Επιχειρήσεις

Μείωση του ΕΦΚ πετρελαίου θέρμανσης ζητά η Π.Ο.Π.Ε.Κ. από την κυβέρνηση

Μείωση του ΕΦΚ πετρελαίου θέρμανσης ζητά η Π.Ο.Π.Ε.Κ. από την κυβέρνηση
«Η ενέργεια, αποτελεί κοινωνικό αγαθό πρώτης ανάγκης και είναι απαραίτητο για τη θέρμανση, τον φωτισμό, τη συντήρηση και το μαγείρεμα των τροφίμων, την τροφοδοσία με ζεστό νερό και την εκτέλεση οικιακών εργασιών»
Επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τους Υπουργούς Οικονομικών, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, έστειλε σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, ζητώντας εκ νέου τη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Η ενέργεια, αποτελεί κοινωνικό αγαθό πρώτης ανάγκης και είναι απαραίτητο για τη θέρμανση, τον φωτισμό, τη συντήρηση και το μαγείρεμα των τροφίμων, την τροφοδοσία με ζεστό νερό και την εκτέλεση οικιακών εργασιών. Η πρόσβαση και η χρήση ενέργειας, καθορίζουν ως εκ τούτου τη δυνατότητα των πολιτών να έχουν αξιοπρεπή διαβίωση.
Το πετρέλαιο θέρμανσης είναι είδος πρώτης ανάγκης και επιβίωσης και επομένως δεν θα έπρεπε να επιβαρύνεται με κανένα φόρο (Ε.Φ.Κ, Φ.Π.Α.).
Το απαράδεκτο και αναποτελεσματικό μέτρο της αύξησης των φόρων πριν από ένα χρόνο –με το πρόσχημα της δήθεν αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου - οδήγησε τα νοικοκυριά ιδιαίτερα στις πιο κρύες περιοχές της χώρας, στο να μειώσουν δραματικά την κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης, με αποτέλεσμα από τη μια μεριά οι πολίτες να στερούνται, εν μέσω χειμώνα, το κοινωνικό αγαθό της θέρμανσης και από την άλλη το Δημόσιο να μην έχει όφελος από την αύξηση των φορολογικών εσόδων, αφού αυτά εκμηδενίζονται από την κάθετη μείωση της κατανάλωσης. Όσο δε για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου πετρελαιοειδών –όπως πάγια υποστηρίζει η Π.Ο.Π.Ε.Κ.– απαιτείται η ύπαρξη αντίστοιχης πολιτικής βούλησης και όχι φορομπηχτικά μέτρα «εξόντωσης» των πολιτών.
Παράλληλα, με την απώλεια εσόδων του ελληνικού δημοσίου και το κοινωνικό πρόβλημα που δημιουργείται, η οικολογική καταστροφή στο περιβάλλον είναι ανυπολόγιστη.
Η λαθροϋλοτομία κατέστρεψε μεγάλες δασικές εκτάσεις και η ατμοσφαιρική μόλυνση στα αστικά κέντρα ήταν τεράστια, με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των πολιτών, επειδή οι πολίτες προκειμένου να θερμανθούν έκαιγαν οποιοδήποτε καύσιμο υλικό.
Επειδή λοιπόν το μέτρο αύξησης του Ε.Φ.Κ  στο πετρέλαιο θέρμανσης στην ουσία δεν προσέφερε ούτε  στην εθνική οικονομία, ούτε στην πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων, προτείνουμε την άμεση μείωση του στο πετρέλαια θέρμανσης  –ως πρώτο βήμα κοινωνικής πολιτικής, με σκοπό κανένα νοικοκυριό να μην στερείται το κοινωνικό αγαθό της θέρμανσης αλλά και με γνώμονα την αύξηση των δημοσίων εσόδων – στο καθεστώς που ίσχυε τον Μάρτιο του 2011.
Η θέση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (Π.Ο.Π.Ε.Κ.), όπως και του ΣΥΡΙΖΑ πριν από δύο χρόνια περίπου, είναι να επανέλθει από τα 280 € το χιλιόλιτρο, στα επίπεδα του Μαρτίου 2011 , δηλαδή στα 60 € τα 1.000 λίτρα για όλους, καταργώντας τα ψίχουλα της επιδότησης ορισμένων νοικοκυριών με αναχρονιστικά κριτήρια.    Να μην ξεχνάμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού,  βιώνει τα τελευταία χρόνια τις μνημονιακές πολιτικές, που του έχουν συρρικνώσει δραματικά το εισόδημα, στερώντας ακόμη και το κοινωνικό αγαθό της θέρμανσης, σε χιλιάδες οικογένειες.»

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης