Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Statoil: Σχέδια για κόμβο αποθήκευσης CO2 κάτω από τη θάλασσα έως το 2022

tags :
Statoil: Σχέδια για κόμβο αποθήκευσης CO2 κάτω από τη θάλασσα έως το 2022
Η Gassnova μελετά τις λεπτομέρειες ενός έργου δέσμευσης, μεταφοράς και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) για την Statoil
Ο νορβηγικός ενεργειακός γίγαντας Statoil αναπτύσσει έργο για αποθήκευση  εισαγόμενων βιομηχανικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2), κάτω από τη θάλασσα.
Οπως σημειώνει το Euractiv, οι ηγέτες των βαρέων βιομηχανιών εδώ και πολύ καιρό επιθυμούσαν να βρεθεί λύση για τις εκπομπές άνθρακα και να τις θάβουν κάτω από το έδαφος, αντί να αλλάξουν τις διαδικασίες τους ή να εγκαταστήσουν αποδοτικότερα μηχανήματα.
Θεωρούν ότι αυτός είναι ένας τρόπος να αναληφθεί δράση για το κλίμα χωρίς να υπονομευθούν οι οικονομικές επιδόσεις τους.
Η ιδέα είχε ευδοκιμήσει τις τελευταίες δύο δεκαετίες: πλατφόρμες αερίου, εργοστάσια λιπασμάτων και σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής να διαχωρίζουν επιμελώς τον άνθρακα από τα απόβλητα αέρια και να τοποθετούν σε σφραγισμένες  δομές: μία τεχνική γνωστή ως δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS).
Το 2008, η Κομισιόν δρομολόγησε ένα φιλόδοξο πανευρωπαϊκό πρόγραμμα για τη δημιουργία δώδεκα τοποθεσιών CCS έως το 2015.
Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτείτο εν μέρει από την πώληση ποσοστώσεων άνθρακα στο σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ (ETS).
Αλλά η τιμή της ποσόστωσης έπεσε και το έργο δεν υλοποιήθηκε.
Μετά την τότε υπογραφή της συμφωνίας, η Νορβηγία ίδρυσε μια δημόσια εταιρεία για τη δοκιμή τεχνολογιών δέσμευσης, μεταφοράς και αποθήκευσης άνθρακα, την Gassnova.
Πρόσφατα, η Gassnova ζήτησε από την Statoil να μελετήσει τις λεπτομέρειες ενός νέου έργου CCS.
Αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, σημειώνει το Euractiv, ο νορβηγικός πετρελαϊκός γίγαντας θα μπορούσε να αποκτήσει τον πρώτο κόμβο αποθήκευσης CO2 κάτω από τη θάλασσα το 2022.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης