Επιχειρήσεις

Τα διυλιστήρια του Τέξας «επιστρέφουν» την αγορά – Ανησυχία προκαλεί ο νέος τυφώνας

Τα διυλιστήρια του Τέξας «επιστρέφουν» την αγορά – Ανησυχία προκαλεί ο νέος τυφώνας
Επαναλειτουργούν μονάδες της Valero, ενώ η Exxon Mobil άρχισε την μεταφορά βενζίνης και ντίζελ σε αγωγούς του Χιούστον
Τα αμερικανικά διυλιστήρια προχωρούν σταδιακά στην επαναλειτουργία μονάδων τους μετά από τις καταστροφές που προκάλεσε ο Harvey ενώ ο τυφώνας Irma θα μπορούσε να προκαλέσει νέα ανησυχία στην αγορά.
Η Valero Energy Corp. έθεσε σε λειτουργία δύο μονάδες ραφιναρίσματος στο Τέξας, ενώ άλλα τρία εργοστάσια βρίσκονταν σε διάφορα στάδια επανάληψης των εργασιών, δήλωσε η Lillian Riojas, εκπρόσωπος της εταιρείας με έδρα το Σαν Αντόνιο.
Η Exxon Mobil Corp. άρχισε να μεταφέρει βενζίνη και ντίζελ σε αγωγούς του  Χιούστον, παρόλο που το διυλιστήριο Beaumont του Τέξας ήταν ακόμα πλημμυρισμένο.
Η Flint Hills Resources LLC και η Citgo Petroleum Corp. βρίσκονται επίσης στη διαδικασία επανέναρξης της παραγωγής, σύμφωνα με την Genscape Inc.
Τα συμβόλαια για τη βενζίνη σημείωσαν άνοδο 26 μηνών την περασμένη εβδομάδα, καθώς το Harvey χτύπησε το νοτιοανατολικό Τέξας και τη Λουιζιάνα και έπληξε τα διυλιστήρια, τους αγωγούς και τα λιμάνια από τα οποία πραγματοποιείται η παραγωγή και αποστολή μεγάλου μέρους της βενζίνης, του ντίζελ και του αεροπορικών καυσίμων της ηπείρου.
Οι εγχώριες βιομηχανίες διύλισης διασφάλιζαν τις πλημμυρισμένες μονάδες και συνέχισαν τις δραστηριότητές τους, ενώ οι traders στην Ευρώπη και την Ασίας προμηθεύθηκαν με φορτία για να αποκομίσουν κέρδη.
Αλλά μια νέα απειλή είναι στον ορίζοντα καθώς ένας άλλος μεγάλος τυφώνας στον Ατλαντικό Ωκεανό κινείται προς την Καραϊβική.
"Έχουμε δει ένα καλό ποσοστό επιστροφής της παραγωγικής δυναμικότητας των διυλιστηρίων, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός που είναι ακόμα εκτός σύνδεσης μεταξύ της περιοχής Houston-Beaumont-Port Arthur", δήλωσε ο Andy Lipow, πρόεδρος της Lipow Oil Associates LLC στο Χιούστον.
Τα συμβόλαια βενζίνης για παράδοση τον Οκτώβριο μειώθηκαν κατά 3,3% τη Δευτέρα 4/9 σε 1,6906 δολάρια το γαλόνι, το χαμηλότερο επίπεδο σε περισσότερες από μία εβδομάδα.
 Η τιμή έφθασε σε υψηλά επίπεδα μετά τον Harvey στις 31 Αυγούστου, όταν τα futures σημείωσαν άνοδο 14% για να κλείσουν στα $ 2.1399.
Ο Harvey έφτασε στην ξηρά δυο φορές κατά μήκος της ακτής του Κόλπου των ΗΠΑ, προκαλώντας καταστροφικές πλημμύρες που έκλεισαν αγωγούς και έθεσαν εκτός περίπου 3,53 εκατομμύρια βαρέλια ή το 19% της ημερήσιας δυναμικότητας διύλισης στις Η.Π.Α.,  σύμφωνα με στοιχεία του  Bloomberg.
Το υπουργείο Ενέργειας ενέκρινε την αποδέσμευση 5,3 εκατομμυρίων βαρελιών αργού από τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου για την ενίσχυση των διυλιστηρίων των οποίων οι παραδόσεις πετρελαίου είχαν διακοπεί από την καταιγίδα.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης