Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ξεκινά ο έλεγχος - «ξεσκαρτάρισμα» των υποψηφίων αγοραστών του ΔΕΣΦΑ – Ποιοι περνούν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού

Ξεκινά ο έλεγχος - «ξεσκαρτάρισμα» των υποψηφίων αγοραστών του ΔΕΣΦΑ – Ποιοι περνούν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού
Με βάση τους όρους του διαγωνισμού, θεωρείται μάλλον δύσκολο να περάσουν στη δεύτερη και τελική φάση της διαδικασίας διεκδίκησης του 66% της επιχείρησης και τα έξι σχήματα που εκδήλωσαν ενδιαφέρον
Για το Σεπτέμβριο μετατίθενται τα σπουδαία γύρω από το διαγωνισμό για την πώληση του 66% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΣΦΑ.
Από την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να επανενεργοποιηθούν οι εμπλεκόμενοι για την ολοκλήρωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών συλλογής των νομιμοποιητικών εγγράφων και πιστοποιήσεων απ’ όπου θα προκύψει ποιοι από τους ενδιαφερόμενους θα περάσουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού.
Η διαδικασία αυτή προβλέπεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος Αυγούστου ή τις αρχές Σεπτεμβρίου.
Τότε αναμένεται να συνέλθει και το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να λάβει τις αποφάσεις του με βάση τις σχετικές εισηγήσεις των συμβούλων και να εγκρίνει τη λίστα των υποψηφίων που θα αποκτήσουν πρόσβαση στο data room με τα πλήρη στοιχεία του οικονομικού και νομικού status του ΔΕΣΦΑ.

Αμφίβολη η «πρόκριση» όλων  

Πάντως το κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας που τροφοδότησε η συμμετοχή έξι επενδυτικών σχημάτων στην πρώτη φάση του διαγωνισμού παραμένει αν και καθίσταται σαφές πλέον ότι θα είναι μάλλον δύσκολο να περάσουν στη δεύτερη φάση και τα έξι σχήματα.
Από την πρώτη στιγμή έχει καταστεί σαφές ότι η κοινοπραξία των ευρωπαίων διαχειριστών υπό την ιταλική Snam, στην οποία μετέχουν επίσης η βελγική Fluxys, η ισπανική Enagas και η ολλανδική Gasunie, έχουν την αναγκαία ευρωπαϊκή πιστοποίηση για συμμετοχή στο διαγωνισμό.  
Εξάλλου πρόκειται για εταιρείες που όλες έχουν ενδιαφερθεί για το ΔΕΣΦΑ στο παρελθόν, ενώ τρεις εξ αυτών συμμετέχουν ως μέτοχοι της κοινοπραξίας του αγωγού TAP, γεγονός που καθιστά ακόμη μεγαλύτερο το ενδιαφέρον τους για τον Έλληνα Διαχειριστή.
Η ρουμανική Transgas S.A. που κατέβηκε στο διαγωνισμό σε κοινοπραξία με τη γαλλική GRTgaz S.A. έχει εξασφαλίσει ότι τηρούνται οι όροι του διαγωνισμού.
Η Regasificadora del Noroeste S.A. με έδρα την ισπανική Γαλικία δραστηριοποιείται κυρίως στην εισαγωγή LNG, αλλά έχει και τη διαχείριση αγωγού και είναι πιστοποιημένη για τη δραστηριότητα αυτή από την ΕΕ.    

Υποψηφιότητες με …ερωτηματικά  

Περισσότερο περίπλοκη είναι η περίπτωση της Macquarie Infrastructure and Real Assets (Europe) Limited δηλαδή του fund το οποίο ελέγχει εταιρίες που είναι ανεξάρτητοι πιστοποιημένοι διαχειριστές δικτύων φυσικού αερίου.
Τα ερωτηματικά για το ελληνοαμερικανικό σχήμα Integrated Utility Services Inc. (INTUS) που ανήκει στους κ.κ. Αγγέλου και Αγουρίδη, παραμένουν, καθώς θεωρείται ότι δύσκολα θα μπορέσει να εκπληρώσει τα κριτήρια συμμετοχής.
Αντιστοίχως και η Powerglobe LLC που είναι εταιρία συμβούλων με έδρα το Κατάρ θα είναι δύσκολο να καλύψει τους όρους του διαγωνισμού.
Πάντως πληροφορίες αναφέρουν ότι το πέρασμα των ενδιαφερομένων στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού θα γίνει με κάποια ελαστικότητα, δηλαδή δεν θα απαιτηθεί το να έχουν πιστοποίηση ως TSO από την ΕΕ και τούτο προκειμένου να υπάρξει ανταγωνισμός και βεβαίως να προσφερθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο τίμημα.
Στην όλη υπόθεση κρίσιμος είναι και ο παράγοντας τίμημα, καθώς ο προηγούμενος διαγωνισμός και τα 400 εκατ. ευρώ που προσέφερε η Socar αποτελούν μέτρο σύγκρισης, έχοντας τεθεί εμμέσως πλην σαφώς ως το κατώτατο όριο τιμήματος που είναι διατεθειμένα να αποδεχθούν τα ΕΛΠΕ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης