Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Με αποκοπές ρεύματος σε «στρατηγικούς» κακοπληρωτές ελπίζει η ΔΕΗ να περιορίσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους

Με αποκοπές ρεύματος σε «στρατηγικούς» κακοπληρωτές ελπίζει η ΔΕΗ να περιορίσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους
Στελέχη της επιχείρησης θεωρούν πως η απειλή της διακοπής ηλεκτροδότησης θα υποχρεώσει εκείνους που μπορούν αλλά αποφεύγουν συστηματικά να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος να είναι στο εξής περισσότερο συνεπείς στις οικονομικές τους υποχρεώσεις
Ανεβάζει «στροφές» η διοίκηση της ΔΕΗ κατά των «στρατηγικών» κακοπληρωτών, καθώς εμφανίζεται περισσότερο αποφασισμένη να προβεί σε διακοπές ρεύματος σε όσους δεν εξοφλούν τους λογαριασμούς τους και παράλληλα αποφεύγουν να ενταχθούν στις ρυθμίσεις σταδιακής αποπληρωμής.
«Είναι ο μόνος τρόπος για να μαζέψει τα οφειλόμενα», λένε στελέχη της επιχείρησης που διαπιστώνουν πως οι οφειλές αυξάνονται προς τη ΔΕΗ όσο η επιχείρηση είναι ανεκτική απέναντι στους κακοπληρωτές της.
Μάλιστα, για να ανακοπεί το κύμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών πρέπει να διπλασιασθούν οι αποκοπές ρεύματος και να φθάσουν στα επίπεδα του 2012.
Η ΔΕΗ «κατέβασε» το 2012 περί τους 325.011 διακόπτες ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ την ίδια χρονιά οι επανασυνδέσεις έφθασαν τις 190.541.
Η τακτική αυτή κρατούσε χαμηλά τις οφειλές λόγω του κινδύνου των διακοπών.  
Οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές έφθασαν το 1,25 δις. ευρώ το 2012.
Τα υψηλότερα χρέη ήταν από τους καταναλωτές της Υψηλής Τάσης που έφθαναν τα 304 εκατ. ευρώ, ενώ οι οφειλές από τους πελάτες της χαμηλής τάσης μαζί με τις χρεώσεις τρίτων (εκτός του ΕΕΤΗΔΕ) ήταν στα 170,7 εκατ. ευρώ.  
Στα τέσσερα χρόνια που ακολούθησαν οι διακοπές μειώθηκαν σε ποσοστό 50%.
Συγκεκριμένα έγινε διακοπή σε 150.163 ρολόγια της ΔΕΗ, με τις επανασυνδέσεις να φτάνουν τις 115.639 το 2016.
Πάντως το 2015 ο διακόπτης «έπεσε» σε 56.256 μετρητές, ενώ οι επανασυνδέσεις του ηλεκτρικού ρεύματος διαμορφώθηκαν σε 47.213.

Αύξηση οφειλών παρά τις ρυθμίσεις

Η διοίκηση της ΔΕΗ κατανοεί ότι αν αυξηθεί το μέτρο της διακοπής ρεύματος θα συμμαζευτεί η κατάσταση στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι οποίες παρά τις ρυθμίσεις συνεχώς αυξάνονται.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η διακοπή ρεύματος με βάση τον κανονισμό προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας δεν είναι μία απλή διαδικασία.
Η εποπτεύουσα Αρχή, η ΡΑΕ, έχει διαμορφώσει πιο αυστηρό πλαίσιο για την προστασία των καταναλωτών και για μία διακοπή ρεύματος μπορεί να απαιτηθεί διάστημα 3 μηνών.  
Τα χρέη της ΔΕΗ ήταν στο 1,53 δις. ευρώ το 2013, αλλά οι διακοπές ρεύματος παρέμειναν σταθερά πάνω από 300.000 ρολόγια.
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές είχαν ανοδική πορεία όσο μειώνονταν οι διακοπές ρεύματος.
Το 2014  οι διακοπές ήταν 187.421 και οι οφειλές 1,7 δις. ευρώ.
Το 2015 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έφθασαν τα 2,29 δις. ευρώ, με τις αποκοπές ρεύματος να μειώνονται στις 56.256.  
Οι οφειλές προς τη ΔΕΗ διαμορφώθηκαν σε 2,23 δις. εκατ. ευρώ το Μάιο του 2017.  
Η δυσκολία των νοικοκυριών να αποπληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος δεν έχει σχέση με τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, οι οποίοι εκμεταλλεύονται το κλίμα που έχει διαμορφωθεί.
Τα νοικοκυριά που όντως αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα μπορούν να ενταχθούν στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και στο πρόγραμμα της Ανθρωπιστικής Κρίσης.     
 
Νίκος Θεοδωρόπουλος

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης