Επιχειρήσεις

Χαμηλότερες χρεώσεις για ρεύμα και φυσικό αέριο στα «πακέτα» που θα προωθούν από το 2018 οι ιδιώτες πάροχοι

Χαμηλότερες χρεώσεις για ρεύμα και φυσικό αέριο στα «πακέτα» που θα προωθούν από το 2018 οι ιδιώτες πάροχοι
Ο καταναλωτής θα μπορεί να καλύπτει όλες τις ενεργειακές ανάγκες του σπιτιού και της επιχείρησής του μέσω μίας εταιρείας, η οποία μάλιστα θα είναι σε θέση να του προσφέρει φθηνότερα τιμολόγια σε σχέση με τα σημερινά
Σε πέντε μήνες το τοπίο της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου θα έχει αλλάξει άρδην προς όφελος του καταναλωτή.
Οι εταιρείες προμήθειας ενέργειας και φυσικού αερίου θα είναι σε θέση να δίνουν στους καταναλωτές δύο υπηρεσίες σε μία και μάλιστα με χαμηλότερες χρεώσεις από αυτές που ισχύουν σήμερα για το κάθε προϊόν χωριστά.
Δηλαδή ο ίδιος πάροχος της ηλεκτρικής ενέργειας θα προσφέρει και φυσικό αέριο αφού από τις αρχές του 2018 απελευθερώνεται η αγορά φυσικού αερίου με τις εταιρείες να αγοράζουν απευθείας από την αγορά, παρακάμπτοντας τη ΔΕΠΑ που σήμερα είναι ο αποκλειστικός προμηθευτής.
Έτσι, οι εταιρίες ΕΠΑ Αττικής και ΕΠΑ Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας θα έχουν ανταγωνισμό από τις υπάρχουσες εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες θα δραστηριοποιηθούν παράλληλα και στην αγορά του φυσικού αερίου και το αντίστροφο.
Ο ανταγωνισμός ρίχνει τα «τείχη» του μονοπωλίου τόσο από τη μία πλευρά της ενέργειας όσο και από την πλευρά του φυσικού αερίου.
Αυτό σημαίνει πως κάθε πελάτης της ΕΠΑ Αττικής θα μπορεί πλέον να συνάπτει  συμβόλαιο με οποιονδήποτε άλλο προμηθευτή φυσικού αερίου, όπως συμβαίνει σήμερα για το ρεύμα.

Συνδυαστικά «πακέτα» με χαμηλότερες χρεώσεις

Η μεγαλύτερη αλλαγή που θα φέρει η απελευθέρωση είναι πως θα εμφανισθούν για πρώτη φορά στη χώρα μας συνδυαστικά «πακέτα» φυσικού αερίου και ρεύματος, με χαμηλότερες χρεώσεις από αυτές που ισχύουν για τα δύο τιμολόγια ξεχωριστά.
Έτσι, όπως συμβαίνει ήδη σε πολλά κράτη στην Ευρώπη, ένας καταναλωτής θα μπορεί να καλύπτει όλες τις ενεργειακές ανάγκες του σπιτιού, του γραφείου ή της επιχείρησής του από μία μόνο εταιρεία, μέσω ενός και φθηνότερου λογαριασμού.
Το πλεονέκτημα που θα δίνουν τα συνδυαστικά «πακέτα» στην αύξηση του πελατολογίου, αλλά και η δυνατότητα προσθήκης ενός ακόμη αντικειμένου στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες, δεν αφήνει αδιάφορους ούτε τους προμηθευτές ρεύματος, αλλά ούτε και τις εταιρείες παροχής φυσικού αερίου.
Οι μέχρι τώρα κινήσεις των εταιρειών δείχνουν πως από τις αρχές της επόμενης χρονιάς οι δύο κλάδοι θα αρχίσουν να συγκλίνουν, με τις εταιρείες προμήθειας να αποκτούν παρουσία και στις δύο αγορές.

Προετοιμασίες ενόψει της απελευθέρωσης της αγοράς αερίου

Ήδη, καταγράφεται έντονη κινητικότητα στους δύο κλάδους, με τη ριζική αλλαγή σκηνικού που βρίσκεται στα σκαριά να έχει αρχίσει να διαμορφώνεται.
Προς το παρόν εναλλακτικοί πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας έχουν αποκτήσει άδεια προμήθειας φυσικού αερίου, όπως η Protergia, η Watt &Volt, η Volterra.  
Στο σχετικό μητρώο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), στο οποίο προστίθενται ολοένα περισσότερες εταιρείες, σύντομα θα πάρει θέση και η Elpedison, η οποία υπέβαλε ανάλογη αίτηση στα μέσα Ιουλίου.
Θέση στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται παίρνει και η ΔΕΗ, καθώς το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα την υποβολή αίτηση για χορήγηση άδειας.
Μάλιστα, με βάση τη διακήρυξη για την πρόσληψη συμβούλου, η Δημόσια Επιχείρηση σχεδιάζει να δραστηριοποιηθεί τόσο στη λιανική όσο και στη χονδρεμπορική αγορά φυσικού αερίου.
Από την άλλη πλευρά, οι δύο ΕΠΑ έχουν ήδη δρομολογήσει τις διαδικασίες για να μπουν στη λιανική αγορά ρεύματος, με την ΕΠΑ Αττικής να προγραμματίζει την «είσοδό» της από τις αρχές του 2018, όταν θα μπορεί να προσφέρει στους καταναλωτές συνδυαστικά «πακέτα» των δύο προϊόντων.
Σύμφωνα με δηλώσεις υψηλόβαθμου στελέχους της, στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας πρόκειται να δραστηριοποιηθεί και η ΔΕΠΑ, καθώς από τον περασμένο μήνα βρίσκεται σε συζητήσεις με εναλλακτικό προμηθευτή ρεύματος για την εξαγορά μειοψηφικού πακέτου μετοχών.
Επίσης, η εταιρεία μελετά τη δραστηριοποίησή της και στη λιανική αγορά φυσικού αερίου.
Σε κάθε περίπτωση, αναλυτές βλέπουν πως οι συνδυαστικές υπηρεσίες θα μπορέσουν να «απαντήσουν» και στη στασιμότητα που παρατηρείται στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, όπου το μερίδιο της ΔΕΗ μειώνεται με πολύ αργούς ρυθμούς και, τουλάχιστον με τα έως τώρα δεδομένα, δεν φαίνεται πως μπορεί να περιορισθεί στο 50% έως το 2020, όπως είναι ο μνημονιακός στόχος.
Έτσι, εκτιμούν πως το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου θα επιτρέψει στις εταιρείες να προσφέρουν ακόμη μεγαλύτερα οικονομικά κίνητρα για να αποσπάσουν πελάτες από τη κρατική επιχείρηση.

Νίκος Θεοδωρόπουλος

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης