Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Reuters: Νέες περικοπές δαπανών σχεδιάζουν οι πετρελαϊκές λόγω χαμηλών τιμών στο αργό

tags :
Reuters: Νέες περικοπές δαπανών σχεδιάζουν οι πετρελαϊκές λόγω χαμηλών τιμών στο αργό
Οι μεγάλες εταιρείες, γνωστές ως «Big Oil», έχουν ήδη πραγματοποιήσει σκληρές περικοπές δαπανών μετά την κατάρρευση των τιμών αργού από τα μέσα του 2014
Μετά από μια σύντομη «ανάπαυλα» στις αρχές του 2017, οι κορυφαίες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου παγκοσμίως ετοιμάζονται να εντείνουν τις περικοπές των δαπανών, καθώς η ανάκαμψη των τιμών αργού μετά από μια 3ετή διολίσθηση, αρχίζει να χάνει τη δύναμή της.
Όπως ανέφερε δημοσίευμα του «Reuters», οι ελπίδες των εταιρειών είχαν αναπτερωθεί μετά τη συμφωνία μεταξύ μελών και μη μελών του ΟΠΕΚ να μειώσουν την παραγωγή, οδηγώντας τις τιμές πετρελαίου σε πάνω από τα 58 δολ. το βαρέλι τον Ιανουάριο του 2017, αφού είχαν «βουλιάξει» σε μόλις 27 δολ. το 2016.
Ωστόσο, οι τιμές του Brent έχουν υποχωρήσει από τότε σε κάτω από τα 50 δολ. και οι τράπεζες έχουν υποβαθμίσει τις προβλέψεις τους για τις τιμές, εν μέσω της αυξανόμενης παραγωγής από τις ΗΠΑ και άλλα κράτη που δεν δεσμεύονται από τη παγκόσμια συμφωνία.
Έτσι, οι επενδυτές επικεντρώνονται και πάλι στην ικανότητα των κορυφαίων πετρελαϊκών εταιρειών, όπως η Exxon Mobil, η Royal Dutch Shell και η Total, να επιβιώνουν και να αποκομίζουν κέρδη, όταν το πετρέλαιο αποτυγχάνει να ανακτήσει, όπως ήλπιζαν, τα 60 δολ.
Οι μεγάλες εταιρείες, γνωστές ως «Big Oil», έχουν ήδη πραγματοποιήσει σκληρές περικοπές δαπανών μετά την κατάρρευση των τιμών αργού από πάνω από τα 100 δολ. στα μέσα του 2014.
Παράλληλα, έχουν προβεί σε χιλιάδες απολύσεις, έχουν απορρίψει έργα, έχουν πουλήσει περιουσιακά στοιχεία και έχουν συμπιέσει κόστη υπηρεσιών.
Το καθαρό εισόδημα για τις εταιρείες Exxon, Chevron, Total, Eni και Statoil προβλέπεται να διπλασιαστεί κατά μέσο όρο στο τρίμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου 2017 σε ετήσια βάση, παρόλο που οι τιμές του πετρελαίου επιστρέφουν σε παρόμοια επίπεδα, σύμφωνα με εκτιμήσεις των αναλυτών που συνέταξε το «Reuters».
Μέχρι τις αρχές του 2017, οι διοικήσεις των εταιρειών δήλωσαν ότι οι δραστηριότητές τους το 2017 θα κάλυπταν τις δαπάνες και τις πληρωμές μερισμάτων με το πετρέλαιο στα 60 δολ.
Ωστόσο, οι προηγούμενες εξοικονομήσεις ενδέχεται να μην είναι αρκετές, με το Brent να βρίσκεται κατά μέσο όρο κάτω από τα 50 δολ. στο β’ τρίμηνο και τον μέσο όρο του 2017 να προβλέπεται στα 54 δολάρια.
Ενώ το καθαρό εισόδημα των εταιρειών για το β’ τρίμηνο μπορεί να καταγράψει αύξηση σε ετήσια βάση, σε τριμηνιαία βάση η εικόνα είναι διαφορετική.
Σε σύγκριση με τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, το β’ τρίμηνο θα «δει» μια μείωση του καθαρού εισοδήματος περίπου κατά 20%, σύμφωνα με εκτιμήσεις των αναλυτών.

Πηγή: www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης