Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Energean: Συμφωνία αξίας 5 δις. δολαρίων για προμήθεια φυσικού αερίου σε εταιρίες του ισραηλινού μεγιστάνα Idan Ofer

Energean: Συμφωνία αξίας 5 δις. δολαρίων για προμήθεια φυσικού αερίου σε εταιρίες του ισραηλινού μεγιστάνα Idan Ofer
Τα συμβόλαια που συνάφθηκαν έχουν διάρκεια δεκαπέντε ετών και προβλέπουν την πώληση αερίου από τα κοιτάσματα Karish και Tanin, την εκμετάλλευση των οποίων έχει αναλάβει η ελληνική εταιρία
Στη σύναψη τριών μεγάλων συμβολαίων πώλησης φυσικού αερίου από τα ισραηλινά κοιτάσματα Karish και Tanin, με επιχειρήσεις του ισραηλινού μεγιστάνα Idan Ofer προχώρησε η ελληνική εταιρία Energean Oil & Gas.
Τα τρία νέα συμβόλαια 15ετούς διάρκειας συνήφθησαν με τις εταιρίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας OPC Energy, Oil Refineries Ltd και Israel Chemical που ελέγχονται από την Idan Ofer.
Σύμφωνα με τον διεθνή τύπο η αξία τους ανέρχεται σε 5 δισεκατομμύρια δολάρια για 15 χρόνια, ενώ προβλέπεται ότι οι τρεις εταιρίες θα προμηθευτούν από τα κοιτάσματα Karish και Tanin συνολικά 49 δις κυβικά μέτρα αερίου στη διάρκεια της δεκαπενταετίας.
Συγκεκριμένα, η OPC Energy θα αγοράσει 9 δις κ.μ. αερίου, η Oil Refineries Lt  17 δις κ.μ. και η Israel Chemicals 23 δις κ.μ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του διεθνούς τύπου η τιμή για τη συμφωνία ήταν περίπου 4 δολάρια ανά MMBtu.

Πιο κοντά η υλοποίηση της επένδυσης

Αξίζει να σημειωθεί ότι με τη συμφωνία αυτή η Energean εξασφαλίζει τη διάθεση σημαντικού μέρους της παραγωγής των δυο κοιτασμάτων των οποίων έχει αναλάβει την ανάπτυξη και εκμετάλλευση και μπορεί πλέον να λάβει την τελική επενδυτική απόφαση έως το τέλος του χρόνου.
Εκτιμάται ότι το ύψος της επένδυσης για την ανάπτυξη των δύο κοιτασμάτων ανέρχεται σε 1,3 δις. δολάρια και πλέον η Energean βρίσκεται σε αναζήτηση διεθνούς τραπεζικής χρηματοδότησης για να προωθήσει την επένδυση.
Σημαντικό ρόλο στη χρηματοδότηση του έργου αναμένεται να έχει και το Kerogen Capital, το οποίο συμμετέχει με ποσοστό 50% στο μετοχικό κεφάλαιο της Energean Israel.
Τα κοιτάσματα Καρίς και Τανίν αναμένεται να μπουν σε φάση παραγωγής στα μέσα του 2020, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι η Energean έχει εξασφαλίσει επίσης τη διάθεση του αερίου στον όμιλο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Dalia που είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης ηλεκτροπαραγωγός του Ισραήλ, όπως επίσης και σε άλλες εταιρίες όπως η Dorad και η Rapac.
Συνολικά η Energean έχει υπογράψει συμβόλαια διάθεσης περίπου 4 δις κ.μ. αερίου ετησίως, ξεπερνώντας έτσι το όριο που είχε θέσει για την εξασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας των επενδύσεων ανάπτυξης των κοιτασμάτων δηλαδή τα 3 δις κυβικά μέτρα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης