Επιχειρήσεις

Μυτιληναίος: Η Αλουμίνιον βγαίνει ισχυρή από την κρίση - To 2008 έχανε 2 εκατ. δολ. την ημέρα

Μυτιληναίος: Η Αλουμίνιον βγαίνει ισχυρή από την κρίση - To 2008 έχανε 2 εκατ. δολ. την ημέρα
Το Αλουμίνιον της Ελλάδος αποτελεί ένα διεθνές υπόδειγμα διαχείρισης κρίσης.
Παρόν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στην επετειακή εκδήλωση της εταιρείας.
(Upd) Success story έχει χαρακτηριστεί το Αλουμίνιο της Ελλάδος του Ομίλου Μυτιληναίου, που παρά την κρίση, έχει προχωρήσει σε επενδύσεις 600 εκατομμυρίων ευρώ τα τελευταία χρόνια, συμβάλλοντας δυναμικά στην  ανάπτυξη και στις θέσεις απασχόλησης της χώρας.
Κι όμως, η εταιρεία του Ομίλου Μυτιληναίος όπως είπε σήμερα ο πρόεδρος του Ευάγγελος Μυτιληναίος στην επετειακή εκδήλωση για τα 50 χρόνια της Αλουμίνιον της Ελλάδος, η επιχείρηση κινδύνευσε τρεις φορές να κλείσει τα τελευταία χρόνια.
Παρόν στην εκδήλωση ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ο οποίος ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις της βιομηχανίας από τον ίδιο τον κ. Μυτιληναίο.Ο πρόεδρος του ομίλου αναφέρθηκε στη δεκαετή προσπάθεια διαρκείας για να φθάσει το Αλουμίνιον της Ελλάδος στη διεθνή ανταγωνιστικώς σχέση που βρίσκεται σήμερα.
Η πρώτη ήταν το 2005, όταν οι Γάλλοι και Καναδοί επενδυτές την άφηναν στην τύχη της και ο Όμιλος Μυτιληναίου προχώρησε στην εξαγορά.
Η δεύτερη ήταν με την κρίση που προκάλεσε η Lehman Brothers το 2008, όταν κατέρρευσαν οι τιμές του αλουμινίου και η εταιρεία έχανε 2 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα.
Όπως είπε ο πρόεδρος του Ομίλου «τότε, όταν πήγαινα στο εξωτερικό, με ρωτούσαν τραπεζίτες και επενδυτές, αν είναι ακόμη ανοιχτό το Αλουμίνιον».
Η τρίτη φορά ήταν το 2012, όταν εξαντλήθηκε η «φούσκα» της Κίνας και σημειώθηκε νέα κατάρρευση της τιμής του μετάλλου.
Από τότε ακολουθήθηκαν δύο προγράμματα σε συνεργασία με τους εργαζομένους, που περιέκοψαν το κόστος κατά 50%.
Το Αλουμίνιον της Ελλάδος αποτελεί ένα διεθνές υπόδειγμα διαχείρισης κρίσης, καθώς οι περισσότερες μονάδες στην Ευρώπη έχουν κλείσει και έχουν μείνει μόνο πέντε, ανάμεσα τους το Αλουμίνιον.
Εδώ και ένα χρόνο τα σημάδια δείχνουν, ότι η κρίση πέρασε και υπάρχει αισιοδοξία, ότι θα αποδώσει καρπούς όλη η προεργασία που έχει γίνει, καθώς η Αλουμίνιον της Ελλάδος είναι μια από τις διεθνώς ανταγωνιστικότατες μονάδες και η αλουμίνα την οποία παράγει, κατατάσσεται ανάμεσα στις τρεις καλύτερες παγκοσμίως.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών τα κέρδη της εταιρείας φέτος σε επίπεδο προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων θα κυμανθούν μεταξύ 150 και 160 εκατομμυρίων ευρώ, καθιστώντας την Αλουμίνιον της Ελλάδος το «βαρύ πυροβολικό» του Ομίλου Μυτιληναίος.
Με έδρα τον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, το εργοστασιακό συγκρότημα της Αλουμίνιον της Ελλάδος καταλαμβάνει έκταση 750 στρεμμάτων και απασχολεί άμεσα 1.100 άτομα και έμμεσα περισσότερα από 400 άτομα, που κατοικούν στην ευρύτερη περιοχή.
Από την ίδρυσή της έως σήμερα, η εταιρεία έχει αναδειχθεί σε μοχλό ανάπτυξης για την περιοχή.
Τον Νοέμβριο του 2014 ο Όμιλος Μυτιληναίου αποφάσισε να προχωρήσει στο νέο πρόγραμμα μείωσης του κόστους (“Excellence”) παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες που επικρατούσαν στην αγορά του αλουμινίου ήταν ιδανικές (το LME και τα premia ανέβαιναν, τα κόστη καυσίμου μειώνονταν και ζήτηση ήταν υψηλή).
Η δικαίωση για την παραπάνω απόφαση ήρθε μόλις ένα χρόνο μετά.
Η μεταβλητότητα που παρουσίασε η αγορά αλουμινίου έκτοτε ήταν σημαντική, ωστόσο η Αλουμίνιον κατάφερε να περιορίσει τα κόστη παραγωγή στα επίπεδα του 2005, όταν εξαγόρασε το Αλουμίνιο της Ελλάδος.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ομίλου Ευάγγελο Μυτηλιναίο, το επίτευγμα αυτό έγινε πραγματικότητα όχι μόνο με ευχολόγια αλλά και με την εφαρμογή ενός προγράμματος επενδύσεων που έφτασε τα 300 εκατομμύρια ευρώ και το πρόγραμμα «ΜΕΛΛΟΝ» για τη μείωση του κόστους παραγωγής, το οποίο ολοκληρώθηκε το 2013.
Το 2015, το Αλουμίνιο της Ελλάδος κατάφερε να πετύχει υπερδιπλασιασμό κερδών, ενώ τα έσοδα της τον περασμένο χρόνο από τις πωλήσεις προϊόντων της και εμπορευμάτων στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά ανήλθαν σε 601,4 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 30% σε ποσοστό και κατά 138,9 εκατ. ευρώ σε αξία, σε ετήσια βάση.
Περί τα 372,8 εκατ. ευρώ (62% των συνολικών εσόδων) προήλθαν από τις πωλήσεις αλουμινίου, 123,5 εκατ. ευρώ (20,5%) από την πώληση αλουμίνας, 102,8 εκατ. ευρώ (17,1%) από τη διάθεση ενεργειακών προϊόντων και 2,3 εκατ. ευρώ (0,4%) απέφεραν λοιπές δραστηριότητες.
Τα προϊόντα της ίδιας της επιχείρησης απέδωσαν το 78% των συνολικών εσόδων (468,8 εκατ. ευρώ), ενώ το υπόλοιπο 22% (132,6 εκατ. ευρώ) απέφεραν εμπορεύματα και υπηρεσίες.
Από την ελληνική αγορά αντλήθηκε το 37,4% των εσόδων (225,1 εκατ. ευρώ), από άλλες αγορές της ΕΕ το 53,9% (324,2 εκατ ευρώ) και από τις αγορές τρίτων χωρών προήλθε το υπόλοιπο 8,7% (52,1 εκατ. ευρώ).
Η επιχείρηση επωφελήθηκε, μεταξύ άλλων, από τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου και ορισμένων πρώτων υλών, βελτιώνοντας τα μεικτά της αποτελέσματα κατά 26,8 εκατ. ευρώ (στα 73,4 εκατ. ευρώ έναντι 46,6 εκατ. ευρώ το 2014), καθώς το μεικτό περιθώριό της βελτιώθηκε κατά 2,1 εκατοστιαίες μονάδες (στο 12,2%, από 10,1% το 2014).
Τα κέρδη της προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) βελτιώθηκαν κατά 21,1 εκατ. ευρώ ή 35,5% και ανήλθαν σε 88,1 εκατ. ευρώ, τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 40,6 εκατ. ευρώ έναντι 19,2 εκατ. ευρώ το 2014 (+21,4 εκατ. ευρώ) και τα κέρδη μετά την πρόβλεψη για φόρους διαμορφώθηκαν σε 32 εκατ. ευρώ (15 εκατ. ευρώ το 2013), αυξημένα κατά 17 εκατ. ευρώ (+113,6%).
Η επιχείρηση κατέγραψε ιστορικό ρεκόρ στην παραγωγή ρευστού μετάλλου το 2015.
Τέλος, να σημειωθεί ότι μετά και την συμφωνία για την τιμή της κιλοβατώρας με τη ΔΕΗ η βιομηχανία κατατάσσεται στις τρεις αντίστοιχες βιομηχανίες παγκοσμίως με το χαμηλότερο κόστος παραγωγής.
Έτσι καθίσταται πλήρως ανταγωνιστική, ώστε να αντιμετωπίζει χωρίς κλυδωνισμούς τις διακυμάνσεις της τιμής του μετάλλου, που σήμερα βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

Αρχική δημοσίευση: 24/11/2016 09:34

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης