Επιχειρήσεις

Elpedison: Πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών για να ανακόψει την αύξηση των ληξιπρόθεσμων των πελατών της

Elpedison: Πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών για να ανακόψει την αύξηση των ληξιπρόθεσμων των πελατών της
Το 2016 οι οφειλές όσων προμηθεύονται ηλεκτρικό ρεύμα από την επιχείρηση ανήλθαν στα 45,5 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που οι πωλήσεις της διαμορφώθηκαν στα 322,2 εκατ. ευρώ
Η εγχώρια λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας έχει μεν μεγάλες προοπτικές, ταυτόχρονα δε αποδεικνύεται και αρκετά δύσκολη ακόμη και για τις επιχειρήσεις εκείνες που δεν εμπορεύονται απλά ρεύμα αλλά είναι ταυτόχρονα και παραγωγοί όπως η Elpedison.
Η συγκεκριμένη εταιρία διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της εργοστάσιο στη Θεσσαλονίκη ισχύος 400 MW με καύσιμο φυσικό αέριο, αλλά και στην Θίσβη Βοιωτίας, ισχύος 420 MW.  
Ένα μέρος της πελατειακής βάσης της εταιρείας, φαινόμενο που απασχολεί λίγο – πολύ όλους τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, εμφανίζεται να μην μπορεί να ανταποκριθεί έγκαιρα στην εξόφληση των λογαριασμών παρότι η εταιρεία προσφέρει σχετικά ικανοποιητικά «πακέτα» προϊόντων.
Μάλιστα, τα προϊόντα αυτά συνοδεύονται και με το πρόγραμμα της παροχής ρεύματος με κόστος μόλις ενός ευρώ την ημέρα για διάστημα πέντε μηνών.
Έτσι για παράδειγμα, σε έναν τετραμηνιαίο λογαριασμό ρεύματος ο πελάτης της Elpedison θα πληρώσει 120 ευρώ για την αξία του ρεύματος.
Πάντως, οι απαιτήσεις της εταιρείας έναντι των πελατών της αυξήθηκαν το 2016 σε σχέση με το 2015 κατά περίπου 65%.  
Συγκεκριμένα, το Δεκέμβριο του 2016 το ύψος των οφειλών έφθασε τα 45,5 εκατ. ευρώ, ενώ το Δεκέμβριο του 2015 ήταν στα 27,59 εκατ. ευρώ.
Η πελατειακή βάση της εταιρείας ήταν στους 52.000 καταναλωτές το 2016 και εκτιμάται ότι έχει ξεπεράσει τους 75.000 στο πρώτο εξάμηνο του 2017.  

Σε ισχύ πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών

Η διοίκηση της Elpedison αναγνωρίζει το πρόβλημα, αλλά την ίδια στιγμή διαπιστώνει βελτίωση στα υπόλοιπα των ληξιπρόθεσμων οφειλών της χρονιάς που πέρασε.  
Πάντως, για να περιορίσει το πρόβλημα ακόμη και να το ελαχιστοποιήσει, η εταιρία εφαρμόζει ήδη ένα πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών σε πέντε  δόσεις.
Επιπλέον, οι λογαριασμοί ρεύματος εκδίδονται σε μηνιαία βάση, έτσι ώστε να διευκολύνονται οι πελάτες στην αποπληρωμή της οφειλής.
Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί πως το κόστος της Kwh διαμορφώνεται στα 0,08055 ευρώ μαζί με την έκπτωση του 10% που προσφέρει η Elpedison στους πελάτες που πληρώνουν εμπρόθεσμα τον λογαριασμό ρεύματος.
Όμως ο βασικός ανταγωνιστής των ιδιωτών προμηθευτών ενέργειας, δηλαδή η ΔΕΗ, χρεώνει με 0,09460 την Kwh για κατανάλωση μέχρι 2.000 Kwh, χρέωση που μειώνεται στα 0,0804 ευρώ με την έκπτωση του 15%.
Έτσι, η μετακίνηση ενός καλοπληρωτή του λογαριασμού ρεύματος γίνεται πιο δύσκολη υπόθεση, αφού η διαφορά κόστους ανά Kwh είναι ελάχιστη μετά τη λήξη του προγράμματος της Elpedison.
Σημειώνεται, τέλος, πως οι πωλήσεις της εταιρείας ανήλθαν σε 322,2 εκατ. ευρώ και ο συνολικός δανεισμός της μειώθηκε σε 222,1 εκατ. ευρώ το 2016.
 
Νίκος Θεοδωρόπουλος

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης