Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

FT: Τι «κρύβει» η στρατηγική κίνηση της Shell στην ηλεκτρική ενέργεια

tags :
FT: Τι «κρύβει» η στρατηγική κίνηση της Shell στην ηλεκτρική ενέργεια
Η κίνηση της Shell αντιπροσωπεύει μια επικίνδυνη ανταγωνιστική απειλή για όσους ήδη δραστηριοποιούνται στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας
Η απόφαση της Royal Dutch Shell να πωλεί ηλεκτρική ενέργεια απευθείας στους βιομηχανικούς πελάτες είναι έξυπνη και δημιουργική. Η στροφή αυτή είναι στρατηγική και καταδεικνύει ότι οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι σε θέση να προσαρμοστούν σε ένα νέο κόσμο καθώς εξελίσσεται η μετάβαση σε μια οικονομία με χαμηλότερα επίπεδα εκπομπών άνθρακα αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.
Για όσους ήδη δραστηριοποιούνται στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας αντιπροσωπεύει μια επικίνδυνη ανταγωνιστική απειλή.
Για τις άλλες μεγάλες εταιρείες πετρελαίου δημιουργείται μια άμεση πρόκληση για την μελλοντική στρατηγική τους.
Η νέα δραστηριότητα ξεκινάει με μια μικρή  επιχείρηση στο Ηνωμένο Βασίλειο που θα αρχίσει να λειτουργεί στις αρχές του επόμενου έτους.
Η Shell θα προμηθεύει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες ως πρώτο βήμα και στη συνέχεια θα επεκταθεί.
Αλλά η Βρετανία δεν είναι το όριο, η Shell ανακοίνωσε πρόσφατα την πρόθεσή της να πραγματοποιήσει παρόμοιες πωλήσεις στις ΗΠΑ.
Οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν εκτιμήσει μια κίνηση στην ηλεκτρική ενέργεια ως ένα βήμα πάρα πολύ μακριά, με τον τομέα να θεωρείται υπερφορτωμένος και ιδιαίτερα πολιτικοποιημένος λόγω της ευαισθησίας στις αυξήσεις των τιμών καταναλωτή.
Η νέα στρατηγική σύμφωνα με τους FT διαμορφώνεται με βάση τρείς παράγοντες.

Πρώτον, η κατάσταση της αγοράς ενέργειας.
Η τιμή του φυσικού αερίου, μειώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο τα τελευταία τρία χρόνια στο σημείο όπου ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας περιγράφει την τρέχουσα κατάσταση ως "γλουτένη".
Εν τω μεταξύ, η Shell αναπτύσσει ένα ευρύ φάσμα ενεργητικού φυσικού αερίου και είναι λογικό να προχωρήσει σε μακροπρόθεσμες συμφωνίες που μπορούν να απορροφήσουν την προσφορά.
Λαμβάνοντας υπόψη την εμβέλειά της, η Shell θα μπορούσε να υπογράψει συμβάσεις για να παρέχει όλη την ισχύ που απαιτείται στην Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου ή στο  σύνολο του δημόσιου τομέα καθώς και σε μεγάλους βιομηχανικούς χρήστες.
Θα μπορούσε να συμφωνήσει μακροπρόθεσμες συμβάσεις με μεγάλες επιχειρήσεις σ τις ΗΠΑ.
Στους αγοραστές, η Shell προσφέρει ένα υψηλό επίπεδο ασφάλειας από πολλαπλές πηγές με τιμές που ενδεχομένως καθορίζονται με έκπτωση στην αγορά. Το αμοιβαίο πλεονέκτημα είναι ισχυρό.

Δεύτερον, υπάρχει η μετάβαση σε έναν κόσμο με χαμηλότερο άνθρακα.
Κανείς δεν ξέρει πόσο γρήγορα θα κινηθεί αυτό, αλλά ένα είναι σίγουρο: η ηλεκτρική ενέργεια θα βρίσκεται στο επίκεντρο, με τη ζήτηση ενέργειας να αυξάνεται στις μεταφορές, στη βιομηχανία και στον τομέα των υπηρεσιών.
Η Shell, με το ευρύ χαρτοφυλάκιό της, μπορεί να ταιριάξει τις εισροές με τις συνθήκες και τις πολιτικές κάθε τοποθεσίας.
Μπορεί να ταιριάζει με τις παγκόσμιες προμήθειες φυσικού αερίου στις αναπτυσσόμενες ασιατικές αγορές, αναπτύσσοντας παράλληλα μια αλυσίδα εφοδιασμού ηλεκτρικής ενέργειας με βάση τις ανανεώσιμες πηγές στην Ευρώπη.
Η νέα εταιρεία μπορεί να αγοράσει προμήθειες από άλλα μέρη του ομίλου ή από το εξωτερικό.
Έχει ήδη συμφωνήσει να αγοράσει όλη την ισχύ που παράγεται από το πρώτο ολλανδικό υπεράκτιο αιολικό πάρκο στο Egmond aan Zee.
Η κίνηση δίνει στην Shell την ευκαιρία να εισέλθει στην αλυσίδα εφοδιασμού σε οποιοδήποτε σημείο - δεν χρειάζεται πλέον να διαθέτει ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς.

Ο τρίτος βασικός παράγοντας είναι ότι η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας δεν είναι ομοιογενής.
Η δραστηριότητα της παροχής ενέργειας μπορεί να κατατμηθεί.
Η λιανική αγορά - που παρέχει εκατομμύρια νοικοκυριά -  οι προμηθευτές μπορεί να τιμωρούνται  και οι κυβερνήσεις να αναγκάζονται να απειλούν τα ανώτατα όρια τιμών, αλλά η παροχή ενέργειας στους βιομηχανικούς χρήστες είναι πιο σταθερή και προβλέψιμη και γίνεται σε μεγάλο βαθμό έξω από το μικροσκόπιο του δημοσίου.
Οι κύριοι βιομηχανικοί και εμπορικοί χρήστες είναι μεγάλες εταιρείες που είναι σε θέση να διαπραγματευτούν μακροπρόθεσμες συμφωνίες.
Δεδομένης της κλίμακας και της φήμης της, η Shell είναι πιθανό να είναι προμηθευτής επιλογής για τους βιομηχανικούς και εμπορικούς καταναλωτές και ενδεχομένως να έχει την ικανότητα να διαμορφώσει τις τιμές.
Αυτό η προοπτική ενός ισχυρού νέου ανταγωνιστή γίνεται μια άλλη απειλή για τις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας και τους λιανοπωλητές των οποίων τα επιχειρηματικά μοντέλα είναι ήδη υπό πίεση.
Ειδικότερα στην ευρωπαϊκή αγορά, οι δημόσιες πολιτικές που δίνουν προτεραιότητα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν υπονομεύσει άλλες πηγές προμήθειας - ειδικά αυτές που παράγονται από φυσικό αέριο. Ισχυρές εταιρείες όπως η RWE και η EON έχουν χάσει μεγάλο μέρος της αξίας τους.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και αλλού, η δημόσια και πολιτική εχθρότητα σε σχέση με τις αυξήσεις των τιμών έχει κάνει την λιανική προσφορά μια επιχείρηση κινδύνου και χαμηλού περιθωρίου κέρδους στην καλύτερη περίπτωση.
Η κίνηση της Shell πρέπει να εγείρει ανησυχία για τους επενδυτές στις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου.
 Η εταιρεία προχωρεί σε αλλαγές και στέλνει σημάδια ότι είναι πλέον βιώσιμη ακόμη και αν οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου δεν αυξάνονται ενώ παράλληλα  δεν αντιστέκεται στη μετάβαση στην ενέργεια.
Ο διευθύνων σύμβουλος Ben van Beurden δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι προσβλέπει ότι το επόμενο αυτοκίνητό του να είναι ηλεκτρικό.
Σύμφωνα με του FT οι μέτοχοι πρέπει να ζητούν από τους άλλους παίκτες του  πετρελαίου και φυσικού αερίου να εξηγήσουν τις στρατηγικές τους για τη μετάβαση.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης