Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η BHP Billiton προχωρεί στην πώληση της μονάδας σχιστόλιθου στις ΗΠΑ - Shell και Anadarko Capital οι μνηστήρες

tags :
Η BHP Billiton προχωρεί στην πώληση της μονάδας σχιστόλιθου στις ΗΠΑ - Shell και Anadarko Capital οι μνηστήρες
Ο μεταλλευτικός γίγαντας BHP Billiton θα πουλήσει τις αμερικανικές δραστηριότητες σχιστόλιθου μετά από τις πιέσεις των μετόχων για την παραχώρηση της υποβαθμισμένης επιχείρησης.
Σύμφωνα με το BBC το ορυχείο ανέφερε ότι υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι για τα περιουσιακά στοιχεία και είναι "ενεργά επιδιώκοντας επιλογές για έξοδο" ενώ μεταξύ των αγοραστών αναφέρονται η Shell και το private equity Anadarko Capital.
Η μέτοχος Elliott Management επιδιώκει στρατηγικές αλλαγές στη BHP, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης των δραστηριοτήτων σχιστόλιθου κάτι το οποίο έρχεται μετά την ανακοίνωση της εταιρείας για ετήσια καθαρά κέρδη ύψους 5,89 δισ. (£ 4,56 δισ.).
Η BHP ανακοίνωσε την Τρίτη 22/8/ ότι έκρινε ότι η επιχείρηση σχιστόλιθου αποτελεί "μη-πυρήνα" της επιχείρησης και διερευνά επιλογές για την μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων.
Ο διευθύνων σύμβουλος Andrew Mackenzie ανέφερ ότι ορισμένα μέρη ενδιαφέρονται να αποκτήσουν τις αμερικανικές πετρελαϊκές και  φυσικού αερίου επιχειρήσεις, αλλά δεν  έδωσε πληροφορίες για την τιμή που η εταιρεία θα διαθέσει τα περιουσιακά στοιχεία της .
Η είσοδος της BHP στο αμερικανικό σχιστόλιθο ήρθε στο αποκορύφωμα της έκρηξης του fracking το 2011. Η πτώση των τιμών του πετρελαίου επιβάρυνε την επιχείρηση και υποχρέωσε την περικοπή των 7,2 δισ. δολ.
Ο πρόεδρος της BHP, Jac Nasser, ο οποίος συνταξιοδοτείται φέτος, πρόσφατα παραδέχτηκε ότι μια επένδυση ύψους 20 δισ. δολαρίων στον σχιστόλιθο πριν από έξι χρόνια ήταν ένα λάθος.
Οι αναλυτές πρότειναν ότι η επιχείρηση θα μπορούσε να πουλήσει περίπου το ήμισυ αυτής στη σημερινή αγορά.
Τα σχέδια για την πώληση των αμερικανικών επιχειρήσεων σχιστόλιθου ήρθαν καθώς η παγκόσμια επιχείρηση εξόρυξης σημείωσε ετήσια καθαρά κέρδη ύψους 5,89 δισ. δολαρίων, μετά από ρεκόρ απώλειες 6,39 δισ. δολ. το προηγούμενο έτος.
Το αποτέλεσμα ήταν ελαφρώς χαμηλότερο από τις προσδοκίες των αναλυτών.
Το ορυχείο τριπλασίασε το τελικό του μέρισμα σε 0,43 δολάρια ανά μετοχή, το οποίο ήταν επίσης χαμηλότερο των προσδοκιών.
Η αγγλοαυστραλιανή επιχείρηση, όπως και άλλες παρόμοιες επιχειρήσεις, έχουν επωφεληθεί από την ανάκαμψη των τιμών των βιομηχανικών μετάλλων μετά από την πτώση που προκλήθηκε από την ύφεση της προσφοράς και την οικονομική επιβράδυνση στην Κίνα.
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής εμπορευμάτων στον κόσμο.
Tα κέρδη της BHP ανέρχονται σε 6,7 δισ δολάρια.

www.worldnenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης