Επιχειρήσεις

Κινέζικη στήριξη στα σχέδια ανάπτυξης της ΔΕΗ εντός και εκτός Ελλάδας

Κινέζικη στήριξη στα σχέδια ανάπτυξης της ΔΕΗ εντός και εκτός Ελλάδας
Μετά τα μνημόνια συνεργασίας με CMEC και SUMEC, η κρατική επιχείρηση προχωρά στη σύναψη ενός ακόμη με την αναπτυξιακή τράπεζα China Development Bank
Εξαιρετικά ισχυροί φαίνεται ότι είναι οι δίαυλοι επικοινωνίας που έχει αναπτύξει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης με την Κίνα τόσο σε επιχειρηματικό όσο και σε τραπεζικό επίπεδο.
Όπως έγινε γνωστό χθες (28/8), το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη ο κ. Παναγιωτάκης θα υπογράψει το τρίτο κατά σειρά μνημόνιο συνεργασίας της ΔΕΗ με κινεζική εταιρία και αυτή τη φορά με την αναπτυξιακή τράπεζα China Development Bank (CDB).
Όπως είναι ήδη γνωστό έχει προηγηθεί το μνημόνιο συνεργασίας με την CMEC που στόχο είχε την από κοινού ανάπτυξη του περίφημου project Μελίτη, δηλαδή του χτισίματος της δεύτερης λιγνιτικής μονάδας του ΑΗΣ Μελίτη στη Φλώρινα.
Βεβαίως το σχέδιο αυτό πάγωσε λόγω της παρέμβασης των δανειστών και της απαίτησης τους για πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε τρίτους.
Παρόλα αυτά, ο κ. Παναγιωτάκης διατηρεί ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τη CMEC αφού άλλωστε το MOU που είχε υπογραφεί μεταξύ των δυο πλευρών προέβλεπε την εξέταση των προοπτικών επενδύσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Μετά τις ΑΠΕ, συνεργασία και για τη χρηματοδότηση έργων

Στο ίδιο μήκος κύματος εξάλλου κινείται και το MOU που υπεγράφη πριν από λίγες ημέρες  μεταξύ της ΔΕΗ Ανανεώσιμες με το κινεζικό SUMEC Group και μάλιστα στην τελετή υπογραφής παραβρέθηκε και ο εκπρόσωπος της SINOSURE (China Export & Credit Insurance Co), εταιρεία ασφάλισης επενδύσεων στο εξωτερικό.
Μεταξύ των project που θα επιδιώξουν να αναπτύξουν η ΔΕΗ Ανανεώσιμες και το SUMEC Group είναι η ανάληψη μεγάλων έργων εξοικονόμησης ενέργειας και ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα αλλά και στ Βαλκάνια.
Η τρίτη συνεργασία που πρόκειται να ανακοινώσει η ΔΕΗ με κινεζική εταιρία είναι αυτή με την China Development Bank (CDB) η οποία μάλιστα θα υπογραφεί κατά τη διάρκεια συνεδρίου που διοργανώνει η ΔΕΗ στη Θεσσαλονίκη με στόχο την ανάδειξη της γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας ως πύλης και ενεργειακού κόμβου για τα Βαλκάνια και την Ευρώπη.
Στο συνέδριο θα παραστούν και θα μιλήσουν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και ο Πρέσβης της Κίνας κ. Zou Xiaoli.
Το MOU με την China Development Bank θα προβλέπει τη χρηματοδότηση έργων στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης όπως και τη χρηματοδότηση μελετών για τα φλέγοντα ενεργειακά ζητήματα της ανάπτυξης και διασύνδεσης των ενεργειακών αγορών.   

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης