητες σε αρσενικό του μεταλλεύματος του μείγματος Ολυμπιάδας και Σκουριών.
Συγκεκριμένα, ενώ το σύνηθες όριο είναι 0,5% η τροφοδοσία από το συγκεκριμένο μετάλλευμα είναι 8%.
Συνεπώς η εφαρμοσιμότητα της μεθόδου παραμένει υπό αίρεση.
Η μη εφαρμοσιμότητα της μεθόδου θέτει υπό αμφισβήτηση την καθετοποίηση της παραγωγής, άρα την ουσία της σύμβασης.
Η μεταλλουργική μέθοδος της ακαριαίας τήξης προσδιορίζεται στην ΚΥΑ ΕΠΟ ως «απαραίτητη προϋπόθεση» για την υλοποίηση του Επενδυτικού Σχεδίου, ενώ δεν προβλέπεται εναλλακτική μέθοδος.
Μετά την υπογραφή της ΚΥΑ ΕΠΟ, η εταιρία Ελληνικός Χρυσός, σύμφωνα με την κείμενη μεταλλευτική και περιβαλλοντική νομοθεσία, αλλά και τα οριζόμενα από τη σύμβαση, υποβάλλει στο ΥΠΕΝ τεχνικές μελέτες προς έγκριση.

Νίκος Θεοδωρόπουλος  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης