Επιχειρήσεις

Η Wolfe υποβάθμισε ExxonMobil και Chevron λόγω των αδύναμων προοπτικών του πετρελαίου

Η Wolfe υποβάθμισε ExxonMobil και Chevron λόγω των αδύναμων προοπτικών του πετρελαίου
Η ExxonMobil αξιολογήθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο της peerperform, ενώ η Chevron υποβαθμίστηκε από την καλύτερη απόδοση μεταξύ των πετρελαϊκών εταιρειών που είχε προηγουμένως.
Η αμερικανική εταιρεία ερευνών Wolfe Research υποβάθμισε τις πετρελαϊκές εταιρείες ExxonMobil και Chevron, εξαιτίας τις επιδείνωσης των προοπτικών των τιμών του πετρελαίου, όπως αναφέρει σε έκθεσή της αξιολόγησης των πετρελαϊκών εταιρειών των ΗΠΑ.
Η ExxonMobil αξιολογήθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο της peerperform, ενώ η Chevron υποβαθμίστηκε από την καλύτερη απόδοση μεταξύ των πετρελαϊκών εταιρειών που είχε προηγουμένως, ανέφεραν οι αναλυτές Wolfe.
Επίσης, η εταιρεία υποβάθμισε τις πετρελαϊκές Apache Corp., Hess Corp. και ConocoPhillips, με την Occidental Petroleum Corp. να είναι η μόνη που αυξάνει οριακά την αξιολόγησή της μεταξύ των παραγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου.
«Οι εταιρείες δεν φαίνεται να αντιλαμβάνονται, ότι η ανταγωνιστικότητα τους δεν βελτιώνεται» αναφέρουν μεταξύ άλλων οι αναλυτές και συμπληρώνουν ότι «εάν όλοι πιστεύουν, ότι θα πετύχουν ανάπτυξη, η αγορά θα τους αναγκάσει αναπόφευκτα στον εξορθολογισμό».
Η ExxonMobil έχασε μια σημαντική πηγή δυνητικών εσόδων το 2014, όταν οι κυρώσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης εναντίον της Ρωσίας εμπόδισαν τα σχέδια της εταιρείας να επενδύσει μέχρι 500 δισ. δολάρια σε βάθος δεκαετιών σε μια κοινή επιχείρηση με την ρωσική πετρελαϊκή Rosneft PJSC.
Τρία χρόνια αργότερα η συμφωνία αυτή παραμένει υπό αναστολή και μια σημαντική απόκτηση είναι απαραίτητη για τη δημιουργία ανάπτυξης, σύμφωνα με την έκθεση.
Από την πλευρά της η Chevron διακρίνεται για το ότι διαθέτει τα καλύτερα περιουσιακά στοιχεία μεταξύ των κολοσσών της πετρελαϊκής βιομηχανίας, ωστόσο δεν απέφυγε την υποβάθμιση λόγω των αυξημένων βραχυπρόθεσμων δαπανών και της έκθεσής της στις χειρότερες προοπτικές των τιμών του πετρελαίου μακροπρόθεσμα.
Η Occidental υποβαθμίστηκε σε μικρότερο βαθμό από τις συστάσεις της peerperform, λόγω της δυνατότητας της να μειώσει τα κόστη και να αυξήσει τις πληρωμές μερίσματος, ανέφεραν οι αναλυτές.
Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι προοπτικές για επανεξισορρόπηση το 2018 θα παραμείνουν αβέβαιες μετά από ένα κακό β΄ τρίμηνο το 2017, σύμφωνα με την έκθεση.
Όπως αναφέρεται, ενώ τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου θα πρέπει να συνεχίσουν να μειώνονται, αυτό μπορεί να αντισταθμιστεί από την αύξηση της παραγωγής στα σχιστολιθικά κοιτάσματα των ΗΠΑ, καθώς και στη Λιβύη και τη Νιγηρία.
«Μια πιθανή υπερκάλυψη των αποθεμάτων είναι πιθανό να διατηρηθεί, εκτός εάν ο ΟΠΕΚ προχωρήσει σε βαθύτερες περικοπές», αναφέρουν οι αναλυτές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης