Επιχειρήσεις

Έκδοση ομολογιακού δανείου 75 εκατ. ευρώ από τα ΕΛΠΕ, με κάλυψη από EBRD και Παρευξείνια Τράπεζα

Έκδοση ομολογιακού δανείου 75 εκατ. ευρώ από τα ΕΛΠΕ, με κάλυψη από EBRD και Παρευξείνια Τράπεζα
Εκτιμάται πως το επιτόκιο του ομολογιακού θα διαμορφωθεί στο επίπεδο του 4%, ενδεχομένως και κάτω από αυτό
Σε κλειστή έκδοση ομολόγου ύψους 75 εκατ. ευρώ προτίθενται να προσχωρήσουν τα Ελληνικά Πετρέλαια το επόμενο διάστημα για την αναχρηματοδότηση με καλύτερους όρους άλλου ομολόγου που λήγει εντός του 2018.
Η έκδοση θα καλυφθεί κυρίως από την EBRD, αλλά και από την Παρευξείνια Τράπεζα, ενώ ο χρόνος της έκδοσης θα εξαρτηθεί όπως φαίνεται και από το πότε θα βγει στην αγορά το ελληνικό δημόσιο. Πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι τα ΕΛΠΕ δεν θα θελήσουν να συμπέσουν χρονικά με την έκδοση του δημοσίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ΕΛΠΕ που διαθέτουν επαρκή ρευστότητα, έχουν ήδη εφαρμόσει στρατηγική βελτίωσης των χρηματοοικονομικών τους εξασφαλίζοντας καλούς όρους χρηματοδότησης.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις για το συγκεκριμένο ομόλογο προσβλέπουν σε επιτόκιο γύρω στο 4%, ίσως και κάτω από αυτό.  

Ενίσχυση ρευστότητας λόγω νέων επενδύσεων

Παράλληλα ο όμιλος επιδιώκει να ενισχύσει τη ρευστότητα του εν όψει επενδυτικών προκλήσεων τόσο στον τομέα της λιανικής αγοράς καυσίμων στα Βαλκάνια όσο και στις έρευνες πετρελαίου.
Είναι γνωστό άλλωστε ότι σε συνεργασία με την Total και την ExxonMobil έχουν καταθέσει αίτηση για την απόκτηση του δικαιώματος έρευνας σε μια ευρεία θαλάσσια περιοχή στο Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης.
Παράλληλα αναμένουν πολύ σύντομα να κατακυρωθεί από το ελληνικό δημόσιο το οικόπεδο 2 στην περιοχή βόρεια της Κέρκυρας όπου εκεί έχουν καταθέσει προσφορά σε κοινοπραξία με τη γαλλική Total, η οποία έχει και το ρόλο του operator.

Συντήρηση στο διυλιστήριο Ελευσίνας

Εξάλλου αυτή την περίοδο ο όμιλος μετά από μια βλάβη που σημειώθηκε στις 10 Ιουλίου στη μονάδα υδρογόνου του διυλιστηρίου της Ελευσίνας προχώρησε σε shut down του διυλιστηρίου προκειμένου να γίνουν τόσο οι εργασίες επισκευής στη μονάδα υδρογόνου όσο και οι εργασίες συντήρησης του εξοπλισμού όλων των μονάδων, οι οποίες ήταν προγραμματισμένες να υλοποιηθούν σταδιακά από τα τέλη Σεπτεμβρίου 2017 μέχρι τον Μάρτιο 2018.
Η ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης και η σταδιακή επαναλειτουργία του διυλιστηρίου αναμένεται στα μέσα στο Σεπτέμβριο προκειμένου όλα να είναι έτοιμα για τη χειμερινή περίοδο.
Μετά την ολοκλήρωση αυτών των εργασιών, η επόμενη προγραμματισμένη συντήρηση του διυλιστηρίου της Ελευσίνας προβλέπεται πλέον για το 2019.    
Τα ΕΛΠΕ επισημαίνουν ότι τόσο οι ανάγκες της εγχώριας αγοράς, όσο και οι εξαγωγές στις θυγατρικές εταιρείες του Ομίλου, θα καλύπτονται κανονικά από την παραγωγή των Διυλιστηρίων του Ομίλου, στον Ασπρόπυργο και στη Θεσσαλονίκη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης