Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η Sempra Energy θα εξαγοράσει την Oncor Electric - Απέρριψαν την προσφορά Buffett

Η Sempra Energy θα εξαγοράσει την Oncor Electric - Απέρριψαν την προσφορά Buffett
Η προσφορά των 9,45 δισ. δολαρίων ξεπέρασε την προσφορά της  Berkshire Hathaway -  Η  πρόταση συζητείται  τη Δευτέρα 21/8 στο αμερικανικό δικαστήριο πτώχευσης
Η Sempra Energy πρόκειται να εξαγοράσει την Oncor Electric Delivery Co. για περίπου 9,45 δις. δολ., σύμφωνα με πηγή του Bloomberg, ακολουθώντας  την Berkshire Hathaway Inc. και την Elliott Management του Paul Singer Corp.
Η Future Holdings, που βρίσκεται σε κατάσταση πτώχευσης στο Τέξας, θα δεχθεί τελικά την προσφορά ύψους 9,45 δισ. δολ. της Sempra Energy για την εταιρεία  μεταφοράς ενέργειας Oncor και  θα πει «όχι» στην Berkshire Hathaway του Warren Buffett και την προσφορά των 9 δισ. δολ.
Πρόκειται για  ένα σπάνιο χτύπημα για τον Buffett, ο οποίος αποφεύγει τους πολέμους υποβολής προσφορών για εταιρείες. Πριν δύο μήνες είχε προσπαθήσει να εξαγοράσει την Oncor μετά από δύο προηγούμενες προσπάθειες της Energy Future οι οποίες είχαν μπλοκαριστεί από τις ρυθμιστικές αρχές του Τέξας.
Το διοικητικό συμβούλιο της Energy Future αποφάσισε να πραγματοποιήσει την αλλαγή την Κυριακή 20/8/2017, αφού η Sempra έδωσε επίσης διαβεβαιώσεις ότι θα μπορούσε να πάρει το πράσινο φως  από την Επιτροπή κοινής ωφέλειας του Τέξας (PUCT), καθώς και τον αμερικανικό δικαστή πτώχευσης.
Η προσφορά είναι ένας συνδυασμός ιδίων κεφαλαίων και χρεών ανέφερε η ανώνυμη πηγή.
Η Sempra  έχει ήδη συμφωνήσει τους όρους, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για την προστασία της πιστοληπτικής ικανότητας της Oncor και τη διατήρηση του ελέγχου της, τα οποία θεωρούνται βασικά για την  υποστήριξη των ρυθμιστικών αρχών του Τέξας.
Η πρόταση της Sempra προβλέπεται να συζητηθεί σε συνεδρίαση της Δευτέρας 21/8/2017 του δικαστηρίου που χειρίζεται την πτώχευση της μητρικής εταιρείας Energy Future Holdings Corp. της Oncor..
Η Sempra, η οποία είχε συζητήσει νωρίτερα μια τιμή αξίας περίπου 9,3 δις. δολ., είναι η τελευταία σε μια μακρά σειρά από επιδιαιτητές που επιδιώκουν να αναλάβουν την Oncor, δεδομένου ότι το Energy Future κήρυξε πτώχευση το 2014.
Η Berkshire είχε προσφέρει 9 δις. δολ., ενώ η Elliott   9,3 δις. δολ.
Μια συμφωνία για την Oncor είναι το κλειδί για τον τερματισμό της πτώχευσης του Energy Future, το οποίο έχει αναδιοργανώσει περίπου χίλια δισεκατομμύρια δολάρια για περισσότερα από τρία χρόνια.
Η Oncor, που εδρεύει στο Ντάλας, εξυπηρετεί σχεδόν 10 εκατομμύρια πελάτες και λειτουργεί περισσότερα από 106.000 μίλια (170.590 χιλιόμετρα) γραμμών διανομής. Οι προηγούμενες προσπάθειες του Energy Future να πωλήσει την επιχείρηση απέτυχαν.
Οι  ρυθμιστικές αρχές  του Τέξας ακύρωσαν προσφορά της  NextEra Energy Inc αξίας 18,4 δις.  δολ.  συμπεριλαμβανομένου του χρέους, αφού   αρνήθηκε να αποδεχθεί μέτρα για την προστασία της Oncor. Μια ομάδα με επικεφαλής την Hunt Consolidated Inc απέσυρε την προσφορά της πέρυσι μετά την επιβολή των όρων από την πολιτεία καθώς διαπίστωσε ότι ήταν υπερβολικά επαχθής.
Η Berkshire Hathaway Energy ανακοίνωσε  στις 18 Αυγούστου ότι είχε καταλήξει σε συμφωνία με πέντε ενδιαφερόμενους στο Τέξας, συμπεριλαμβανομένου στελεχών της Public Utility Commission of Texas, για την επίλυση όλων των εκκρεμών ζητημάτων που αφορούν την προσφορά της για την Oncor. Τελικά, εναπόκειται στους δύο Επιτρόπους της PUC να υπογράψουν την προσφορά τους μόλις εγκριθεί από το δικαστήριο πτώχευσης. Η Energy Future Holdings αναμένεται να παρουσιάσει τα σχέδιά της στο δικαστήριο τη Δευτέρα.
"Η Berkshire Hathaway Energy έχει προσφέρει μια θετική, και απλή συμφωνία που ωφελεί την Oncor και τους πελάτες της", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Oncor Bob Shapard την Κυριακή. "Ενώ η Επιτροπή θα αποφασίσει τελικά, είναι σαφές ότι οι βασικοί ενδιαφερόμενοι που έχουν υπογράψει τη διευθέτηση συμφωνούν ότι η προσφορά θα είναι καλή για το Τέξας".
Εάν η συγχώνευση τερματιστεί και η Oncor πωληθεί σε κάποιον άλλο, η Energy Future θα είναι υποχρεωμένη, υπό όρους, να πληρώσει στη Berkshire 270 εκατομμύρια δολάρια, επεσήμανε η Berkshire.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης