Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Σκληρή κόντρα 3 σημείων, βιομηχάνων με ιδιώτες προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και ΔΕΗ

Σκληρή κόντρα 3 σημείων, βιομηχάνων με ιδιώτες προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και ΔΕΗ
H Bιομηχανία(ΕΒΙΚΕΝ) επιτίθεται για ΝΟΜΕ, ΑΔΙ στους ιδιώτες προμηθευτές και στην ΔΕΗ για την εξαίρεση υψηλής τάσης
Αποφασισμένες να διεκδικήσουν με κάθε μέσο, μερίδιο στην φθηνή ηλεκτρική ενέργεια που θα διατεθεί στον ανταγωνισμό μέσω των δημοπρασιών ποσοτήτων ενέργειας της ΔΕΗ σε ιδιώτες (ΝΟΝΕ), εμφανίζονται οι ενεργοβόρες βιομηχανίες της χώρας.
Παρακολουθούν δε με καχυποψία τις κινήσεις της διοίκησης της ΔΕΗ σχετικά με την εξαίρεση του μεριδίου της Υψηλής Τάσης, από το μερίδιο αγοράς που θα πρέπει να χάσει η επιχείρηση έως το 2020, βάσει των μνημονιακών δεσμεύσεων.
Οι ενεργοβόρες βιομηχανίες, μέσω της ΕΒΙΚΕΝ (Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ηλεκτρικές Ενέργειας), κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές για τους όρους και τις προϋποθέσεις διενέργειας των δημοπρασιών, διεκδίκησαν σκληρά και επέτυχαν να μην υπάρχει καμία «θεσμική υποσημείωση» ως προς τη δυνατότητα συμμετοχής τους σε αυτές, όπως για παράδειγμα το πλαφόν που είχε αρχικώς τεθεί και απαλείφθηκε με παρέμβαση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της ΕΕ.
Μετά και από αυτή την εξέλιξη κύκλοι της βιομηχανίας δηλώνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν έμμεσο αποκλεισμό της από τις δημοπρασίες στο μέλλον.
Πόσο μάλλον που εκτιμούν ότι η τιμή εκκίνησης της πρώτης δημοπρασίες της 25ης  Οκτωβρίου 2016, δηλαδή τα 37,37 ευρώ ανά MWh, κρατήθηκε σε σχετικά υψηλά επίπεδα και αναμένουν αποκλιμάκωση στις επόμενες δημοπρασίες που θα γίνουν το 2017.

Οι βιομήχανοι περιμένουν κατάργηση των ΑΔΙ για τα οποία μάχονται οι ηλεκτροπαραγωγοί

Και τούτο διότι προβλέπουν αλλαγή σε δυο από τους παράγοντες που προσδιορίζουν την τιμή και συγκεκριμένα:
Την κατάργηση των ΑΔΙ την Άνοιξη του 2017, δηλαδή της αποζημίωσης που παίρνουν οι ηλεκτροπαραγωγοί για να παρέχουν ευελιξία στο σύστημα.
Είναι το πρώτο σημείο ευθείας κόντρας με τους ιδιώτες προμηθευτές.
Επίσης  την μείωση της τιμής των ρύπων τουλάχιστον στο ήμισυ των 12,77 ευρώ που ήταν η βάση για τον προσδιορισμό της τιμής εκκίνησης της πρώτης δημοπρασίας.  
Με βάση αυτά τα δεδομένα η βιομηχανία είμαι αποφασισμένη να διεκδικήσει την ενεργό συμμετοχή της στα ΝΟΜΕ και δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί έμμεσο αποκλεισμό της.
Πρόκειται για το δεύτερο σημείο που επιχειρεί την ανατροπή του υπάρχοντος πλαισίου απελευθέρωσης.
Ανησυχεί στην περίπτωση που η ΔΕΗ διεκδικήσει και επιτύχει εξαίρεση της Υψηλής Τάσης από το σύνολο του μεριδίου που θα πρέπει να χάσει η ΔΕΗ έως το 2020.
Πρέπει να σημειωθεί ότι στην Υψηλή Τάση συνδέονται συνολικά 17 μεγάλες βιομηχανικές επιχειρήσεις που διαθέτουν 21 παροχές (ρολόγια) και καλύπτουν το 15% της ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας της ΔΕΗ.
Σε αυτό το σύνολο υπάγεται και η Αλουμίνιον της Ελλάδος, η κατανάλωση της οποίας αποτελεί περίπου το 40% της κατανάλωσης της Υψηλής Τάσης.
Η όλη συζήτηση ξεκίνησε με αφορμή την συμφωνία μεταξύ της ΔΕΗ και της Αλουμινίον της Ελλάδος η οποία εξασφαλίζει στην ενεργοβόρο βιομηχανία μια εξαιρετικά ανταγωνιστική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας και παράλληλα σταθερότητα ως προς το κόστος του ρεύματος έως το 2020.
Και εδώ ξεκινά η κόντρα με την ΔΕΗ, το τρίτο σημείο.

Η στάση Παναγιωτάκη

Όπως ήταν φυσικό η συμφωνία αυτή δημιούργησε προσδοκίες για αντίστοιχη αντιμετώπιση και σε άλλες βιομηχανίες της Υψηλής Τάσης, τις οποίες θέλησε να περιορίσει ο κ. Μανώλης Παναγιωτάκης πρόεδρος της ΔΕΗ, υπογραμμίζοντας τη μοναδικότητα του καταναλωτικού προφίλ της Αλουμίνιον και σημειώνοντας ότι οι μεγάλες βιομηχανίες έχουν ήδη συνάψει συμβόλαια με τη ΔΕΗ τα οποία λήγουν στο τέλος του 2017.
Τότε, είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, το θέμα θα επανεξεταστεί από μηδενική βάση και σε συνάρτηση τόσο με το μοντέλο της αγοράς που θα ισχύει, όσο και τα μερίδιο της ΔΕΗ.
Παράλληλα ο κ. Παναγιωτάκης σημείωσε ότι η ΔΕΗ βρίσκεται σε συζητήσεις με τις γενικές διευθύνσεις Ενέργειας και Ανταγωνισμού της ΕΕ προκειμένου να υποβάλει και επισήμως το αίτημα του για να εξαιρεθεί το μερίδιο της Υψηλής Τάσης από το σύνολο του μεριδίου που θα πρέπει να χάσει η ΔΕΗ έως το 2020.
Η βιομηχανία λοιπόν, ανησυχεί πως η εξαίρεση του μεριδίου της Υψηλής Τάσης θα σημάνει μείωση των ποσοτήτων της ενέργειας που θα δημοπρατούνται, με αποτέλεσμα να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα οι τιμές και να μην συμφέρει τη βιομηχανία να διεκδικήσει ποσότητες ενέργειας αφού η τιμή που προμηθεύεται σήμερα από τη ΔΕΗ με τα ετήσια συμβόλαια είναι λίγο χαμηλότερη από την τιμή εκκίνησης των ΝΟΜΕ.
Κύκλοι της ΕΒΙΚΕΝ προαναγγέλλουν σκληρή μάχη με τη ΔΕΗ για το θέμα αυτό και δηλώνουν αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουν όλα τα νομικά μέσα για να διεκδικήσουν αυτό που όπως χαρακτηριστικά λένε «δικαιούται η ελληνική βιομηχανία», δηλαδή ανταγωνιστικό κόστος ρεύματος.

Οι ισορροπίες

Η ΕΒΙΚΕΝ μπορεί να επιχειρεί να προωθήσει αυτό που είναι καλύτερο για την βιομηχανία,όμως δεν μπορεί εμμέσως πλην σαφώς να ζητά την κατάργηση των ΑΔΙ,που αποτελούν την ασφάλεια εφοδιασμού του ενεργειακού συστήματος.
Σε αυτήν την κατεύθυνση εξάλλου ήδη ο ΕΣΑΗ, ο Σύνδεσμος των ιδιωτών παραγωγών έχει κινητοποιηθεί ενόψει και της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.
 Η βιομηχανία σίγουρα πρέπει να διεκδικήσει δυναμικά καλύτερες τιμές,όμως δεν θα μπορέσει να παρακάμψει εύκολα την ΔΕΗ και την ιεράρχηση απελευθέρωσης της αγοράς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης